Annonce
Svendborg

Corona og svinepest udfordrer: Svinebonde beder forgæves kommunen om hjælp

Danske svineproducenter er på jagt efter ekstra staldkapacitet, efter det er blevet sværere at eksportere svin til det tyske marked. Mange ældre stalde har dog ikke længere end miljøgodkendelse, og sådan en kan nemt tage måneder at få. Og det er for længe, for grisene er født, vokser dag for dag og skal have tag over hovedet. Foto: Katrine Becher Damkjær
Corona og afrikansk svinepest har reduceret eksport af svin til Tyskland. Nu hober grisene sig op i staldene; blandt andre hos Flemming Brandt Hansen. Han får dog blankt nej hos kommunen til at tage en ældre stald i brug midlertidigt.
Annonce

Ulbølle: Det er blevet sværere at komme af med svin til Tyskland, efter corona har hærget på flere tyske slagterier, samtidig med udbrud af svinepest.

Flere eksporter er aflyst, og generelt er det svært at holde økonomi i svineproduktionen, hvis man vil sælge til Tyskland.

Det får ifølge seniorkonsulent ved Velas (tidligere Centrovice, red.) Jan Brochstedt, flere svineproducenter til at kigge sig om efter ekstra staldkapacitet i Danmark.

Så kan de i stedet for at eksportere smågrisene selv fede svinene op til slagtevægten på cirka 115 kilo.

Men det er ikke så lige til at få fingre i ekstra staldkapacitet. Det har Flemming Brandt Hansen måttet sande.

Han bor i Langeskov på Østfyn og producerer smågrise og eksporterer til Tyskland. Der er dog eksporter, der er blevet aflyst, så nu beholder han svinene og feder dem selv op.

Hvis han kan. For han har fået nej af Svendborg Kommune til at sætte grisene ind i en ældre stald hos en bekendt i Ulbølle.

Flemming Brandt Hansen i sin farestald. Han er svineproducent i Langeskov og bad Svendborg Kommune om en dispensation til at sætte grise ind i en stald i Ulbølle, der ikke er miljøgodkendt endnu. Han fik nej, så nu kæmper han for at finde plads andre steder til sine grise, så de kan blive fedet op til slagt. Privatfoto: Flemming Brandt Hansen

- Det er en ældre, fin og tæt stald, som der sagtens kan gå dyr i. Problemet er, at miljøgodkendelsen er udløbet; det gør den efter tre år. Så har jeg spurgt kommunen, om man kunne lave en dispensation, men det har kommunen afvist, siger Flemming Brandt Hansen.


Det er en ældre, fin og tæt stald, som der sagtens kan gå dyr i. Problemet er, at miljøgodkendelsen er udløbet; det gør den efter tre år. Så har jeg spurgt kommunen, om man kunne lave en dispensation, men det har kommunen afvist

Flemming Brandt Hansen


Udfordringen er, at det er nu og her, han mangler pladsen til sine dyr. Han har søgt en miljøgodkendelse, men han regner ikke med, at kommunen kan give ham den hurtigt nok til, at det kan løse hans problem.

Annonce

Ingen dispensationsmuligheder

- Jeg synes jo, de skulle tage at kigge på stalden, for der kan sagtens gå dyr, siger Flemming Brandt Hansen, der er utilfreds med, at man i kommunen ikke kan kigge op fra computeren og tage stilling til virkeligheden.

Lene Lind, der er biolog ved Svendborg Kommune og tager sig af miljøgodkendelser afviser dog, at kommunen kan dispensere.

- Vi vil meget gerne behandle en ansøgning om miljøgodkendelse af ejendommen, men vi kan ikke dispensere, for der er regler på området, så hvis vi sagde ja til, at han kunne sætte sine dyr ind på ejendommen, så ville det være ulovligt ifølge husdyrloven.

Hun siger, at det desuden ikke er muligt at behandle en sådan ansøgning på få dage.

- Der er et servicemål på tre måneder på de mindste godkendelser, og det løser jo ikke hans problem nu og her.

En miljøgodkendelse til at have dyr på en ejendom indebærer blandt andet, at myndighederne tager stilling til omfanget af støj og lugtgener fra produktionen, ammoniakfordampning, der kan være til gene for den omkringliggende natur, opbevaring af gylle med videre.

- Det er ikke fordi, vi ikke har forståelse for den her problematik. Det har vi virkelig. Og det er jo et frygteligt dilemma. Men med den lovgivning, vi har, kan vi ikke hjælpe ham på den måde, han gerne vil have, siger Lene Lind.

Annonce

Taget til ministeren

Landbrugsavisen har også beskrevet sagen, og her fremgår det, at den fynskvalgte landbrugsordfører Erling Bonnesen (V) er gået ind i sagen og tager den med til fødevareministeren.

Han vil have ministeren til at give kommunerne mulighed for at dispensere, så svineproducenter kan bruge stalde uden miljøgodkendelse midlertidigt.

Annonce
Annonce
Fyn

Rabbits vinder drama i overtiden

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland

Pyromanerne på rådhuset

Danmark

Politisk flertal vil forhindre betaling for vælgererklæringer

Annonce