Annonce
Søsiden

Corona-tid i Øhavets lystbådehavne: Nogle åbne og andre lukkede

Havnemester Christian Ørndrup, Marstal og Ærøskøbing havne: - Vi åbner før påske. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
- Vi plejer at have 400 gæstebåde i Marstal i april. Jeg forventer omkring det halve i år, siger Ærø Kommunes havnemester.

DET SYDFYNSKE ØHAV: For lystsejlere er foråret ensbetydende med, at båden gøres klar til sæsonens fornøjelser.

Men set i lyset af corona-situationen: Er havnene klar til at modtage de lokale sejlere og gæstebåde?

Søsiden har haft kontakt til havne i Svendborg samt på Langeland og Ærø. De kommunale havne på Langeland og i Svendborg er på samme kurs. Anderledes er det på Ærø.

Under et smut til Marstal får vi en tår udendørs morgenkaffe på havnen sammen med havnemester Christian Ørndrup, ansvarlig for Marstals og Ærøskøbings kommunale havne:

- Vi er i normalt beredskab for årstiden. Faciliteterne er tæt på klar til at modtage gæstesejlere og havnenes fastliggere, så vi åbner før påske, fortæller Christian Ørndrup.

Beslutningen om at åbne facilitetrne er truffet i samråd med Ærø Kommune og med de private entreprenører kommunen har til opkrævning og rengøring. Det sidste får indtil videre en ekstra omgang med sæbe og rensesprit. Så snart de bestilte sprit-automater leveres, stilles de op.

- Vi plejer at have 400 gæstebåde i Marstal i april. Jeg forventer omkring det halve i år. Men jeg er mere spændt på maj. Her plejer vi at have 3000, siger Christian Ørntoft.

Annonce

- Vi er i normalt beredskab for årstiden. Faciliteterne er tæt på klar til at modtage gæstesejlere og havnenes fastliggere, så vi åbner før påske.

- Hav tålmodighed

I Svendborg får Søsiden en friluftssnak med havnemester Christian Steffensen, mens vi sidder på Bølgens trapper:

- Alt fælles i form af bad og toilet åbner først i følge de aktuelle anbefalinger - det vil sige efter påske. Som det ser ud nu, kan vi ikke opretholde den sædvanlige standard på hygiejne. Men vi har åbnet for vand og strøm på broerne.

Christian Steffensen er klar over, at mange sejlere som følge af corona-situationen har haft ekstra god tid til at gøre båden klar, men han appelerer til tålmodighed:

- Som anbefalingerne om at holde afstand er nu, må vore ansatte kun løse opgaver, der kan klares af en enkelt mand. Derfor er der dele af klargøringen, der må vente, siger Christian Steffensen.

- Moralsk forpligtelse

Fra Langeland oplyser havneassistent Arne Nielsen, Rudkøbing, at faciliteter i de kommunale havne, dvs. Rudkøbing, Strynø, Ristinge og Bagenkop tidligst åbner efter påske:

- Vi følger anbefalingerne. Det betyder, at fx bad, toiletter, køkken og opholdsrum ikke åbner, siger Arne Nielsen.

Beslutningen om at holde helt lukket er i tråd med hjemmeside og havnens skilte med en opfordring til gæstesejlere om at blive hjemme:

- Dette ud fra en moralsk forpligtelse til at støtte indsatsen mod coronasmitten og for at passe på vores gæster og ansatte, hedder det.

Havnemester Christian Steffensen, Svendborg Kommunes havne: - Vi følger anbefalingerne og åbner tidligst faciliteterne efter påske. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Corona-tid. I Langeland kommunes lystbådehavne bliver dansktalende lystsejlere informeret på skilte som dette. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

Ærø får en helt ny uddannelse: Marstal Navigationsskole åbner en færgeføreruddannelse i efteråret

Annonce