Annonce
Ærø

Butikker og foreninger er klar til at åbne: - Nedlukningen har været hård

Detailhandlen og foreningslivet på Ærø er i den grad klar til at åbne op igen. (Øverst fra venstre: Rene Esbensen; Merete Damholt og Liselotte Kock Kristensen; Jytte Knast. Nederst fra venstre: Heidi Weber Jensen; Mads Boeberg, Søren Vedder Nielsen). Arkivfotos.
På Ærø er butikshandlen og foreningslivet klar til at åbne op for aktiviteterne igen, og de håber, det kan lade sig gøre snart.
Annonce

Folketingets politikere skal tirsdag diskutere, hvilke dele af samfundet der kan åbnes op for i næste uge. Mandag offentliggjorde en ekspertgruppe, der har regnet på en mulig genåbning, deres anbefalinger til politikerne. Her lød det blandt andet, at der er plads til, at man kan lave en landsdækkende genåbning for en 'stor del' af butikkerne og af udendørs idræts- og foreningsaktiviteter.

1 Mads Boeberg, afdelingsleder i XL-byg i Marstal

- Det har været en stor mangel for os, at vi ikke kan sige goddag til kunderne og hjælpe dem med det, de har af behov, lyder det fra Mads Boeberg, der er afdelingsleder i XL-byg i Marstal. Arkivfoto: Andrea Bisgaard

- Vi er fuldstændig klar, og vi glæder os til at åbne op igen. Det har været en stor mangel for os, at vi ikke kan sige goddag til kunderne og hjælpe dem med det, de har af behov.

- Forretning har været kørende ved, at vi har taget imod bestillinger, og så har vi leveret varen, og derfor har vores udkørsel af vare og pakkeri været meget hængt op. Resten af vores koncern har haft Click and Collect, men det har vi valgt ikke at have, da det ville være svært at styre for vores vedkommende, fordi vi har haft minimum tre mand sendt hjem ad gangen.

- Vi har jo ikke haft de kunder, der kommer ind og handler og lige tager nogle andre ting med, men til gengæld har håndværkerne og industrikunderne haft mulighed for at handle, og dem har vi ikke oplevet nedgang ved. Tværtimod, så har vi faktisk haft en rigtig god januar, og februar tyder også rigtig godt. Så økonomisk er vi ikke så hårdt ramt.

- Men vi savner vores kunder, den daglig kontakt og at have en fuldstændig normale handel, som vi havde før nedlukningen, så jeg håber da de åbner igen, og hvis ikke, er der jo ikke noget at gøre ved det.

2 Thomas Hansen, fodboldtræner ved Marstal I.F.

Marstal I.F. har haft lukket ned for fodboldtræningen, og her glæder børn og unge sig til at komme tilbage igen. Arkivfoto: Helene Thau Jackson.

- Jeg træner 0. og 1. klasse og 4. og 5. klasse, og de savner det helt vildt. De savner det sociale og spørger, hvornår de kan spille fodbold igen.

- Så må vi se, hvor mange vi har tabt. Vi tabte nogle sidste år, men så er der kommet nye til, og så håber vi, at forældrene vil skubbe lidt på. Jeg læste, at forskere har kigget på 8. klasseelever, og de har i gennemsnit taget syv kilo på, og der var tre kilo var ren fedt, og det er jeg da lidt bekymret for. Dem, der gerne vil fodbold, skal vi nok få fat i igen, men det bliver sværere med de andre.

- Dem, der vil fodbold, har sørget for at løbe en tur, og jeg ved, at man på sociale medier har sat små løbekonkurrencer op, og der er da nogle, der har budt ind.

- Jeg håber bare, vi kan komme i gang snart, og så skal nok finde ud af at gøre det efter bedste evne. Vi har prøvet det før, og det er et stort træningsanlæg, så vi kan dele det fysisk op og fordele træningstiderne ud, så vi ikke karambolerer med hinanden.

3 Jytte Knast, butiksbestyrer i Uldgården i Bregninge

- Det er generelt den stille tid på året, og det har det været de 20 år, jeg har været her, så det er heller ikke det allerværste tidspunkt, lyder det fra Jytte Knast fra Uldgården i Bregninge, der dog håber snart at kunne åbne. Arkivfoto.

- Vi er helt klar, så der kan åbnes meget hurtigt. Vi har jo hele tiden haft plexiskærm rundt om kassen og sprit alle vegne, og vi kan hurtigt justere, hvor mange der må komme ind.

- Vi har haft en meget lidt aktivitet under nedlukningen. Vi har en webbutik, men den styres fra Samsø, og ellers har jeg været her, når nogen har ringet og bestilt noget, og så har jeg lagt det ud foran døren. Jeg har gået lidt til og fra og sørget for, at alt er som det skal være.

- Det er da slemt, at der ingen indtægter er i tre måneder, for selvom personalet er sendt hjem, er der stadig en del udgifter. Men det er generelt den stille tid på året, og det har det været de 20 år, jeg har været her, så det er heller ikke det allerværste tidspunkt.

4 Rene Esbensen, formand for Søby Kvik idrætsforening

- Personligt synes jeg, at det er noget pjat, at vi ikke kan åbne, lyder det fra formand Rene Esbensen fra idrætsforeningen Søby Kvik. Arkivfoto: Jørgen Hansen.

- Vi står ikke til at åbne op, for vi har ikke noget udendørs, da vi har ikke fodbold mere. Vi har klatring, volleyball, bordtennis, badminton, dart og gymnastik, og vi kan ikke rigtig rykke det udendørs.

- Nedlukningen har været hård. Vi mister jo medlemmer på det, for der er ikke nogen, der vil betale kontingenter, når de ikke kan dyrke sporten, så det har kostet.

- Personligt synes jeg, at det er noget pjat, at vi ikke kan åbne. Vores afdeling er jo ikke så stor, og vi har for eksempel tre bordtennisborde, hvor de sagtens kan stå og spille med masser af plads mellem dem, og mange af dem er i øvrigt familier. Jeg kan godt forstå det store med indendørs håndbold, men når man tænker på, at der ikke er smitte på Ærø, og vi passer på, så synes jeg, at det er mærkeligt, at vi ikke kan åbne mere op.

5 Heidi Weber Jensen, indehaver af Sportigan i Marstal

Heidi Weber Hansen er indehaver af Sportigan i Marstal. Foto: Privat

- Jeg håber, at vi får lov at åbne i næste uge. Jeg synes, det har set positivt ud de sidste dage, men jeg kan også godt tvivle, når jeg ser, hvordan smittetallene stiger andre steder, siger Heidi Weber Jensen, indehaver af Sportigan i Marstal.

Hos Sportigan i Marstal gør man sit for at opretholde kontakten til kunderne ved at åbne op for afhentning af varer i butikken.

- Vi har haft åbent for, at folk kunne bestille varer og afhente i butikken, og den service har folk været søde til at benytte, men det er selvfølgelig ikke det samme, som hvis vi havde haft åbent, siger Heidi Weber Jensen, som heller ikke lægger skjul på, at omsætningen har lidt betydeligt under nedlukningen.

Selvom butiksindehaveren glæder sig til genåbningen, er der også lige nogle ting, der skal styr på inden.

- Vi går og venter på en masse varer. Vores kæde har stort set stoppet leveringen af varer fuldstændig, da vi blev lukket ned, så vi har næsten ikke fået nogen varer de sidste to måneder. Så når de begynder at sende varer ud, så er vi klar.

6 Søren Vedder Nielsen, formand i Ærø Klatreklub

Søren Vedder Nielsen er både formand for Ærø Klatreklub og Odense Boulderklub. Arkivfoto: Rasmus Henriksen

- Når man er en lille forening på Ærø, så skal man kæmpe for det. Og specielt klatring er ikke for alle. Så vi mangler at kunne holde åbent hus, som vi plejer i januar. Der plejer vi at få nogle medlemmer. Og så gør corona også bare, at der mangler en eller anden form for gnist, siger Søren Vedder Nielsen.

Medlemstallet i Ærø Klatreklub har været dalende under coronakrisen, men Søren Vedder Nielsen håber på, at det kommer igen efter nedlukningen.

- Før havde vi et medlemstal på omkring de 30, nu ligger vi på 11-12 stykker, siger Søren og fortsætter:

- Vi plejer at have nogle medlemmer fra navigationsskolen, så medlemstallet svinger naturligt også, når de skal ud i verden og færdiggøre deres uddannelse.

- Vi må håbe, at denne genåbning løfter muligheden for, at vi på Ærø kan få lov til at åbne lidt mere. Fordi vi har relativt lave smittetal, og når vi klatrer, så er vi alligevel aldrig mere end fem.

Er det ikke muligt at klatre indendørs, har klubben også en udendørs løsning.

- Vi laver nogle ture til Skjoldnæs Fyr, hvor vi klatrer på siden af fyret. Det er lidt hård klatring, men det føles godt at få hænderne lidt på nogle sten, siger Søren Vedder Nielsen.

- Vi er klar til at åbne igen. Vi har haft to medlemmer til at lave nye ruter, så klubben er helt klar.

7 Merete Damholt og Liselotte Kock Kristensen, indehavere af Bolighuset Søby

Merete Damholt og Liselotte Kock Kristensen, indehavere af Bolighuset Søby. Arkivfoto: Rasmus Henriksen

Hos Bolighuset i Søby har coronakrisen også vejet tungt på de to indehaveres skuldre.

- Jeg tror, at vi er som alle andre. Vi har ikke haft nogen indtjening. Vi er en meget fysisk butik, så vi har ikke haft nogen som helst måde at tjene penge på. Vi kan ikke rigtigt sælge ting på nettet. Folk skal altså ind og prøve deres nye sofa. Det kan man ikke ordne på nettet, siger Merete Damholt.

Fra når kunderne kommer ind og køber et møbel i Bolighuset, så er der op til 12 ugers levering. Så faktisk kommer Bolighuset først til at mærke konsekvensen af corona på et senere tidspunkt. 

- Vi har faktisk haft travlt med at køre varer ud. Så det kunne godt ligne, at vi har meget at lave, men det kommer bare senere for os, siger Merete Damholt og Liselotte Kock Kristensen.

 - Vi regner stærkt med at kunne åbne tirsdag. Og vi glæder os meget til at møde vores kunder igen. Vi savner dem. Vi tænker også, at kunderne savner at komme i butikker. Vi har brugt tiden på at lave lidt om og male, så vi er superklar til at åbne igen. Edderkopperne i hjørnerne er blevet fjernet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce