Annonce
Fyn

CO2-neutralt Nordfyn: Ja til gulerod og nej til pisk

Udhænget på stråtaget er konstrueret, så det lukker den lavthængende sol ind i huset om vinteren og skygger for solen om sommeren. Og taget som sådant holder på varmen om vinteren og køler om sommeren. Her er det Peter, Birgitte og Olivia Blom med katten, der er en tilløber, men tydeligt føler sig som en del af familien. Foto: Christian Nordholt
For familien Blom har det længe været fast rutine at sortere affaldet og ikke købe mere mad, end familien kan spise. Der er solceller i haven, og en varmepumpe varmer huset op. Alt sammen fordi det ikke bare er godt for bæredygtigheden, men også for familiens økonomi.
Annonce

Egense: Ja tak til gulerod og oplysning. Nej tak til pisk og tvang.

Det er vejen frem, hvis den almindelige dansker for alvor skal leve mere klimavenligt og CO2-neutralt, lyder konklusionen rundt om spisebordet hos familien Blom på Torballegyden mellem Egense og Norup. Herude hvor blikket kan vandre langt og højt, og hvor den friske luft er - frisk.

Dog er Olivia Blom (21 år) ikke afvisende over for, at politikerne med for eksempel forbud og afgiftsændringer kan påvirke borgernes adfærd i en mere klimavenlig retning.

Hendes far, Peter Blom (59), derimod tror ikke på, at vi for alvor vil ændre adfærd, hvis den enkelte ikke kan se en fordel ved ændringen.

Olivia, Peter og Birgitte Blom (51) har meldt sig klar til at fortælle avisen, hvad de selv gør for at spare på energi og ressourcer, og det er blevet til en række "lavthængende frugter", "ikke lavthængende frugter" og områder, der er "politisk og overordnet bestemt".

"Frugterne" - lavthængende eller ej - er ting, som familien har praktiseret i mange år, og altså ikke på grund af den aktuelle klimadebat, men fordi det er økonomisk fornuftigt og fordi, de er opdraget til, at sådan gør man.

Blom og Pegasus

Peter og Birgitte Blom ejer og driver virksomheden Pegasus Mobility, der har til huse i den gamle Danske Bank-bygning i Otterup. For øjeblikket arbejder datteren Olivia også i firmaet.

Pegasus Mobility importerer og sælger el-scootere og tilbehør til private over hele Danmark.

Ud over at sælge el-scooterne, servicerer firmaets medarbejdere også køretøjerne hjemme hos køberne.

El-scooterne er en energivenlig transportform, idet det ifølge Peter Blom maksimalt koster 200 kroner om året på elregningen at holde scooteren kørende til normalt brug.

Annonce

Intet madspild

Til de lavthængende frugter hører, at de har sorteret deres affald, mange år før det blev et krav. Papir, plast, metal og glas sorteres og afleveres på genbrugsstationen, når de alligevel kører forbi.

Og da journalisten spørger: Hvad så med madaffaldet? Kommer svaret prompte: Det har vi ikke noget af.

- Vi har en ret, der hedder tøm køleskabet, og vi har generelt ikke så meget i køleskabet. Vi køber ikke mere, end vi skal bruge, og vi laver ikke mere mad, end vi kan spise, forklarer Birgitte Blom.

I samme spor kører reglen om, at vaskemaskine og opvaskemaskine først sættes i gang, når der er fyldt op.

Olivia Blom, der for øjeblikket bor hjemme, går meget gerne i genbrugstøj og regner også med at købe brugt, når hun senere skal indrette en bolig i Odense.

Til den tid satser hun heller ikke på at skulle køre i egen bil, men i stedet cykle, tage bussen og letbanen, når den kommer i drift.

Og her er det, at Olivia godt kunne bruge en overordnet adfærdsregulering i form af billigere offentlig transport og gerne også bilfrie dage, hvor busser til gengæld er gratis, sådan som blandt andet Paris har praktiseret.

Når det gælder ferierejser tror Olivia også på, at hun vil opføre sig anderledes i fremtiden.

- Jeg ville nok få lidt dårlig samvittighed, hvis jeg tog et fly til Berlin, siger hun og påpeger, at det jo er de unge, der skal rykkes, hvis man skal ændre på adfærd og kultur.

- Det er os, der skal rydde op. Det er os, der skal kunne være her længe endnu, siger hun.

Og set fra Torballegyden er det måske netop den dårlige klimasamvittighed, der skal få flere til at flyve mindre. Peter Blom giver i hvert fald ikke mange point for forslaget om at lægge en afgift på flybilletter.

- Man får ikke færre til at flyve på ferie, fordi der kommer en afgift på 200 kroner på billetten, så hvorfor ramme dem, der har mindst råd til at flyve? Og hvis der alligevel er fire, der dropper flyrejsen, flyver flyet jo alligevel, fastslår han.

Annonce

Energivenlig renovering

Til de "ikke lavthængende frugter" hører, at familien for omkring 10 år siden renoverede og udbyggede huset på Torballegyden, og det blev gjort med energibesparelser for øje.

Varmepumpe, solceller, gulvvarme, isolering, energivenlige vinduer og stråtag, der holder på varmen om vinteren og køler om sommeren, var alt sammen gulerødder, der sænker energiforbruget og dermed er godt både for økonomi og klima.

Som eksempler på bæredygtige emner, der er politisk bestemt, og altså ikke noget, den enkelte familie har direkte indflydelse på, nævner familien Blom atomkraft, solceller, placering af vindmøller, afgifter på elbiler og lavere elpriser om natten.

Solpanelerne bagerst i haven er skærmet af en bøgehæk. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Uheld i nødspor på Fynske Motorvej

Annonce