Annonce
Danmark

Coronahjælp til medier: Udskældt minister kom i mål

Helsingør Dagblad er blevet ramt så hårdt af coronakrisen, at avisens ejer North Media Aviser A/S ikke kan se, at den kan gøre mere. Hvis ikke dagbladet bliver solgt her og nu, kommer det til at lukke ved udgangen af april. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Efter et voldsomt forhandlingsforløb, hvor kulturministeren og regeringen fik voldsom kritik, blev der onsdag aften enighed om en hjælpepakke til medier, der lider i coronakrisen.
Annonce

Corona: 180 millioner regner regeringen med, at det kommer til at koste at holde hånden under danske medier i coronamånederne. Onsdag aften opstod der enighed om en hjælpepakke til medierne blandt alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige og Liberal Alliance. LA har slet ikke været mødt op til forhandlingerne.

Kritereriet for at få hjælp af staten er, at mediet skal have mistet mindst 30 procent af sine annonceindtægter i coronatiden - så vil 60 procent af tabet blive kompenseret af staten. Hvis det dokumenterede tab kommer over 50 procent, vil 80 procent af tabet komme tilbage fra statskassen.

- Det holder hånden under medierne på et tidspunkt, hvor der er kritisk brug for det. Forhåbentlig betyder det, at vi kan undgå flere medielukninger, reduktion i udgivelser, afskedigelser og dermed arbejdspladser. Vores medarbejdere arbejder lige nu i døgndrift på den vigtigste samfundsopgave i nyere tid – at oplyse borgerne om corona-smittens spredning og epidemiens konsekvenser. Det kan de nu fortsætte med, siger Jesper Rosener, formand for Dansk Medier og administrerende direktør i Jysk Fynske Medier.

Vi vil ikke støtte medier, der ikke bekender sig til almindelig god presseskik. Den slags medier har ikke samfundssind.

Jens Rohde (R)

Annonce

Kun for medier med samfundssind

Aftalen kom på plads efter et knubbet forløb, hvor kulturminister Joy Mogensen (S) kom på kant med samtlige partier, da hun mandag mødte op med hvad alle andre i forhandlingsrummet opfattede som alt for lidt.

- Men det var en god forhandling i dag. Ministeren løste den opgave vi gav hende: At komme tilbage med flere penge og et ordentligt forhandlingsmandat, siger medieordfører Pernille Bendixen (DF).

- Vi har været meget efter hende, men i dag skal hun have ros. Der sad én for bordenden, som havde styr på form og indhold. Og vi fik lavet en aftale, som skaber en soliditet, medierne skal bruge til at sikre overlevelse af journalistiske arbejdspladser og titler. Vi har brug for dem mere end nogensinde, for de er et væsentligt fundament for vores demokrati, siger medieordfører Jens Rohde (R).

Aftalen er stort set identisk med det udspil, som Joy Mogensen havde givet partierne tidligere i løbet af onsdagen. Dog er der blevet indføjet, at mediet kun kan få del i hjælpepakken, hvis det er tilmeldt pressenævnet.

- Vi vil ikke støtte medier, der ikke bekender sig til almindelig god presseskik. Den slags medier har ikke samfundssind, de må klare sig selv. Men er de ikke tilmeldt Pressenævnet nu, kan de stadig nå det, siger Jens Rohde.

Annonce

S: Forløbet er mindre vigtigt

I regeringspartiet Socialdemokratiet er politisk ordfører og medieordfører Jesper Petersen lettet over, at det lykkes at få lavet en aftale efter det mest knubbede forløb, der har været i Folketinget efter der nærmest opstod borgfred under starten af coronakrisen.

- Forløbet er mindre vigtigt i forhold til, at vi har lavet en aftale, der håndterer denne del af coronaepidemiens konsekvenser. Det er vigtigt, at vi har levende medier, ikke bare nationale, men i høj grad også lokale og regionale. Det er vigtigt, at de stadig eksisterer, når vi kommer ud på den anden side af denne krise, siger Jesper Petersen.

Han afviser ikke, at der kan blive behov for mere hjælp til medierne, hvis coronakrisen forsætter længe endnu.

- Men den akutte situation er håndteret nu. Fortsætter det længe endnu, har vi i partiet aftalt at se hinanden i øjnene og vurdere, om der bliver behov for mere, siger han.

12 tegn på coronakrise i medierne

En lang række medier har allerede reageret på især nedgangen på annoncemarkedet i coronakrisen:

1. Helsingør - akut lukningstruet

Der 153 år gamle avis Helsingør Dagblad har kastet håndklædet i ringen, fordi coronakrisen har fjernet grundlaget for virksomhedens investeringer i digital omstilling. Hvis ikke avisen bliver købt meget snart, lukker den ved udgangen af april.

2. Herning - fyringer og lønnedgang

Alle medarbejdere ved Herning Folkeblad går 6,5 procent ned i løn i et halvt år og tre redaktionelle medarbejdere og fire administrative er blevet fyret.

3. Jysk Fynske - lønnedgang

Alle medarbejdere ved Jysk Fynske Medier går 10 procent ned i løn i tre måneder. Koncernen vurderer, at coronakrisen kommer til at koste den 125 millioner kroner.

4. Berlingske - fyringer

Berlingske Media, der ejer både Berlingske, B.T. og Weekendavisen, har nedlagt 20 stillinger, som er fundet gennem frivillige fratrædelser og fyringer.

5. Hovedstadens - nedlægger stillinger

Hovedstadens Mediehus, der udgiver lokalaviser i København og på Frederiksberg, har nedlagt seks stillinger.

7. Heartbeats - fyringer og lønnedgang

Podcast- og webmediet Heartbeats har fyret seks ud af 17 ansatte. De tilbageværende går ned i løn resten af året.

8. Sjællandske - fyringer og færre ugeaviser

Sjællandske Medier har fyret 18 medarbejdere, lukker en ugeavis permanent og sætter en lang række på pause.

9. Altinget - nedlægger stillinger

Webmediet Altinget nedlægger 22 stillinger.

10. Benjamin - nedlægger stillinger

Benjamin Media, der udgiver magasiner, nedlægger otte stillinger

11. Computerworld - hjemsender

IT-nyhedsmediet Computerworld.dk er ejet sammen med Jobindex.dk, hvor annoncesalget er halveret på kort tid. 93 medarbejdere i de to virksomheder er sendt hjem med fuld løn i to måneder.

12. 500 nye arbejdsløse

Siden Danmark lukkede ned, har a-kassen Journalitisk, Kommunikation og Sprog (AJKS) modtaget 500 nye ledige. Normalt har a-kassen 1800 ledige medlemmer.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger direktør Linda Garlov til Journalisten onsdag.

Kulturminister Joy Mogensen (S) lykkedes onsdag aften med efter et knubbet forløb at blive enig med Folketingets partier om en akut økonomisk redningsplanke til medier, der bliver ramt af coronakrisen. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce