Nordfyn: Julen er altid en travl tid for præsterne. Der er mange gudstjenester og forventninger til en juleprædiken, der taler til både børn og voksne, som fylder kirkerne den 24. december.
Men corona-julen 2020 bliver ekstra travl for præster og kirke-personale.
Og også på forhånd er der ekstra mange spørgsmål, som præster og menighedsråd skal tage stilling til i en uprøvet corona-virkelighed:
Skal vi holde fast i at mødes i kirken, selv om det betyder et begrænset antal pladser? Hvor mange gudstjenester kan præsten og det øvrige personale nå, når der også skal være tid til at spritte af, før næste hold bliver lukket ind? Må menigheden synge med på salmerne? Hvad med salmebøgerne? De må først genbruges efter 48 timer. Skal der være et billetsystem, så det ikke bliver nødvendigt at afvise folk ved døren?
Avisen har været i kontakt med alle de nordfynske præster for at høre, hvordan de sammen med menighedsrådene har valgt at gennemføre gudstjenesterne den 24. december i de 29 kirker. Kun Langesø Skovkapel kommer ikke i brug juleaften.
Først til mølle
Og lad det være sagt med det samme, julegudstjenesten hører hjemme i kirken, også selv om det betyder, at nogle må undvære at tanke op med julestemning i kirken, før and og juletræ venter derhjemme.
Men der er mange andre muligheder for at komme i kirke i juledagene, lyder det opfordrende fra flere af præsterne.
For at undgå at nogle må afvises ved kirkens dør, har mange besluttet en form for billetsystem - gratis naturligvis. Så både med billetbestilling og ved "fri adgang" gælder først-til-mølle princippet.
I en af de store kirker, Søndersø Kirke, holder præst Ulrik Andersen fem gudstjenester med start klokken 10, hvorefter det går slag i slag med halvanden times interval, indtil den sidste begynder klokken 16.
Her bliver der plads til cirka 100 ad gangen, og der er ingen mulighed for at sikre sig en plads på forhånd.
- Det med billetter prøvede vi, da kirken åbnede i oktober (efter mere end et års renovering red.), og det bliver alt for langhåret med fem gudstjenester. Men til gengæld er der kun halvanden time til næste gudstjeneste, så må folk gå en tur i mellemtiden, siger Ulrik Andersen.
- Kirken er altid åben
Søndersø-præsten har også valgt en alternativ løsning på kravet om, at en salmebog skal ligge uberørt i 48 timer, når den har været brugt.
Derfor bliver salmenumrene offentliggjort et par dage i forvejen, og salmerne bliver lagt på en pdf-fil, så menigheden kan finde teksten på deres telefon.
Nana Hauge, præst i Hårslev og PadesøFolk forventer, at kirken altid er åben.
I Hårslev og Padesø Kirker bliver der ikke uddelt billetter.
- Folk forventer, at kirken altid er åben, siger præst Nana Hauge, der i stedet opfordrer sin menighed til at sprede kirkegangen ud over alle juledagene og weekenden i juleugen.
På grafikken her på siden kan du se, hvordan juleaften er planlagt i din kirke. Dog må vi henvise til kirkernes hjemmeside eller kirkebladet, hvis du vil se helt præcist, hvordan du får fat i en billet til juleaftens gudstjeneste.