Annonce
Svendborg

Christiansborg kaster millioner efter elfærger: - Det her er en gylden mulighed for Svendborg

Flere byrådsmedlemmer nævner blandt andet, at Højestenefærgen trænger til en opgradering. Det kan støttes af den nye aftale fra Christiansborg. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
En ny politisk aftale omkring de danske færger er kommet i hus på Christiansborg. 200 millioner kroner samles i en pulje og kan søges af kommunerne til at gøre færgerne grønne. Særligt el-færger er i fokus, og lokalpolitikere fra Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre vil kæmpe for, at puljen når til Svendborg, så eksempelvis Højestene kan blive grøn. Det er dog ikke uden skepsis for, hvor langt puljen rækker.

Svendborg: Det meste af landet er omsluttet af vand, og det kan ses på den danske infrastruktur. I alt har vi 66 indenrigsfærger i Danmark, og en god håndfuld af dem sejler i det sydfynske.

Det har fået søfarten på dagsordenen i folketinget. Regeringspartiet har i samarbejde med SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet indgået en politisk aftale, hvor en pulje på 200 millioner kroner nedsættes til at gøre færgedriften mere grøn.

En del af det beløb vil byrådsmedlem Hanne Ringgaard Møller (R) gerne have til Svendborg.

Annonce

- Det her er en gylden mulighed for Svendborg, og vi bør hurtigst muligt lægge billet ind på, at få vores færgedrift bliver elektrificeret. Jeg mener, at tiden er inde til hundrede procent elektrificering, så vi kan bruge grøn strøm fra vedvarende energi og nedsætte partikelforureningen, lyder det fra Hanne Ringgaard Møller i en pressemeddelelse.

Det er blandt andet hendes partifælde og transportordfører for Radikale Venstre, Rasmus Helved Petersen - der er valgt på Lange land, som har handlet aftalen i hus på vegne af sit parti. Han støtter sin sydfynske partifælde, og fortæller om hendes rolle for aftalen.

- Det er blandt andet hende, der har skubbet på for at vi snakkede om færger og ikke elbiler. Det glæder mig at se, at Hanne vil skubbe på for en elektrificering af Svendborgs færgedrift, fortæller Rasmus Helved Petersen

Hanne Ringgaard Møller står heller ikke alene i byrådet med de grønne planer for de sydfynske færger. Flere politikere udtrykker dog også en god portion skepsis.

Drømmer om el

Bæredygtighed og klima bliver et mere og mere populært emne i den danske debat. Svendborg Kommune er ikke en undtagelse.


Vi har jo blandt andet Højestene - der sejler mellem Svendborg Skarø og Drejø - der er lidt som en gammel bil. Den kan køre lidt endnu, men udgiften kommer snart. Vi har leget med det grønne element for færgerne, men har også kig på effektivisering samtidigt. Nu skal jeg lige kigge mere på den nye aftale, men jeg tænker umiddelbart, at det er en mulighed for Svendborg.

Bo Hansen


For Bruno Hansen (SF) har den grønne omstilling længe været en mærkesag, og han ser også potentiale i den nye aftale.

- Det stemmer jo overens med vores klima- og energiplan i kommunen. Blandt andet at få omdannet hundrede procent af energien til vedvarende energi i 2020. Det passer rigtigt godt med at veksle færgerne ud med nogle grønnere. Det vil jeg helt sikkert være med på at søge, fortæller Bruno Hansen.

Svendborgs borgmester, Bo Hansen (S), er også med på den grønne færgebølge.

- Vi har jo blandt andet Højestene - der sejler mellem Svendborg Skarø og Drejø - der er lidt som en gammel bil. Den kan køre lidt endnu, men udgiften kommer snart. Vi har leget med det grønne element for færgerne, men har også kig på effektivisering samtidigt. Nu skal jeg lige kigge mere på den nye aftale, men jeg tænker umiddelbart, at det er en mulighed for Svendborg, lyder meldingen fra borgmesteren.

Annonce

Færgerne er dyre

De 200 millioner kroner kan nemt lyde som et stort beløb, men der er stor skepsis for, hvor langt de egentligt ville række. Rasmus Helveg Petersen (R), der har været med til forhandlingerne, ser lyst på det.

- Pengene kan nå rigtigt langt, hvis man ser på færgerne konservativt. Nogle steder er en ny færge på sin plads, mens andre kan moderniseres. Det kommer an på, hvad du sejler med, og det er op til kommunerne selv at søge puljen, lyder meldingen fra folketingsmedlemmet.

Selvom både socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre alle med spænding ser frem til den nye pulje, så sker det ikke uden økonomisk skepsis.

Flemming Madsen (S) husker tilbage på til tidligere færgeprojekter i kommunen og undrer sig over beløbets størrelse.

- Vi takker aldrig nej til tilskud, men da vi kiggede på el-færgen Ellen sidst, så lå budgettet på den anden side af hundrede millioner kroner. Man bliver lidt spændt på at høre, om hvor meget vi selv skal bidrage med fra kommunens side, siger Flemming Madsen.

Det er Bruno Hansen fra SF enig i, men for ham bliver en del egenbetaling uundgåeligt.

- Man får ikke meget færge for 200 millioner kroner. Vi har fået støtte tidligere, men ikke uden vi selv giver noget. Det er rigtigt godt, at der kommer nyt på området, og kan vi få del i støtten, så skal vi det, lyder meldingen fra SF i byrådet

Færgesekretariatets sekretariatsleder, Jan Fritz Hansen, bekræfter også, at den nye aftale tyder på en del egenbetaling.

- En helt lille færge koster omkring 40-50 millioner, så det er ikke mange der kan udskiftes. Støtten vil næppe dække kommunernes behov 100%, men de kan eksempelvis måske få dækket driften af nye grønne batterier, som ofte koster lidt mere på den front, afslutter Jan Fritz Hansen.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Ombudsmanden kræver svar i sag om udrejsecenter: - Det er fandeme klar tale

Sport For abonnenter

Håneretten på spil lørdag: Pytlick versus Pytlick

Fyn

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

Faaborg-Midtfyn

Tomgangsbøder udløser heftig debat: Der er én årsag til, Fyns Politi ikke vil rykke ud

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Lynchstemning i jollehavnen efter stortyveri: - Det er frækt ad helvede til!

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Navne

Gudstjenester

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Langeland

Herregård på Sydlangeland i stor udvidelse: Ferielejligheder, mikrobryggeri, røgeri og stor hal til konferencer og fester

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

Debat

Klumme: Nu falmer skoven og snart er der kommunalvalg

Annonce