Annonce
Erhverv

Cannabiskæmpe træder på bremsen på Fyn

Daværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby (tv) holdt tale og klippede den røde snor, da den nye produktion i Bellinge åbnede for godt et år siden. Aurora Nordic Cannabis skal, når det kører i fuld skala, omfatte små 100.000 kvadratmeter fordelt på tre forskellige lokationer. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Direktør Mads Pedersen er i fuld sving med produktion af medicinsk cannabis på de første 10.000 kvadratmeter af Aurora Nordic Cannabis, men sætter fase to af byggeriet på i alt 100.000 kvadratmeter på standby, fordi det europæiske marked ikke suser af sted med samme fart som ventet

Markedet for medicinsk cannabis ræser ikke af sted med den forventede fart, og det får konsekvenser for tempoet i det projekt, som gartneriet Alfred Pedersen & Søn bygger i samarbejde med det canadiske selskab Aurora.

Aurora er verdens næststørste producent af medicinsk cannabis, og målsætningen for Alfred Pedersen & Søn er med Auroa Nordic Cannabis at blive Europas største producent. Derfor er der planlagt byggerier på sammenlagt små 100.000 kvadratmeter fordelt over to byggefaser, men fordi det europæiske marked går langsommere end spået, sætter canadierne dele af det fynske byggeri på standby for på den måde at spare cirka 400 millioner kroner i løbet af det kommende år.

Annonce

Vi har bygget 10.000 kvadratmeter, og her har vi været i produktion længe. Alt er klar, og alle maskiner kører, og vi venter bare på den sidste godkendelse af vores produkt - og alene med den produktion kan vi forsyne hele det europæiske marked

Mads Pedersen, direktør

Maskiner kører

Det sker i fuld enighed med Mads Pedersen, direktør for Alfred Pedersen & Søn, som er kendt for sin tomatproduktion. Den nye cannabisproduktion er i fuld sving på de første 10.000 kvadratmeter, som er skudt i vejret, forklarer Mads Pedersen:

- Vi har bygget 10.000 kvadratmeter, og her har vi været i produktion længe. Alt er klar, og alle maskiner kører, og vi venter bare på den sidste godkendelse af vores produkt - og alene med den produktion kan vi forsyne hele det europæiske marked, siger Mads Pedersen.

- Vi har også bygget 2000 kvadratmeter til forædling af nye sorter - Aurora Breeding - og her er vi også helt klar og forvente snart at gå i gang. Så er vi ved at bygge 53.000 kvadratmeter med blandt andet administration, og de bygninger gør vi færdige, men vi fylder ikke planter og maskiner i dem. De sidste 40.000 kvadratmeter drivhuse, som vi skal bygge i fase to, venter vi med, for det er markedet slet ikke til, og derfor giver det heller ikke mening at bygge dem nu. Det giver derimod god mening at træde på bremsen, og det er det her udtryk for, siger direktøren.

55 ansatte

Han forventer, at markedet for medicinsk cannabis bliver lige så omfattende som ventet, men også, at det kommer til at tage flere år end spået. Hovedårsagen er, at lovgivningen i Europa er mere restriktiv end i f.eks Canada.

- I Canada er der sket en fire-fem-dobling af markedet om året, og canadierne har haft en tro på, at det også ville ske i Europa, men her er udviklingen en fordobling, og derfor har markedet udviklet sig markant langsommere, end folk havde håbet på. Men jeg tror stadig, det bliver lige så stort som forventet - det kommer bare til at tage nogle flere år end beregnet, og det er en udfordring, alle, der vil ind på markedet, har, lyder det fra direktøren.

- Jeg tror, vi skal to år frem, så er både Frankrig og Tyskland, som også kører med en prøveordning som i Danmark, også gennem den, fastslår han.

Aurora Cannabis på Fyn beskæftiger i øjeblikket 55 ansatte.

Aurora Nordic Cannabis

Aurora Nordic Cannabis er et joint venture mellem Gartneriet Alfred Pedersen & Søn og canadiske Aurora

Aurora er verdens næststørste producent af medicinsk cannabis

Ambitionen med Aurora Nordic Cannabis er at blive Europas største producent

Byggeprojektet er på små 100.000 kvadratmeter på tre forskellige lokationer

De første 10.000 kvadratmeter er opført - og her produceres der i dag

De næste 2000 kvadratmeter er ligeledes opført og klar til forædling

I løbet af de næste måneder færdigbygges 53.000 kvadratmeter bygninger, men de fyldes ikke med inventar

De sidste 40.000 planlagt kvadratmeter opføres senere

Aurora Nordic Cannabis beskæftiger lige nu 55 ansatte

Prisen på opførelsen af Aurora Nordic Cannabis ønsker virksomheden ikke at offentliggøre

Produktionen af medicinsk cannabis er et nyt forretningsområde, som er ved at skyde i vejret- især på Fyn, hvor ekspertisen inden for gartnerier kommer producenterne til gode. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

Ærø får en helt ny uddannelse: Marstal Navigationsskole åbner en færgeføreruddannelse i efteråret

Svendborg

Plejehjem åbner for flere besøg

Svendborg

Se de nye skraldespande

Annonce