Annonce
Erhverv

Café Stiften: Der skal arbejdes for at holde fynske robotter i front

Efter paneldebatten var der demonstration af noget af institutets robotteknologi, hvor gæsterne også fik mulighed for selv at teste noget af teknologien. Foto: Nils Svalebøg
Den odenseanske robotteknologi står flot og dominant placeret på verdenskortet, men teknologien og konkurrenterne vokser konstant, så der er brug for mere energi og flere hænder, hvis Odense også være blandt de bedste om nogle år.
Annonce

ODENSE: Klik, klik, klik. På udstillingsgulvet ved Teknologisk Institut stod en robotarm og kæmpede lidt med at få afleveret sin brik til den lille holder ved siden af. Robotten slog den bare mod siden igen og igen uden held.

Heldigvis var der torsdag aften Café Stiften på instituttet, og en af gæsterne var hjælpsomme nok til at tage den lille brik fra robotten, som derefter ufortrødent fortsatte sit arbejde.

Men robotterne er ikke de eneste, der skal arbejde.

- Det virker til, at nogle forventer, at de kan starte en robotvirksomhed op og tre måneder senere kan de sælge det for 30 millioner. Men det kræver virkelig hårdt arbejde at starte op, siger Jørgen Flemming Ladefoged, administrerende direktør i Effimat.

Café Stiften stod i robotternes tegn, og til dagens debat stod Jørgen Flemming Ladefoged flankeret ved panelstolene af centerleder på Teknologisk Institut, Kurt Nielsen samt Henrik Anker, direktør i Gibotech.

Til dagligt er de alle tre aktører i klyngen af robotvirksomheder, der har blomstret på Fyn.

Torsdag var Café Stiften forbi Teknologisk Institut for at tale om robotternes fremtid på Fyn. Fra venstre: Henrik Anker, direktør hos Gibotech, Jørgen Flemming Ladefoged, direktør hos Effimat og Kurt Nielsen, centerleder ved Teknologisk Institut. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Vækst skal der til

Odense og Fyn er i særdeleshed blevet et centrum for robotteknologien i Danmark, men den er også en af de største klynger på verdenskortet. Klyngen består af 135 virksomheder, der alle arbejder med hardware indenfor robotteknologi og har omkring 5.000 personer ansat, hvoraf 900 af dem befinder sig i udlandet.

Og selvom de store firmaer ikke alle arbejder med det samme, deler de en interesse i, at Fyn skal fortsætte med at være et center for robotudvikling. For at det kan fortsætte, er nøgleordet for den fynske klynge også samarbejde, hvis man spørger Kurt Nielsen.

- Danmark er så lille et land. Derfor går det ikke, at vi tænker på hinanden som konkurrenter. Det er ikke Fyn mod Aalborg. Hvis vi kigger på det på den måde, så taber vi. Vi skal kigge mod USA og Asien, siger Kurt Nielsen.

Det kunne både Effimat og Gibotechs direktører nikke genkendende til, og begge firmaer bekendte gerne, at firmaernes største vækstmuligheder er i udlandet.

På grund af den eksplosive hastighed robotbranchen vokser med, er der også altid interesse i at få nye energi til, og den energi skal til dels findes i udlandet.

- Der skal være en villighed til at integrere udenlandske kræfter. Vi er lidt bagude på point lige nu, for andre er bedre til at integrere andre arbejdere. Vi kan tiltrække unge uden familie, men hvis familier skal med, så skal vi noget mere. Det er godt, at vi får mere og mere kultur til byen, for det er de vant til fra de steder, de kommer fra, siger Henrik Anker.

- Det handler om flere ting. Et er, hvor åbne vi er som danskere, to er sproget, og så er der vejret i Danmark, tilføjede Jørgen Flemming Ladefoged med et smil.

Annonce

Kvinder og risikovillighed

Men al energien skal ikke komme udefra. Derfor er de tre paneldeltagere alle glade for at se, at Syddansk Universitet har taget udfordringen på sig og uddanner flere og flere personer, der i fremtiden vil kunne tage et af robotjobbene.

De tre panelfolk så også gerne, at flere kvinder kom ind i faget.

- Der er stort potentiale i at vise, at det ikke kun er en branche for mænd, siger Henrik Anker.

Og kvinderne er der behov for, for nogle af de lidt ældre folk af hankøn i branchen er ikke altid de mest nytænkende.

Der sidder en overvægt at ældre mænd, der ikke er så risikovillige til at automatisere. Men vi kan se, at dem, der satser, øger deres konkurrenceevne, siger Henrik Anker.

Hos Teknologisk Instituts centerleder er der også en klar vision for robotklyngens fremtid.

- Vi skal vokse. Det betyder, at vi skal have flere virksomheder og også nogle af de store. Vi skal gerne kunne have en virksomhed med over 1.000 ansatte, siger Kurt Nielsen.

Efter paneldebatten var der demonstration af noget af institutets robotteknologi af forretningsleder Mads Mathiesen. Foto: Nils Svalebøg
Cafe Stiften besøgte torsdag Odense Robotics.Foto: Nils Svalebøg
Efter paneldebatten var der demonstration af noget af institutets robotteknologi af forretningsleder Mads Mathiesen. Foto: Nils Svalebøg
Der var rigeligt med spørgsmål fra de fremmødte gæster. Der blev stillet spørgsmål om alt fra industriens fremtid til jobmuligheder for folk med humanistiske uddannelser. Foto: Nils Svalebøg
Cafe Stiften besøgte torsdag Odense Robotics.Foto: Nils Svalebøg
Torsdag var Café Stiften forbi Teknologisk Institut for at tale om robotternes fremtid på Fyn. Fra venstre: Henrik Anker, Jørgen Flemming Ladefoged og Kurt Nielsen. Foto: Nils Svalebøg
Torsdag var Café Stiften forbi Teknologisk Institut for at tale om robotternes fremtid på Fyn. Foto: Nils Svalebøg
Torsdag var Café Stiften forbi Teknologisk Institut for at tale om robotternes fremtid på Fyn. Fra venstre: Henrik Anker, Jørgen Flemming Ladefoged og Kurt Nielsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce