Annonce
Erhverv

Campingpladser tør ikke åbne: - Snart er det på bankens nåde

Sonni og Marianne Christiansen maler på livet løs, og de har tid til det. Gæster har de nemlig ingen af på Rudkøbing Camping Bed & Breakfast. Foto: Finn Eriksen
De langelandske campingpladser kører enten på vågeblus eller holder helt lukket, og det er hårdt for økonomien, fortæller indehaveren af Rudkøbing Camping Bed & Breakfast. Som bakkes op af ejeren af Emmerbølle Strand Camping.

Langeland: Der er ingen grund til, at campingfolket sætter kurs mod Langeland.

Corona-retningslinjemæssigt er der ellers ikke noget til hinder for, at campingpladserne holder åbent - men de har enten valgt kun at gøre det i begrænset omfang eller lade helt være, viser en hurtig rundspørge.

Sonni Christiansen er en af dem, der har valgt at lukke. Sammen med sin kone, Marianne Christiansen, driver han Rudkøbing Camping Bed & Breakfast, og her åbnede sæsonen som planmæssigt 1. februar for vandrerhjemmets og 1. marts for pladsens vedkommende.

- Men da regeringen begyndte at lave retningslinjer på grund af corona, lukkede vi igen, siger han, da vi er på besøg på pladsen i Engdraget lidt uden for Rudkøbing.

Annonce

Der kommer ingen penge ind, der er ingen bookinger, og dem, der er, er folk begyndt at aflyse. Så vi skulle gerne i gang snart, for ellers risikerer vi, at vi kun kan være her på bankens nåde.

Sonni Christiansen, indehaver af Rudkøbing Camping Bed & Breakfast

Penge, vi ikke har

Det var, så vidt Sonni Christiansen erindrer, 11. marts, han og hustruen Marianne lukkede pladsen, og siden har den stået på alt andet end campistpleje.

Som i dag, hvor parret går og maler murværk.

- Vi renoverer og bruger en masse penge, vi ikke har, siger han med et skævt smil, og her er vi i afdelingen for galgenhumor.

- Regeringens hjælpepakke har ikke hjulpet os. Vi fik godt nok at vide, at vi kunne skubbe ejendomsskatten, men den havde vi allerede betalt. Så det var kun dem, der var i restance, som fik glæde af dét, siger Sonni Christiansen, som ikke ved, hvad der ellers er på vej af interessante støttetiltag, han og hustruen måske kan få gavn af.

- Men uanset hvad det er, så skal der, så vidt jeg har forstået, en revisorpåtegning til. Så vi er også afhængige af, at revisoren har tid, siger han.

Og i campingbranchen tikker uret hurtigere end i så mange andre fag, fordi der kun er et halvt år til at lave pengene.

- Det er klart, at vi er pressede. Der kommer ingen penge ind, der er ingen bookinger, og dem, der er, er folk begyndt at aflyse. Så vi skulle gerne i gang snart, for ellers risikerer vi, at vi kun kan være her på bankens nåde, siger han.

Alligevel har det ikke været inde i overvejelserne at åbne.

- Vi er nødt til at udvise samfundssind, og folk skal ikke dø for, at vi kan få mad i munden. Vi åbner først, når regeringen igen tillader, at mere end 10 personer må være samlet - vi håber bare, at det snart sker, siger han.

Regeringen bestemmer

På Strandgårdens Camping ikke så mange bardunlængder nord for Bagenkop er der også undtagelsestilstand.

- I dag (fredag, red.) var den officielle åbningsdag, men vi har valgt at holde lukket, i hvert fald til efter påsken. Hvornår vi helt præcist åbner, ved ingen, for vi kører efter det, regeringen siger, lyder det fra lejrchef Ken Jørgensen.

På Færgegårdens Camping nær Spodsbjerg vil indehaver Nicolas Borst ikke sige noget entydigt.

- Vi skulle have åbnet til påsken, men har ikke helt besluttet, om vi gør det. Vi overvejer lige nu, siger han.

Mere konsekvente har de været på en anden plads i Spodsbjergs opland, DCU-Camping Billevænge Strand, som er ejet af Dansk Camping Union, DCU.

- Vi har valgt at lukke alle vores 22 pladser for at vise samfundssind. I en tid, hvor alt er svært, og hvor dronningen og statsministeren siger, at vi skal blive hjemme, er der ikke så meget at rafle om, siger DCU-landsformand Anne-Vibeke Isaksen, som oplyser, at åbningen af pladserne foreløbig er udskudt til 13. april.

5 ferielejligheder, 5 hytter, 35 telt- eller campingvognpladser og 9 værelser på vandrerhjemmet - og det hele står tomt. Coronakrisen har også fundet vej til Rudkøbing Camping Bed & Breakfast, og det gør ondt, fortæller indehaver Sonni Christiansen. Foto: Finn Eriksen

Vågeblus

På den store Emmerbølle Strand Camping har indehaver Mia Rasmussen valgt vågeblusmodellen.

- Vi åbner 3. april, men kun for fastliggere. Der kommer måske 15 af dem, så der er langt imellem dem, og hver familie får deres eget baderum. Så vi synes, det er forsvarligt, siger hun og understreger, at det ikke er økonomien, der har ført til beslutningen.

- Fastliggere betaler for en hel sæson, så jeg har absolut intet ud af det. Vi synes bare, de skal have muligheden for at komme ud og få noget frisk luft, siger Mia Rasmussen.

Egentlig skulle 3. april have været den helt store åbningsdag, hvilket altså er skubbet til side, og det gør man ikke uden konsekvenser.

- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke kommer til at gøre ondt. Men der er mange fine muligheder for at få økonomisk støtte, så det skal nok lykkes os at sejle igennem, siger Mia Rasmussen, som håber, at coronakrisen snart klinger af.

Og godt vejr kan redde meget.

- Vi håber på en god, varm sommer, og på at mange danskere vælger at tage på camping herhjemme i stedet for at tage på ferie i udlandet. Vi er fortrøstningsfulde, siger hun.

Håndspritten er på plads på Rudkøbing Camping Bed & Breakfast, men den får foreløbig lov at hænge i fred. Foto: Finn Eriksen

Vildrede

Mia Rasmussens anden plads, Ristinge Camping, åbner først 20. maj, og endelig er der Lohals Camping - som faktisk har åbent i skrivende stund, oplyser Per Vigsø, der driver pladsen sammen med sin hustru, Dorte Vigsø.

- Vi har nogle få fastliggere. Fire vogne, tror jeg, og de er langt fra hinanden og passer sig selv, og de er bevidste om, at det godt kan være, de lige pludselig skal pakke sammen og køre hjem, siger Per Vigsø, som oplyser, at han selv er i vildrede.

- Men vi er kommet frem til, at det kan være ligegyldigt, om de ligger her eller er i sommerhus, lyder det.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

Klumme: Jeg har arvet en guldbarre

Annonce