Annonce
Ærø

Caféer og hoteller drosler ned, hvis ikke bryllupsturismen arter sig

Gunnar Schmidt Hansen, indehaver af På Torvet i Ærøskøbing, mærker tydeligt konsekvensen af krisen i bryllupsturismen. Foto: Anders C. Østerby
Både På Torvet og den Gamle Købmandsgård frygter at måtte drosle ned og miste ansatte, hvis krisen i bryllupsturismen fortsætter.

Ærø: Det kan tydeligt mærkes på omsætningen, at der er en nedgang i antallet af bryllupsgæster på Ærø på omkring 80 procent. Sådan lyder det blandt andet fra Gunnar Schmidt Hansen, indehaver af På Torvet i Ærøskøbing med både café og ferielejligheder.

For ham handler det om at bevare en nogenlunde omsætning i ydersæsonen, for højsæsonen er reddet af de turister, der kommer af andre grunde end bryllupper.

- Mit allerstørste problem er at fastholde helårspersonale, siger han og frygter, at det også kan give konsekvenser for bosætningen på øen.

- For hvis vi ikke har omsætning til helårsansættelse, så smutter folk altså. Folk er afhængige af en indtægt hele året, siger han.

Også på den anden side af gaden, på Den Gamle Købmandsgård, kan nedgangen mærkes. Her fortæller daglig leder Lennart Hansen, at han både mangler konkret omsætning i forhold til sidste år og oplever en nervøsitet og usikkerhed i forhold til fremtiden.

- Vi går en god tid i møde, men det er efteråret, der giver usikkerhed, siger han og nævner, at bryllupsgæsterne altid giver en god stemning og god energi, som har tiltrukket andre gæster.

Den Gamle Købmandsgård har i øjeblikket en kok på lønningslisten, men han stopper til sommer.

- Og hvis det ikke bliver bedre, er vi ikke voldsomt på udkig efter en ny. Vi håber, det finder sit leje, men lige nu ser det ikke godt ud, siger han.

- Der skal jo være noget i kassen om aftenen, ellers kan det ikke lade sig gøre.

Annonce
Lennart Hansen, Den Gamle Købmnadsgård, frygter for indtjeneingen i ydersæsonen på grund af det faldende antal bryllupsgæster på Ærø. Foto: Anders C. Østerby

Rammer mange i erhvervslivet

Dermed er de to på linje med tre restauratører, som allerede 23. februar - altså for præcist tre måneder siden - oplevede et drastisk fald og frygtede, at ydersæsonens omsætning ville blive ramt på grund af faldet i bryllupsturister.

- Vi må se i øjnene, at både bookinger og de forbipasserende gæster drosler noget ned her i ydersæsonen, så det giver helt klart nogle overvejelser, om vi kan blive ved med at være en helårsrestaurant, hvis ikke der kommer et skred i det, og det er en ærgerlig konsekvens, sagde Pia Fuglsang, indehaver af Restaurant Mumm og kaldte det en katastrofe.

Det er ikke blevet bedre siden, lyder det hele raden rundt, og Gunnar Schmidt Hansen mener, de nye regler har smadrer et samfund, fordi det griber ind i mange grene af erhvervslivet.

- Hvis vi mangler indtjening, vil vi vente med at renovere værelser, som vi ellers ville have gjort, og så er der også en håndværker, der mangler arbejde.

Selv om både børne- og socialminister Mai Mercado (K) og den centrale enhed har lovet bedring, har Gunnar Schmidt Hansen svært ved at se det blive meget bedre.

- Hvorfor skulle det lige pludselig blive bedre? Det er svært at se, men vi må håbe til det sidste, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Flere politiske legekammerater søges på Ærø

Det er gået nogenlunde som ventet, men det gør ikke udfordringen mindre for Ærøs borgmester Ole Wej Petersen (S). Hans ellers jævnt sikre flertal smuldrer, og nu viser det sig meget tydeligt, når der skal træffes tætte beslutninger i kommunalbestyrelsen. Den korte version er, at borgmesteren og hans allierede løber ind i politiske øretæver, fordi de kommer i mindretal. Det gør de, fordi den tidligere socialdemokrat Jens Weiss bruger sit frie mandat, og nogle gange betyder det altså, at han stemmer imod den gruppe, han egentlig er en del af. Situationen skaber problemer for borgmesterpartiet, der jo i forvejen er temmelig vingeskudt, fordi to af fire medlemmer har forladt partiet. Reelt kan det de kommende to år betyde, at Ole Wej Petersen bliver låst i borgmesterrollen, fordi hans handlemuligheder er voldsomt indskrænkede. Er der blot et medlem af konstitueringsgruppen, der stemmer imod Socialdemokratiet, er der overhængende fare for, at borgmesteren ikke kan gennemføre den politik, han ønsker. Der findes ikke en løsning, som er ligetil, men Ole Wej Petersen har brug for nye venner i kommunalbestyrelsen. Ikke fordi han kommer til at være i lommen på Jens Weiss, men fordi hans handlerum bliver voldsomt indskrænket, hvis Jens Weiss hele tiden sidder med den afgørende stemme. Afstanden mellem de to grupper i kommunalbestyrelsen er til at få øje på, og det vil også kræve, at der sluges en kamel eller flere, hvis borgmesteren hele tiden skal række hen over kløften, men spørgsmålet er, om det dog ikke åbner flere muligheder, hvis der bygges en bro. Erfaringerne med disse mere dynamiske flertal, hvor borgmesterpartiet i videst mulig udstrækning forsøger at samle brede flertal hen over politiske kløfter, er mange. I Svendborg havde den daværende borgmester Curt Sørensen (S) en tilsvarende udfordring i hans regeringstid i 2010-2013. Her stod det tidligt klart, at samarbejdet mellem Socialdemokratiet og Enhedslisten var fuld af konflikter, og der gik derfor ikke lang tid, før Curt Sørensen måtte række ud efter især Venstre og Det Konservative Folkeparti. Det udløste naturligvis også konflikter, men forligene blev landet, selv om de måske ikke var helt så røde, som borgmesteren nogle gange kunne ønske sig. Men sådan er det jo med kompromisser. Ole Wej Petersens borgmestertid har ikke været en badeferie, og der er stadig to års tid tilbage af den og tre budgetforlig, der skal landes. Der bliver altså nok af udfordringer med at samle gode og solide flertal. Derfor kan en af de strategiske problemstillinger, han gør klogt i at vie lidt af sin tid til, være, at han overvejer, hvordan han kan skaffe sig flere politiske venner i kommunalbestyrelsen. Ellers kan vejen frem mod næste valg til kommunalbestyrelsen blive fyldt med bump og store huller.

Ærø

Søby Camping skifter forpagter

Annonce