Annonce
Erhverv

Cabinplant sikrer fødevareproduktion over hele Europa

Cabinplant laver så store fabriksanlæg til fødevareindustrien, at det ofte tager et halvt til et helt år at få en ordre i hus. Derfor frygter han, at en langvarig coronakrise kan få betydning for virksomheden i løbet af efteråret, selv om Cabinplant gør alt for at få den nuværende produktion til at køre så normalt som overhovedet muligt trods coronakrisens restriktioner. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Det er essentielt for mængden af varer i supermarkederne, at Cabinplants produktion af fabriksanlæg til fødevareindustrien kører videre under krisen. Virksomheden havde ordrebøgerne fulde, da coronakrisen fik det meste af verden til at lukke ned, men selv om produktionen kører videre under de nye omstændigheder, kan krisen ramme Cabinplant til efteråret.

Haarby: I en virkelighed, hvor intet er normalt, skal produktionen på Cabinplant i Haarby helst fortsætte på samme høje niveau præcis som normalt.

Den mere end 50 år gamle virksomhed leverer fabriksanlæg til fødevarerindustrien, og som førende i Europa er det helt afgørende, at anlæggene både bliver produceret, leveret og monteret til fødevareproducenter over hele Europa.

Alligevel er intet som normalt hos den internationale succesvirksomhed, da administrerende direktør Ralf Astrup en uge inde i Danmarks omfattende nedlukning gør status overfor Erhverv+.

Af de 220 medarbejdere arbejder næsten alle i salg, service og administration hjemme, mens de cirka 80 medarbejdere i produktionen er delt op i dag- og aftenhold, og arbejder med god afstand til hinanden i de fire produktionshaller, så der ikke er mere end 10 medarbejdere i et rum ad gangen.

- Det er ret essentielt for de steder, vi leverer til, at de kan komme til at producere, og at de anlæg, vi leverer, kommer op at køre. Ellers går det ud over leverancerne til supermarkeder, og så er det ikke til at sige, hvor vi ender, siger administrerende direktør Ralf Astrup.

Han har stået i spidsen for Cabinplant, siden han sammen med Jan Helskov Hansen overtog virksomheden i 2005 fra stifterne Hans Clausen og Vagn Hansen.

Siden slutningen af 1970’erne har Cabinplant haft stigende internationale aktiviteter, og virksomheden har tidligere leveret en forårsrullemaskine til Kina, USA og lande i Europa samt kæmpeanlæg til produktion af rejer i Vietnam, Spanien og Saudi Arabien. I dag leverer Cabinplant primært til Europa, Nord- og Sydamerika, og ordrebøgerne var stadig fyldte, da coronakrisen fik store dele af verden til at lukke ned.

- Vi har valgt en pragmatisk løsning med at se tiden an, en dag ad gangen eller en uge ad gangen. Indtil videre har vi haft fart nok på, og det har vi stadigvæk. Vi sælger så store anlæg, at det ofte tager et halvt eller et helt år, fra man begynder at tale om en ordre, til den er i hus. Derfor havde vi opgaverne på forhånd, så nu handler det om at få så meget, som det kan lade sig gøre, leveret til kunderne, siger Ralf Astrup.

- I Danmark kan vi tænke ud af boksen, og alle medarbejdere i virksomheden kan være med til at lave løsninger og tage ansvar. Det er en meget stor del af forklaringen. Der er ikke ret mange andre firmaer i verden, der kan lave løsninger, som bliver tilpasset fra gang til gang. Det skyldes måske, at virksomhederne andre steder er mere topstyrede. I Cabinplant tager alle, lav som høj, ansvar.

Ralf Astrup, administrerende direktør og medejer af Cabinplant.

Ansvarsfulde medarbejdere

Cabinplant leverer primært løsninger til industriens håndtering af fisk, frugt, grøntsager, kød, fjerkræ, mejeriprodukter og færdigretter, og løsningerne er tilpasset den enkelte fødevareproducent.

Det er en del af forklaringen på, at det kan lade sig gøre at drive en international virksomhed med produktion i Haarby, for kundetilpassede løsninger kræver kreativitet og innovationskraft.

- I Danmark kan vi tænke ud af boksen, og alle medarbejdere i virksomheden kan være med til at lave løsninger og tage ansvar. Det er en meget stor del af forklaringen. Der er ikke ret mange andre firmaer i verden, der kan lave løsninger, som bliver tilpasset fra gang til gang. Det skyldes måske, at virksomhederne andre steder er mere topstyrede. I Cabinplant tager alle, lav som høj, ansvar, siger Ralf Astrup.

Han har selv arbejdet som fabrikschef i Cabinplant i en årrække, inden han overtog ledelsen. I den nuværende situation ser han det som sin vigtigste opgave at sikre, at alle medarbejdere kommer godt ud af den nuværende situation uden sygdom. Dernæst handler det om at sikre virksomhedens fremtid.

På den korte bane handler det om at få monteret de anlæg, der allerede er på vej ud i verden.

- Vi er vant til at bruge digitale løsninger, men vi er også vant til at kunne sende folk afsted, hvis det giver problemer. Det er meget sværere nu. De steder, hvor det kan lade sig gøre, hyrer vi lokale folk ind til at hjælpe med at montere anlæggene, siger Ralf Astrup.

Viser nogle af de nye arbejdsmetoder sig så gode, at de også kan bruges på den anden side af krisen, er det selvfølgelig meget positivt, men det er slet ikke i fokus lige nu.

- Lige nu handler det mildt sagt om damage control. Der bliver ikke fokuseret på, hvad vi skal gøre i fremtiden. Det handler kun om, hvordan vi bedst muligt kommer ud af den nuværende situation, erkender Ralf Astrup.

Annonce

Stærk ejer i ryggen

Ralf Astrup er overbevist om, at den nuværende situation ikke er noget, der tager livet af Cabinplant. Men en uforudsigelig fremtid er ikke rar at kigge ind i, og som direktør er det også en udfordring ikke at kunne udstikke nogle retningslinjer for, hvordan det kommende halve år skal forløbe.

- Hver gang vi i ledergruppen taler om, hvad vi skal gøre, bliver vi overhalet indenom af udviklingen, men vi tager det som en ny udfordring, vi må løse, og alle de ansatte tager det meget fint, siger han.

I 2016 solgte Ralf Astrup og Jan Helskov Hansen 80 procent af Cabinplant-aktierne til amerikanske CTB, som er en del af Berkshire Hathaway-koncernen. Den bliver ledet af den kendte amerikanske forretningsmand Warren Buffet, der regnes som en af verdens bedste aktieinvestorer.

- Vi havde også klaret os igennem den her krise uden, men der er ingen tvivl om, at vi nu har en del flere penge i ryggen, end vi havde inden salget. Det er betryggende for alle ansatte på Cabinplant, at der er penge bag os til at rejse sig igen, hvis verden skulle falde helt omkuld, siger Ralf Astrup, der dog ikke forventer, at det går så galt.

Han arbejder med et scenarie, hvor udbredelsen af coronavirus i et eller andet omfang sætter sit præg på Europa frem til sommer, og derefter kan krisen godt komme til at ramme Cabinplant hårdt.

Nye salgsaftaler er nemlig svære at sætte igang for Haarby-virksomheden. Dels kan salgsmedarbejderne ikke rejse ud, dels vil fødevareproducenterne ikke lukke dem ind i den nuværende situation.

- Det kan godt komme til at ramme os til efteråret. Interessen i forhold til de tilbud, vi har ude, er egentlig o.k. i både Europa og Nord- og Sydamerika. Vi kan dog også se, at kunderne begynder at skulle bruge en måned eller to mere, inden de ligger ordren. Det er selvfølgelig en dark horse, hvordan verden udvikler sig, siger Ralf Astrup.

Cabinplant

Cabinplant i Haarby laver individuelt tilpassede fabriksanlæg til fødevareindustrien.

Virksomheden lever primært af eksport og er førende i Europa indenfor sit felt. Siden 2016 været den været delvist ejet af amerikanske CTB.

Omkring 220 medarbejdere er ansat på hovedkvarteret i Haarby, hvoraf de 80 arbejder i produktionen.

Virksomheden har også 60 ansatte på en fabrik i Polen og salgsfolk ansat i udlandet.

Trods coronakrisen lykkes det at holde produktionen nogenlunde kørende ved at dele medarbejderne op i dag- og aftenhold og fordele dem i alle fire produktionshaller.

Cabinplant havde i det seneste offentliggjorte regnskab et overskud på godt 15 millioner kroner, og bortset fra 2013 har virksomheden kørt med overskud i en lang årrække.

Fem nedslag i Cabinplants historie

1969: Cabinplant blev stiftet af Hans Clausen og Vagn Hansen. I første omgang lavede virksomheden kabiner til sprøjtemaling. Heraf navnet.

1976: Kort efter virksomhedens start, begyndte den at arbejde med fødevareindustrien, og fra 1976 handlede aktiviteterne udelukkende om den del. Samme år flyttede Cabinplant også til produktionslokalerne i Haarby.

1980’erne: Eksportdelen blev ved med at stige og flere underselskaber blev grundlagt blandt andet for at sikre knowhow i forhold til elektrisk automation.

2005: De to stiftere solgte virksomheden til Ralf Astrup og Jan Helskov Hansen, der stadig er henholdsvis administrerende direktør og økonomidirektør. De havde begge været i Cabinplant i en årrække forinden.

2016: Ralf Astrup og Jan Helskov Hansen solgte 80 procent af Cabinplant til amerikanske CTB, der er en del af Berkshire Hathaway. Cabinplant har stadig hovedkvarter i Haarby.

De 80 ansatte i produktionen hos Cabinplant er under coronakrisen delt op i et aften- og et daghold, og da virksomheden har fire produktionshaller, betyder det, at der ikke er mere end 10 personer i samme rum. De ansatte i salg, service og administration arbejder til gengæld stort set alle hjemmefra. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Cabinplant, der laver fabriksanlæg til fødevareproduktion, er førende i Europa på sit felt, og der bliver knoklet for at få leverancerne ud til kunderne i udlandet, selv om især monteringsdelen kan være vanskelig, når det hele skal foregå digitalt eller ved at hyre lokale ind til at hjælpe med at få anlæggene op at køre. Arkivfoto: Kim Rune
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Politikere kræver handling fra minister og kommunen i Marco-sag: - Lad nu den familie flytte ind til deres barn

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Hvem er den store afslutter 5700 Summer?: Her er musikanmeldernes bud

Erhverv For abonnenter

Lynmanøvre i Svendborg: Assens-firma køber konkursramt skiltefabrik - og sælger den videre til tidligere ejere

Svendborg

Se videoen af måske kommende hotdogkonge: Robert slugte 15 hottere på 15 minutter

Svendborg

Små partier rykker sammen: SF og Alternativet i valgforbund til kommunalvalget

Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Efter norsk drama: Grand Hotel er blevet mindre værd

Faaborg-Midtfyn

Borgmester vil ikke føre personalesager i avisen: Skolebestyrelse tilgiver fyringstruet fagchef

Erhverv

Vred hotelejer har droppet bookingportal og vil klare sig selv: - Jeg vil ikke finde mig i deres metoder

Ærø

Politiet rykkede ud: Sejler mistænkt for at være spirituspåvirket

Langeland For abonnenter

Mindre lodsselskab fra Spodsbjerg taber overskud, men er alligevel tilfreds:  - Vi har egentlig gjort det udmærket

Faaborg-Midtfyn

Ingen andre kunne hjælpe havarist ved Avernakø: Marinehjemmeværnet trak lystsejler fri efter syv-otte timer på grund

Annonce