Annonce
Fyn

Byråd i ny kamp mod forurening på giftig grund

Suzette Frovin (SF) opfordrer byrådet til at stå sammen om få gennemført flere undersøgelser på Lynfrostgrunden - og forpligte regeringen til at tage problemerne med oprensning af jordforureninger alvorligt. Foto: Vibeke Volder
Efter vedtagelsen af en lokalplan for butiksbyggeri på Lynfrosten må byrådet i Nyborg nu satse på en lovændring og flere penge fra statskassen til at råde bod på fortidens miljøsynder.
Annonce

Nyborg: For 12 af byrådets 25 medlemmer er en kamp mod et omfattende butiksbyggeri på den giftige Lynfrostgrund i Nyborg tabt.

Men nu skal der spilles en ny. Og det med store dele eller måske endda hele byrådet på samme hold.

- Vi er glade for Dansk Folkepartis og SF's udmeldinger om opbakning til det arbejde, vi gør i Venstre, for at få sat flere penge af til oprensning, som Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), formulerer det.

Venstres flertal på 13 besluttede efter en to en halv time lang debat tirsdag aften at godkende en lokalplan, der gør det muligt at etablere et centerområde med 15.000 kvadratmeter butikker på den stærkt forurenede grund ved Storebæltsvej.

Men samtidig gav det samlede byråd også et slags håndslag på at gøre en fælles indsats for at få renset op på den giftige grund.

Annonce

Er ikke på listen

Lynfrosten er ikke længere på Region Syddanmarks liste med giftgrunde, hvor skal gøres en indsats her og nu.

Forureningen truer ifølge regionen hverken drikkevandsboringer eller på anden måde menneskers liv og helbred.

Nyborg Kommune har hverken pligt eller penge til en oprensning.

Og rent juridisk ingen mulighed for at præsentere grundens nye ejer, Innovater A/S, for et krav om oprensning.

- Derfor vil det bedst tænkelige også være, at byrådet arbejder videre sammen om at finde en løsning, siger SF's Suzette Frovin.

SF stod sammen med Dansk Folkeparti bag en indstilling til tirsdagens byrådsmøde om at udsætte vedtagelsen af lokalplanen for Lynfrosten, indtil der er gennemført flere undersøgelser af forureningens indvirkning på havmiljøet i Storebælt.

De to partier havde også foretrukket at vente med vedtagelsen til efter offentliggørelsen af regeringens kommende strategi for miljøfarlige stoffer i vandmiljøet.

Annonce

Pres på regeringen

Venstres indstilling til byrådsmødet, som altså førte til vedtagelsen af lokalplanen for Lynfrosten, understreger også, at "arbejdet med at finde en løsning på at rense forureningen op" skal fortsætte.

Og ifølge borgmesteren skal der først og fremmest lægges yderligere pres på regeringen og regionen.

- Vi vil arbejde videre for at få afsat flere penge til oprensning af forurenede grunde. Regionen og staten skal prioritere flere grunde til oprensning, siger Kenneth Muhs til Fyens Stiftstidende.

Danske Regioner har for tiden 16.800 på listen med grunde, der er kortlagt som forurenede - men end ikke penge nok til at få renset op på de 10 værste af slagsen.

Annonce

S vil købe grunden

Socialdemokraterne i Nyborgs byråd, der primært af hensyn til butikslivet i Nyborgs gamle bymidte har sagt nej til lokalplanen for Lynfrosten, ser også gerne, at grunden bliver renset op, før der bygges på den.

Men nogen større tiltro til, at det kommer til at ske, har partiets gruppeformand og borgmesterkandidat, Sonja Marie Jensen, ikke.

Og da slet ikke efter tirsdagens vedtagelse af en lokalplan for området.

- Tværtimod har Venstre med vedtagelsen af lokalplanen reelt sat os endnu længere ned på listen, siger hun.

- Lokalplanen fastlægger rammerne for liberalt erhverv på grunden. Og eftersom jordforureningsloven i et tilfælde, hvor der etableres liberalt erhverv på en giftgrund, ikke giver mulighed for at kræve en oprensning, vil det ikke ske på Lynfrostgrunden, om så regeringen satte hele statsbudgettet af til oprensning af forurenede grunde, mener Sonja Marie Jensen.

Det er også derfor, de lokale socialdemokrater har foreslået, at Nyborg Kommune køber grunden.

- Hvis vi virkelig vil gøre noget ved forureningen på Lynfrosten, er der ikke andre muligheder, fastslår Sonja Marie Jensen.

Lynfrostgrunden er i dag privatejet af ejendomsselskabet Philipsen Gruppen, der har lavet en betinget købsaftale med udviklingsselskabet Innovater A/S om at overtage grunden og planerne om at etablere et centerområde med butikker på den.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

GOG: Han bliver bare ved og ved

Ærø

Brand i container på HCC Bådeværft

Annonce