Annonce
Svendborg

Byggeboom: Håndværkere glæder sig over fyldt ordrebog

Dennis Hyldegaard glæder sig over, at ordrebogen hele næste år er fyldt op som følge af de mange byggeprojekter på Fyn. Foto: Hans-Henrik Dyssel
På den såkaldte Langebakke på Linkenkærsvej i Svendborg glæder håndværkerne sig over de mange sydfynske byggeprojekter. Det rigelige arbejde stiller dog også krav til kvaliteten og arbejdsforholdene på byggepladserne.
Annonce

Svendborg: Skeletter af gasbeton skyder op af den mudrede jord på Linkenkærsvej, og oppe fra en førstesal kan høres banken og saven. Råhusene på den såkaldte Langebakke er en del af byggeboomet og er i færd med at blive omdannet til nye almenboliger, og selvom de fleste håndværkere på pladsen er gået på juleferie, er murerne Ole Sander og Dennis Hyldegaard her stadig.

De arbejder hos det odenseanske firma Murermester Lars Jørgensen, er specialister i gasbeton og lægger en sidste hånd på råhuset, inden de stempler ud for i år. De har været på byggepladsen i syv uger indtil videre, og de glæder sig over, at der er gang i byggeriet på Fyn.

- For min skyld måtte de gerne lave 500 mere af dem her, siger Ole Sander.

- Jo flere byggeprojekter, jo bedre. Så kan vi også holde lønpresset, siger han og griner, inden han bliver afbrudt af sin makker Dennis Hyldegaard.

- Det koster at stå stille og snakke, siger han til Ole Sander.

De griner begge to.

Byggeboom

Fyns Amts Avis sætter fokus på det byggeboom, som har ramt Svendborg. Vi fortæller, hvor det skal bygges, og vi spørger, om der er borgere til de mange boliger, og hvem der skal bo i dem? Vi zoomer ind på fordele og stiller skarp på bagsider ved det historiske byggeboom.

Annonce

Gang i det sydfynske

Byggeleder Mike Mygind er heller ikke gået på ferie endnu, og han går rundt på pladsen iført hvid hjelm og gummistøvler. Han er projektleder hos C&W Arkitekter, som har opgaven på Linkenkærsvej, og han mærker tydeligt efterspørgslen på arbejdskraft til de mange nye byggeprojekter.

- Vi kan helt klart mærke, at vi har brug for dygtige mennesker, der kan komme og hjælpe til, siger han.

Han hæfter sig ved, at der for alvor er kommet gang i byggeriet på Sydfyn.

- Det er rigtig positivt, at der er kommet mere gang i det sydfynske. Folk har fået øjnene op for, at der er andre steder på Fyn end i Odense, hvor det er spændende at bygge, siger han og nævner byggeriet på Jessens Mole og Haarhs Skoles nye idrætshal, som C&W Arkitekter også er involveret i.

Byggelederen fortæller, at der er 10-14 mand beskæftiget på pladsen, men når man kommer længere hen i byggeprocessen, vil tømrere og teknikere øge mandtallet til 20-30 personer.

For tiden har Mike Mygind nok folk til de mange byggeopgaver, men han er åben for at ansætte endnu flere.

- Vi har mange nyudlærte, og det er rigtig godt. Men vi har også brug for dem, der har meget erfaring, og de er lidt sværere at få fat på, fordi mange er optaget andre steder. Vi har flere opgaver, skal bruge flere folk og nogle skal løbe stærkere, men lige nu går det fint. Vi har mange rigtig dygtige medarbejdere, men vi er åbne over for at ansætte nogle flere, hvis de rigtige kandidater melder sig.

Annonce

Fyldt ordrebog

Ole Sander og Dennis Hyldegaard kan også mærke den stigende efterspørgsel. Og selvom der ifølge dem har været en opadgående kurve siden 2013, glæder de sig over udsigten til mere arbejde i fremtiden.

- Vi er ovenud lykkelige for, at der er gang i den. Og det er dejligt at vide, at ordrebogen er fyldt til næste år også. Det giver en eller anden tryghed, siger Dennis Hyldegaard.

Ole Sander er enig, selvom det ville være mest optimalt, hvis opgaverne var mere jævnt fordelt.

- Det kunne være lækkert, hvis man kunne trække det ud over en længere periode, så alt ikke skal bygges på én gang, siger han og gør opmærksom på nogle potentielle bagsider ved det såkaldte "byggeboom".

- Nogle mener, at vi skal hente hjælp østpå. Det er jeg ikke så vild med, siger han og fortæller, at det risikerer at sætte pres på løn og arbejdsvilkår.

Ole Sander mener også, det er vigtigt, at kvaliteten og arbejdsforholdene på byggepladserne følger med, hvilket ikke altid er tilfældet.

- Men den her plads er exceptionelt god, siger han.

Ifølge planen vil råhusene være omdannet til 20 nye almene boliger i løbet af foråret.

Ole Sander (tv.) og Dennis Hyldegaard lægger sidste hånd på råhuset, inden de går på juleferie. Foto: Hans-Henrik Dyssel
På den såkaldte Langebakke på Linkenkærsvej skal der bygges 20 nye almene boliger, der forventes at stå færdig i løbet af foråret. Foto: Hans-Henrik Dyssel
Byggepladsen på Linkenkærsvej er exceptionelt god, mener Ole Sander (tv.), men det er ikke altid tilfældet. Mureren mener, det er vigtigt at sikre, at kvalitet og gode arbejdsforhold følger med under byggeboomet. Foto: Hans-Henrik Dyssel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Budgetforlig: Politikere ruller ældrebesparelser tilbage og sender millioner til børnene

Annonce