Annonce
Svendborg

Christy er Sydfyns ridende buskytte

Christy Sassenberg har skudt med bue og pil fra hesteryg i et års tid. Tiden sammen med hesten Janosch er livsnødvendig afkobling for hende, når hendes tanker tager for mange omdrejninger og hvirvler rundt, forklarer hun. Foto: Katrine Becher Damkjær
Første gang, verden så en ridende bueskytte, var i jernalderen. I dag er det en sport. En lille en af slagsen med cirka 40 medlemmer i Danmark. Christy Sassenberg er den sydfynske ridende bueskytte. For hende er arbejdet med buen og hesten livsnødvendig terapi til en krop og et sind, der har fået flere knubs end de flestes.
Annonce

Svendborg: Kombinationen af at skyde med en bue fra ryggen af en hest i fart er en ældgammel krigskunst. Farten og præcisionen har uden tvivl skabt frygt blandt fjenderne til de store rytterfolk i blandt andet Mongoliet, Japan, Tyrkiet og Ungarn, hvor krigskunsten for hundreder af år siden var udbredt.

Første gang verden så en ridende bueskytte var i jernalderen, men siden tog andre våben over, og i dag er bueskydning fra hesteryg en sport.

For den sydfynske, ridende bueskytte Christy Sassenberg er den dog mere end det. Det intuitive i at betjene buen fra ryggen af den 23-år gamle Janosch er livsvigtigt for hende.

- Janosch er min terapeut. Han tvinger mig ned i kroppen og levner ikke plads til alle mine tanker i mit hoved, siger hun og fortæller i korte vendinger en livshistorie, der indebærer skavanker i kroppen såvel som PTSD og andre fysiske og mentale dårligdomme, som i årevis har tynget hende.

Christy Sassenberg

Christy Sassenberg er 47 år gammel og født og opvokset i nærheden af Köln i Tyskland.

Som 30-årig flyttede hun til Ærø, hvor hendes bror bor, efter han flyttede med deres mor til Danmark, da Christy Sassenberg var barn, og i 2006 flyttede hun fra Ærø til Svendborg.

Hun er uddannet blomsterdekoratør, men står i øjeblikket uden for arbejdsmarkedet efter flere års sygdom og en PTSD-lidelse, som hun kæmper med.

Hun har skudt med bue og pil fra hesteryg i et års tid og er medlem af den to år gamle forening Horse Bach Archery Denmark, der i øjeblikket tæller 40 medlemmer.

Hvis man er interesseret i at se mere, kan man se bueskytter fra hesteryg på Det Fynske Dyrskue 14.-16. juni.

Annonce

Intuitiv præcision

Janosch småtripper lidt under Christy Sassenberg, der lægger en pil på buen. Nok er han en ældre herre på 23 somre, men han ved godt, hvad der skal ske. Nu skal han arbejde.

For Christy Sassenberg har indvilget i at vise, hvad hun kan.

Så slipper hun tøjlerne, klemmer let med benene om Janosch, der springer i galop.

Og lige der på en markvej i Egense flyver den første pil mod sit mål og slår ind i tavlen med et "svup". Derpå lægger hun - stadig i galop - endnu en pil på buen. Hun spænder den og slipper strengen i én glidende bevægelse og "svup", endnu en pil finder sit mål fra ryggen af den galloperende hest.

Der er smil i Christy Sassenbergs øjne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Boblerier: Skadedyr str. XXXXXL

Annonce