Annonce
Langeland

Busser til Rudkøbing centrum droppes efter forsøg

Det blev ingen succes at supplere kørslen med en tur ind bymidten i Rudkøbing. Arkivfoto: Tim K. Jensen
Stort emne i valgkamp, men bus-forsøg viste meget lille interesse.

RUDKØBING: Forbedret buskørsel på Langeland var et hedt emne i valgkampen. Men den del, der handlede om at få bedre betjening ind til midten af Rudkøbing, viste der sig ikke den store interesse for.

Langeland Kommune har i et år gennemført et forsøg med kørsel ind til Engdraget med busser til og fra Lohals og Bagenkop.

104 personer har benyttet sig af ordningen, skriver busselskabet Fynbus i en opgørelse, hvori det dog fremhæves, at der kan være usikkerhed på grund af den elektroniske registrering, der bliver brugt.

For eksempel er det ikke muligt at fastslå, hvor man er steget af, når det gælder kontant-/enkeltbilletter, og på rejsekort kan man kun være sikker, hvis passageren har husket at køre kortet igennem der.

Samtidig kan man med skole-, ungdoms- og pendlerkort ikke registrere det, medmindre der aktivt er tjekket ud ved dette stoppested.

Annonce
- Forsøget har vel kostet 1.000 kroner pr. passager. Under valgkampen gav nogen næsten udtryk for, at Langeland skulle have eget busselskab og overbød hinanden på tv.

Ulrik Kølle Hansen (V).

Ingen slinger i valsen

Trods disse forbehold var der ingen slinger i valsen, da kommunalbestyrelsen besluttede at afskaffe ordningen og lade det blive ved forsøget, som sluttede 31. juli i år.

Man sparer cirka 100.000 kroner årligt og slipper for at forstærke Engdragets kørebane, der ville have stået i omkring 550.000 kroner.

- Det var et ønske blandt især ældre borgere, men der var meget dårlig tilslutning, konstaterede Bo Nissen (K) i kommunalbestyrelsen. Han er formand for Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget.

Den manglende tilslutning betyder dog ikke, at langelændere ikke bruger bussen, påpegede Winni Kielstrup Hansen (SF).

- Jeg har min daglige gang i Svendborg og troede, at jeg kan sove lidt i bussen hjem, men i så fald skulle jeg lægge på en andens skulder hver dag, nævnte hun.

Kim Welcher (DF) ærgrede sig over udfaldet.

- Det var et stort tema på valgmøderne i 2017, og selvfølgelig skulle vi gøre noget for at holde tættere på bymidten og få folk til at handle lokalt, sagde han.

Ulrik Kølle Hansen (V) var oprindeligt skeptisk over for ordningen.

- Den har vel kostet 1000 kroner pr. passager i forsøget. Under valgkampen gav nogen næsten udtryk for, at Langeland skulle have eget busselskab, og overbød hinanden på tv, lød det fra ham.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Fyns Amts Avis mener: Langeland har brug for hjælp

Torsdag i denne uge meddelte Langeland Kommune, at man ikke længere har adgang til biblioteket om aftenen. Det kommer efter en periode, hvor unge har lavet uro og hærværk på biblioteket - og det gælder foreløbig frem til februar. På den måde vælger man så at sige bare at flytte problemerne, for så kan de unge da ikke længere hærge på den kommunale adresse om aftenen. Men hvordan går det så med løsningen af problemet? Foreløbig ikke særlig godt, og det er lige nu i sig selv nærmest et større problem. Fredag fortalte formanden for kommunens Lærings-, social- og sundhedsudvalg, Jan Ole Jakobsen (V), at problemet her ikke handler om politiets manglende tilstedeværelse. Det handler om, at "det er nogle unge mennesker, der ikke ved, hvad de skal lave." Til det må man bare sige, at så er det lige præcis her, der skal sættes markant ind. At udelukke unge fra biblioteket kan være en sidste udvej, hvis de unge ikke ved, hvordan man opfører sig der, men med udviklingen de seneste uger er det tydeligt, at problemerne stikker langt dybere. Lige nu mangler der hurtigt svar på, hvordan politikerne så tænker at løse selve problemet - ikke bare symptombehandle ved at lukke biblioteket. Det forsvinder problemet næppe af. Derfor ventes der nu på Langeland - og fra os omkring Langeland - i spænding på, hvad det er Langeland Kommune præcist vil gøre ved den lige nu tilspidsede situation. Det er gode toner, at indsatsen trods alt er tænkt sammen med SSP - og på den måde handler de nuværende problemer altså også om politiets tilstedeværelse på Langeland. For kan vi tro på, at der bliver lavet et stykke effektivt forebyggende arbejde, når patruljerne kun runderer hver ottende time, kommer med den mobile station og ellers har åbent i politibutikken to timer om måneden? Ser vi ikke lige præcis nogle af de alvorlige konsekvenser ved centraliseringen af politiet og nedlæggelse af nærpolitistationen på Langeland? Man forstår så udmærket, at politikerne nærmest ikke magter mere snak om udkantsproblemer og dermed hellere griber til den umiddelbart mere nemme løsning at lukke biblioteket. Og flytte problemet. Men kære politikere, myndigheder og politi, det er langt fra godt nok. Få nu fat i roden på problemerne, få det frem i lyset og få skabt nogle ordentlige løsninger. Ikke mindst for alle dem, der lige nu har mistet en god mulighed for at bruge bibliotektet om aftenen. Der skal vælges en anden vej fremad - og den går direkte ved at konfrontere problemerne på et noget mere målrettet måde end det, der er sket denne uge på Langeland. Selvfølgelig sammen med de sociale myndigheder og politiet. Lige nu er de unge uromagere igen blevet svigtet - fordi ingen lytter til deres forkerte råb om hjælp om bedre forhold. Hele sagen her vidner desværre om en kommune, der er i knæ og på den måde har brug for hjælp ude fra. Både fra politiet og med flere midler fra den fælles kasse. Alternativet kan være endnu større problemer, hvis der ikke tages fat nu.

Annonce