Annonce
Faaborg-Midtfyn

Camilla maler filmhelte: Olsen-banden og Pippi pryder Ringe Bio og byen

Ringe Bio udsmykkes af Camilla Hanrath Smith, der maler Pippi Langstrømpe på gavlen ved passagen mellem Østergade og Superbrugsens parkeringsplads. Foto: Hardy Hounsgaard
Camilla Hanrath Smith fra Boltinge har udsmykket gavlen af Ringe Bio med silhuetter af Olsen-banden og Pippi Langstrømpe, som man kan opleve, når man går gennem en af byens centrale passager.
Annonce

Ringe: De tre er kendt af de fleste danskere: Den lille mand med bowlerhatten og cigar i munden, den kluntede mand med for korte bukser og trippende gang og den tykke mand med de nervøse trækninger og jordemodertasken i hånden.

Olsen-banden, skabt af instruktør Erik Balling og Henning Bahs, er et af dansk films største navne gennem tiderne. Egon (Ove Sprogøe), Benny (Morten Grunwald) og Kjeld (Poul Bundgaard) pryder nu gavlen af Ringe Bio, hvor de tre elskede småforbrydere fremstår i koksgrå silhuetter i passagen, der forbinder Østergade med Superbrugsens parkeringsplads.

Egon, Benny og Kjelds karakteristiske silhuetter i profil pryder gavlen af Ringe Bio. Olsen-bandens silhuetter har Camilla Hanrath Smith malet på muren. Foto: Hardy Hounsgaard

Det er 41-årige Camilla Hanrath Smith, der har malet Olsen-banden på gavlen af byens biograf.

- Det er sjovt at være med til at udsmykke biografen, når jeg nu selv har været med som frivillig i biografen, siger Camilla Hanrath Smith, der var med til at stifte foreningen, der i 2004 overtog Ringe Bio.

Annonce

Kreativt gemyt

Hun bor i Boltinge lige uden for Ringe og arbejder til daglig som medhjælper i Stentevang Børnehave i Ringe. Hun underviser også i glasformning på aftenskole og er et kreativt gemyt.

- Jeg har også malet Fy og Bi på væggen inde i biografbygningen, fortæller hun.

Den foreningsdrevne biograf er en af landets ældste stadigvæk eksisterende biografer. Ringe Bio er fra 1916 og holder i øjeblikket sommerferielukket.

Annonce

Pippi Langstrumpf

Det tog forleden fire-fem timer at male Olsen-bandens silhuetter, og torsdag fortsatte Camilla Hanrath Smith med at male endnu en elsket figur, der er kendt fra både film og Astrid Lindgrens bøger, Pippi Langstrømpe, der løfter sin hest Lille Gubben og aben Hr. Nilsson.

Camilla Hanrath Smith ved sit færdige værk af Pippi Langstrømpe, der nu pryder Ringe Bio. Foto: Hardy Hounsgaard

- Jeg er selv vokset op med Pippi, som jeg så som barn i tv. Det var mest i tysk tv, vi så hende, griner Camilla Hanrath Smith om sit forhold til Pippi Langstrumpf.


Jeg er selv vokset op med Pippi, som jeg så som barn i tv. Det var mest i tysk tv, vi så hende.

Camilla Hanrath Smith


De mørke silhuetter er lette at afkode, når man går forbi.

- Der var en, der foreslog, at jeg skulle have malet Bennys strømper gule, smiler hun.

Men det må man tænke sig til, ligesom fregnerne og det røde hår hos Pippi.

- Det giver for meget støj, hvis man lagde farver på. Det passer ikke til den her fine bygning, som man har bestræbt sig på at føre tilbage til dens oprindelige udtryk, siger Camilla Hanrath Smith.

Det var med en vis ærefrygt, at hun dyppede penslerne i Farveekspertens koksgrå malerbøtte og begyndte at male på den blå mur.

- Men hvis man på et tidspunkt bliver træt af at se på det, er det jo ikke værre, end at det kan males over igen. Der er ikke ødelagt noget, fortæller hun.

Annonce

Folk har stemt

Udsmykningen af biografpassagen er bestemt af folket.

- Vi har haft en afstemning blandt vores brugere om, hvilke filmmotiver der skulle pryde bygningen. Olsenbanden fik klart flest stemmer, og Pippi blev nummer to, fortæller Tiina Nielsen, der er næstformand i Ringe Bio.

Olsen-banden

Olsen-banden er en serie af danske kriminalkomedier, skabt af Erik Balling og Henning Bahs, og de 13 film produceret mellem 1968 og 1981 er nogle af de mest sete danske film gennem historien.

De tre danske film, der har solgt flest billetter gennem tiderne, er alle Olsen-banden-film: Olsen-banden ser rødt (1976), Olsen-banden deruda' (1977) og Olsen-banden går i krig (1978) blev alle set af over en million mennesker i biograferne.

Udsmykningen af Ringe Bio er en del af kunstruten i Ringe, hvor man kan gå på opdagelse i byen og finde kunstværker i byens passager og offentlige rum 20 forskellige steder i byen. Kunstværkerne er lavet af forskellige kunstnere de senere år.

Camilla Hanrath Smith er selv vokset op med Pippi-filmene, som hun har set i tysk tv. Foto: Hardy Hounsgaard
Ringe Bio har nu flere filmrelaterede udsmykninger på gavlen ved passagen op til brugsens parkeringsplads. Foto: Hardy Hounsgaard
Camilla Hanrath Smith i gang med at male Pippis hest, Lille Gubben. Foto: Hardy Hounsgaard
Camilla Hanrath Smith brugte fire-fem timer på at male Pippi, hesten Lille Gubben og aben Hr. Nilsson. Foto: Hardy Hounsgaard
Ringe Bio udsmykkes af Camilla Hanrath Smith.
Olsen-banden pryder nu gavlen af Ringe Bio. Foto: Hardy Hounsgaard
Passagen mellem Østergade og brugsens parkeringsplads er nu udsmykket med Pippi Langstrømpe og Olsen-banden. Foto: Hardy Hounsgaard
Ringe Bio er nu blevet udsmykket med Pippi Langstrømpe. Foto: Hardy Hounsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Tillidsmand rystet over lukning af kraftvarmeværk: - Vi troede, vi havde frem til 2024. Nu får vi travlt med at omskole os

Annonce