Annonce
Debat

Budgetforlig. Det bedste af to onder

Annonce

Lokaldebat: Omfattende besparelser på vedfærdsområdet bliver aldrig socialdemokratisk politik. Men når vi ikke kan tegne et flertal for indtægtsstigning, har vi kun to muligheder: Stå uden for budgetaftalen eller søge maksimal indflydelse.

Vi valgte den sidste.

Vores største opgave i budget 2020 var at finde 114 mio. kr. og genopbygge kassen med 50 mio. kr. En udfordring, som budgetaftalen 2019 ikke formåede at løse.

Ekstratilskud på ca. 30 mio. kr. fra staten var en stor hjælp, men ikke nok til at løse opgaven. Derfor gik vi til budgetforhandlingerne med ønsket om at friholde velfærdsområderne så meget som muligt. Alle på tværs af udvalgsområder skulle bidrage med besparelser – også administrationen. Anlægsbudgettet skulle reduceres i en årrække. Rengøring hver tredje uge og daghjem på ældreområdet skulle sikres.

Det lykkedes os i forligskredsen at skabe enighed om bl.a. friholdelse af den almene skole, plejehjemmene, nattevagten, dagtilbudsområdet, dele af forebyggelsesområdet og at få reduceret de foreslåede besparelser til minimumsniveau. Det lykkedes os også at finde BDO’s fejlagtige beregninger på sygeplejeområde og dermed reducere besparelsen.

Selvom vi har skånet mange områder, medgiver vi, at vi ikke lykkedes med at friholde alle velfærdsområder.

Set i lyset af de politiske vilkår har Socialdemokratiet sat et stort fingeraftryk på budgetaftalen 2020. Vi kunne have valgt at stå uden for aftalen. Men vi valgte at blive, fordi vi ikke tillader gambling med vores samfundskontrakt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

150 bekymrede borgere til vindmøllemøde: - Vi er især bange for støjgenerne

Annonce