Annonce
Danmark

Coronakampen er ikke forbi: Lungelæge gør sig klar til nye store udbrud

Afdelingslæge Gitte Anna Madsen fra Aarhus Universitetshospital beretter løbende om kampen mod coronavirusset.
Nye smitteudbrud har gjort det klart, at coronasmitten stadig truer. Derfor gør læger og sygeplejersker holder sig klar til at kunne reagere, hvis coronaen igen løber løbsk, fortæller læge Gitte Anna Madsen, der løbende fortæller om kampen mod coronavirusset.

Sundhed: Selvom der for tiden nærmest ikke er coronapatienter indlagt på Aarhus Universitetshospital, er Gitte Anna Madsen overbevist om, at hendes kamp mod det livsfarlige virus langtfra er slut endnu.

Afdelingslægen på lungemedicinsk afdeling var således ikke i tvivl, da hun fik tilbuddet. Det var nærmest en selvfølge, at hun som læge med erfaring med patienter i respirator og med lungeinfektioner skulle melde sig frivilligt, som en af de læger der er klar til at træde til, hvis coronaen igen løber løbsk. Et beredskab, der på få dage kan stables på benene og smide, hvad de har i hænderne, for at behandle coronapatienter.

- Vi har stort set ingen patienter med covid-19. Men vi forbereder, at man med få dages varsel kan aktiveret et afsnit, siger hun.

Annonce

Frivillige står klar

For selvom dagligdagen på Aarhus Universitetshospital efterhånden ligner sig selv, fra tiden før coronapidemien for alvor ramte Danmark i marts, fortsætter virusset med at stjæle en del af opmærksomheden på sygehuset. Og selvom samfundet lige nu genåbnes, og antallet af smittede fortsat er under kontrol, har nylige smitteudbrud i blandt andet Hjørring og konstateringen af et smittetilfælde i Black Lives Matter-demonstrationen i København med 15.000 deltagere, givet anledning til bekymring for, at en ny bølge kan skylle over landet.

Coronaen indefra

I serien ”Coronaen indefra” beretter avisen Danmark løbende om afdelingslæge Gitte Anna Madsens oplevelser på et af Danmarks største hospitaler, Aarhus Universitetshospital, mens coronaepedemien raser.

Journalister, fotografer og andre besøgende har under coronakrisen været forment adgang på sygehusene af hensyn til smitterisikoen, og derfor er Gitte Anna Madsens læsernes øjne og ører i sundhedsvæsenet.

Som afdelingslæge på afdelingen for lungesygdomme er hun en del af sundhedsvæsenets frontlinje. Hun skal tage sig af nogle af de patienter, der for alt i verden ikke må blive smittet, hun tager imod coronapatienter i akutafdelingen, og hun skal behandle coronaramte lungepatienter på intensivafdelingen, når coronaen er på sit højeste, og på et af de coronaafsnit, som sygehuset er klar til at tage i brug, hvis epidemien for alvor kommer til at rase.

Artiklerne bringes med jævne mellemrum. I nogle uger vil du opleve, at der vil komme flere artikler, og andre gange vil der være flere ugers mellemrum imellem artiklerne om afdelingslægens kamp mod presset fra covid-19.

Derfor tager sygehuset også sine forholdsregler og har samlet et hold af frivillige læger og sygeplejersker, som med få dages mellemrum kan springe til, hvis antallet af coronasmittede igen eksploderer. Heriblandt Gitte Anna Madsen.

Gitte Anna Madsen er iført handsker, visir og maske, når hun tager imod coronapatienter på sine vagter på Aarhus Universitetshospitals akutmodtagelse.

Hun tager fortsat jævnligt imod covid-mistænkte patienter på sine vagter på sygehusets akutmodtagelser, men i dagligdagen på lungeafdelingen har hun i øjeblikket ellers ikke kontakt til coronasmittede patienter. I stedet er sengene på afdelingen igen fyldt op med de almindelige lungepatienter, der igen er vendt tilbage til sygehuset.

- Vi kommer ikke til at lukke ned i samme omfang som tidligere. Vi bliver nødt til at køre normal drift på et eller andet plan. Men vælter det ind, må vi måske lukke ned for nogle funktioner for at frigive læger, som kan arbejde med covid-patienter. Men det er virkelig svært at spå om fremtiden, når det handler om coronavirus, siger Gitte Anna Madsen, der som fællestillidsrepræsentant for Yngre Læger på Aarhus Universitetshospital har været med til at planlægge coronaberedskabet.

Annonce

Håber på sommerferie

Helt konkret kigger man på udviklingen af smittede de foregående fem dage, og vurderer så om der er behov for ekstra hænder på coronaafsnittet. Er der det, bliver Gitte Anna Madsen og de øvrige læger, som har meldt sig klar til coronaberedskabet, bedt om at træde til.

Avisen Danmark har tidligere fortalt, hvordan smitten på Fyn og Jylland er så lille, at myndighederne slet ikke har beregnet de seneste genåbningers effekt på presset i sundhedsvæsenet.

Gitte Anna Madsen er heller ikke sikker på, at coronaberedskabet skal tages i brug i den nærmeste fremtid. Men hun er ikke i tvivl om, at der bliver brug for, at hun og kollegaerne igen træder til.

- Jeg tror, beredskabet bliver aktiveret, og at vi kommer til at træde ind i fase ét af beredskabet om et stykke tid. Men det er svært at sige, hvad sommeren gør ved virusset. Vi håber alle på, at vi kan holde vores sommerferie, så jeg håber og tror, at det først begynder at bliver slemt engang i efteråret, siger hun.

Annonce

Forsvarer nedlukning

Indtil videre har der langtfra været behov for at udnytte hele det beredskab, som Aarhus Universitetshospital og andre sygehuse havde iværksat, da billeder af overbelagte sygehuse og en konvoj militærlastbiler med ligkister i Italien ramte Danmark. I stedet hobede en pukkel af udskudte operationer sig op, mens potentielt alvorligt patienter udeblev fra sygehusene af frygt for at blive smittet eller belaste sundhedsvæsenet yderligere. Alligevel er Gitte Anna Madsen glad for, at man tog drastiske midler i brug for at forberede sig på det stort rykind af patienter, der udeblev.

- Jeg tror ikke, det er ovre. Jeg er stolt af, at vi tog så drastiske metoder i brug og lukkede ned, så der kom ro på og styr på det, så vi fik lært nogle ting. Hvis det vælter ind, så er vi forberedte på det og rustede til at tage imod patienterne. Så det har været godt givet ud, mener hun.

Fem korte om Gitte Anna Madsen

  1. Gitte Anna Madsen er 43 år.
  2. Hun bor i Risskov ved Aarhus med sine tre børn på 4, 8 og 13 år.
  3. Hun er afdelingslæge på lungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Her har hun været tilknyttet siden 2012.
  4. Hun har været uddannet læge i 11 år og har været uddannet speciallæge i to år.
  5. Hun er formand for Lægeforeningen Midtjylland og fællestillidsrepræsentant for yngre læger.

For at øge chancen for, at Gitte Anna Madsen kan holde sin sommerferie uden afbrydelser af vagter i coronaberedskabet, håber hun, at danskerne trods normaliseringen af samfundet, husker at overholde retningslinjerne.

- Der skal selvfølgelig være en normalisering af hverdagen, men jeg håber, at folk lader være med at gå i Føtex, når de er forkølede og har symptomer, og at folk husker at spritte af, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce