Annonce
Kultur

Camille vil bryde tabu om seksuelle minoriteter: - Svendborg er stadig en provins med risiko for vold

Camille Wengel vil bryde tabuet. Derfor arrangerer hun queer-aften på Kultur Konsulatet. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths
Da Camille Wengel besluttede at flytte hjem til Svendborg efter mange år i København, var det med en vis uro i maven. Hun er gift med en anden kvinde, og er der egentlig plads til det i Svendborg? Ja, mener hun, men der er også plads til forbedring. Derfor arrangerer hun nu kulturarrangementer for homoseksuelle, biseksuelle, transkønnede og alle derimellem.

Svendborg: Egentlig ville hun stifte en forening for regnbuefamilier i Svendborg, men det satte corona en stopper for.

Men så opdagede hun, at det var muligt at blive andelshaver i Kultur Konsulatet. Det eneste krav var bare, at man holder et arrangement fra tid til anden. Det ville Camille Wengel gerne. Det er nemlig på tide, at der kommer et fællesskab for queer personer i Svendborg, mener hun.

- Jeg trængte simpelthen til at gøre noget ved kulturen, siger hun, for der er ingen steder i Svendborg at gå hen, hvis man identificerer sig som queer.

Annonce

Det handler om at oplyse folk om, hvad det vil sige at være queer, og derfor håber Camille Wengel, at også heteroseksuelle har lyst til at deltage i queer-aftener på Kultur Konsulatet.

Det dækker betegnelsen queer over

Betegnelsen "queer" dækker over mennesker, der enten stiller sig kritiske over for eller decideret ikke passer ind i samfundets traditionelle definitioner på seksualitet, køn og kønsroller.

Under betegnelsen "queer" finder man blandt andet seksuelle orienteringer som homoseksuel og biseksuel, men betegnelsen dækker også over adskillige andre seksualiteter og kønsidentiteter, og kan derfor sidestilles med forkortelsen LGBT+ (lesbian, gay, bisexual, transgender, red.)

"Queer"-personer har vundet større normalisering og synlighed i samfundet - blandt andet med indførelsen af homoseksuelle ægteskaber - men i senere år har især transkønnede oplevet stigende anerkendelse i dansk lovgivning med retten til juridisk kønsskifte og repræsentation i mediebilledet.

På verdensplan oplever mange med en minoritetsseksualitet- eller kønsidentitet fortsat diskrimination, og i 72 lande er det fortsat ulovligt at høre under betegnelsen "queer" eller LGBT+, nogle steder med dødsstraf.

Vil inkludere alle

22. juni holder Camille Wengel den første queer-aften, som hun kalder det, i Kultur Konsulatet. Her kommer Jalal Arabi, der er kendt fra DR3-dokumentaren Macho, og holder foredrag om det at være transkønnet i en muslimsk verden.

Camille Wengel synes, det er vigtigt, at der bliver åbnet for de svære samtaler og de problemer, man kan have som queer. Derfor er det netop Jalal Arabi, der skal holde foredrag til den første queer-aften.

- Svendborg er stadig en provins med risiko for vold, og det skal vi bryde med og snakke om. Man hviler først i sig selv, når andre også accepterer en, konstaterer Camille Wengel.

Det er derfor også meningen, at queer-aftenerne skal være for alle - også heteroseksuelle.

- Det skal være inkluderende for alle. Det kommer også til at være sådan, at man kan støtte forskning i for eksempel LGBT eller aids.

Annonce

Første forhold til en anden kvinde

Camille Wengel er gift med en anden kvinde, som hun har en søn med. Hun identificerer sig dog ikke som lesbisk, men siger, at hun er flydende i kærlighed.

- Jeg har haft svært ved at finde en plads. Jeg er tiltrukket af både mænd og kvinder, men jeg vil heller ikke kalde mig selv biseksuel. Nogle gange er det det ene køn, andre gange er det det andet køn, forklarer hun.

Selvom Camille Wengel er gift med en kvinde, identificerer hun sig hverken som lesbisk eller biseksuel. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths

Første gang, Camille Wengel havde et forhold til en anden kvinde, var, da hun var i starten af tyverne. Hun boede i København, og hendes kæreste, der var en mand, havde lige slået op med hende.

- Jeg valgte så at tage på Interrail med min veninde, og så tog vi til Rom for at feste. Der mødte jeg Sarah, der kom fra USA. Vi festede, og pludselig kyssede hun mig. Det blæste mig fuldstændig bagover, mindes hun.

Efterfølgende skrev de breve til hinanden i et halvt år, for dengang fandtes der ikke Facebook eller smartphones.

- Og så skulle jeg besøge hende i North Carolina, og senere, da hun flyttede til San Fransisco, besøgte jeg hende også der. Jeg oplevede, at det var meget nemmere at springe ud derovre, fortæller Camille Wengel.

Annonce

Lesbiske par har det lettere end bøssepar

Da Camille Wengel i 2017 valgte at flytte familien hjem til Svendborg, som hun er vokset op i, var hun en smule nervøs.

- Jeg var bange for, at der ville være mange fordomme, men jeg oplevede faktisk, at folk var meget åbne.

Camille Wengel møder flere lesbiske par i Svendborg, end hun møder bøssepar. Det er en fejl, mener hun. Foto: Cecilie Damgaard Boeriths

Der er dog noget, hun undrer sig over. Hun og hendes kone har fået flere vennepar i Svendborg, der er lesbiske, men hun møder sjældent par, der består af to mænd.


Jeg vil ud med det her budskab, og jeg vil aftabuisere det at være queer. Det hele handler om, at folk skal være mere oplyste

Camille Wengel


- Jeg har ikke mødt mange mandepar hernede. Men det giver mening, for jeg oplever også, at der er forskel på kvindepar og mandepar.

- Det er jo også sådan, at hvis man er mand og bøsse, så er man mere udsat for vold. Det skal vi have brudt, siger Camille Wengel.

Det håber hun, at hun kan gøre med queer-aftener.

- Jeg vil ud med det her budskab, og jeg vil aftabuisere det at være queer. Det hele handler om, at folk skal være mere oplyste, meddeler hun.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Politikere kræver handling fra minister og kommunen i Marco-sag: - Lad nu den familie flytte ind til deres barn

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Hvem er den store afslutter 5700 Summer?: Her er musikanmeldernes bud

Erhverv For abonnenter

Lynmanøvre i Svendborg: Assens-firma køber konkursramt skiltefabrik - og sælger den videre til tidligere ejere

Svendborg

Se videoen af måske kommende hotdogkonge: Robert slugte 15 hottere på 15 minutter

Svendborg

Små partier rykker sammen: SF og Alternativet i valgforbund til kommunalvalget

Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Faaborg-Midtfyn

Borgmester vil ikke føre personalesager i avisen: Skolebestyrelse tilgiver fyringstruet fagchef

Erhverv

Vred hotelejer har droppet bookingportal og vil klare sig selv: - Jeg vil ikke finde mig i deres metoder

Ærø

Politiet rykkede ud: Sejler mistænkt for at være spirituspåvirket

Langeland For abonnenter

Mindre lodsselskab fra Spodsbjerg taber overskud, men er alligevel tilfreds:  - Vi har egentlig gjort det udmærket

Faaborg-Midtfyn

Ingen andre kunne hjælpe havarist ved Avernakø: Marinehjemmeværnet trak lystsejler fri efter syv-otte timer på grund

Annonce