Annonce
Svendborg

Budgetaftale: Politikere fjerner planlagte besparelser i daginstitutioner

26 af de 29 partier og lister i byrådet står bag den budgetaftale, der blev indgået fredag. Fra venstre Bruno Hansen (SF), Bo Hansen (S), John Arly Henriksen (S), Henrik Nielsen (K) og Palle Fischer (K). I forgrunden Karl Magnus Bidstrup (AL). Foto: Katrine Becher Damkjær
Kun Enhedslisten står udenfor bredt budgetforlig i Svendborg, der blandt andet ruller effektiviserings-besparelser for 800.000 kroner i daginstitutionerne tilbage og sikrer penge til ældremad, demensindsats og kamp mod, at flere unge ender i misbrugsmiljøet.

Artiklen er rettet 12. oktober klokken 10.10. Det fremgik i en tidligere version, at tilbagerulningen af besparelsen/effektiviseringskravet på 0,35 procent på dagtilbudsområdet gjaldt de kommende år. Den gælder kun i 2020.

Svendborg: Alle områder i Svendborg Kommune er underlagt et krav om en effektivisering eller besparelse på 0,35 procent, men i 2020 bliver kommunens daginstitutioner fredet.

Det er et af resultaterne i det budgetforlig, som stort set hele byrådet indgik fredag.

Et effektiviseringskrav på 800.000 kroner er fjernet fra daginstitutionerne, og det ser borgmester Bo Hansen (S) som et af de vigtigste aftryk i budgetaftalen.

- Vi signalerer, at vi godt ved, det her er noget, som er vigtigt i hele landet, fordi man forsøger at indarbejde en eller anden form for minimumsnormering. I den situation skal vi ikke fortsætte med at spare på området, og derfor har vi nu sat en prop i, siger Bo Hansen.

Seks millioner til nye tiltag

Politikerne har afsat 5.973.000 kroner på driftsbudgettet til disse initiativer:
 • Ældremad og Demenscenter Sydfyn: 2.000.000 kroner
 • Tilbagerulning af effektivisering i daginstitutioner: 800.000 kroner
 • Negativ overførselspulje, dagtilbud: 800.000 kroner
 • Udmøntning af klimapolitik: 500.000 kroner (stiger til 700.000 kr. i de kommende år)
 • Kulturmidler i forbindelse med landsstævnet: 500.000 kroner (1.000.000 kroner i 2021)
 • Rygforskning, ”Av min ryg”: 333.000 kroner
 • Styrket SSP-indsats: 275.000 kroner
 • Opnormering af gadesygeplejerske: 250.000 kroner
 • Befordring af elever på fri- og privatskoler: 200.000 kroner
 • Frivillighuset: 150.000 kroner
 • Varmeforsyning i Svendborg Tennishal: 50.000 kroner
 • Førstehjælpskurser: 50.000 kroner
 • Indfangning af vilde katte: 45.000 kroner
 • Geopark, besøgscenter: 20.000 kroner

Desuden afsættes en lånegaranti på 500.000 kroner til etablering af nye pladser på kvindekrisecentre.

Penge til ældre

Venstres nye gruppeformand og borgmesterkandidat, Mette Kristensen, fremhæver også tilbagerulningen af besparelser i daginstitutionerne.

- Vi har fået illustreret, hvordan normeringerne er i vores dagtilbud, og der er nogle institutioner, der er meget tyndt bemandet i ydertimerne. Det vil vi gerne gøre noget ved, og det gør vi ved at styrke normeringerne, siger hun.

Bo Hansen hæfter sig også ved, at partierne bag budgetaftalen er blevet enige om at afsætte 10 millioner kroner til såkaldt demografiudvikling. Pengene kommer fra kommuneaftalen, og de skal i følge aftalen bruges én til én til det stigende antal af børn og ældre, så den nuværende velfærd kan bevares.

- Vores institutioner får de 10 millioner, som passer med de ekstra borgere, vi skal tage vare på, siger Bo Hansen.

Borgmesteren glæder sig også over, at et beløb på 12 millioner kroner fra den såkaldte Velfærdsmilliard bliver på ældreområdet. Derudover tilføres der yderligere to millioner kroner til ældreområdet, som politikerne i Social- og Sundhedsudvalget skal fordele mellem Demenscenter Sydfyn og en kompensation for en prisstigning på ældremad.

Maden til ældre står til at stige fem kroner pr. ret, fordi den fremover skal bringes ud tre gange om ugen. Hvis stigningen ikke skal ende hos de ældre, er der brug for to millioner kroner.

- Vi vil godt forsøge at dæmme op for den store prisstigning og samtidig sikret demensområdet, som er meget vigtigt for os, siger Bo Hansen.

Annonce

Kamp mod misbrugsproblemer

Mette Kristensen fortæller, at Venstre i forhandlingerne også har kæmpet for at finde flere penge til en styrket forebyggende indsats overfor unge, der risikerer at havne i misbrugsmiljøet. Der er afsat 275.000 kroner til en ekstra halv SSP-medarbejder, og Mette Kristensen fortæller, at Venstre gik efter en hel stilling.

- Det kunne vi ikke komme igennem med, men vi får styrket området, og det er vigtigt. Misbrugsmiljøet er blevet meget mere synligt i gadebilledet, og det betyder, at der er unge, som bliver nemmere at tiltrække. De bliver nysgerrige og tiltrukket, og der er brug for at forebygge at flere unge ender i et misbrug, siger Mette Kristensen.

Venstre-spidsen glæder sig også over, at der er afsat 200.000 kroner til befordring af elever på fri- og privatskoler, som i fremtiden får samme vilkår som eleverne i folkeskolen. Hun fremhæver også en pulje på to millioner kroner til initiativer i de 12 lokalområder som et vigtigt V-aftryk i forliget.

- De penge skal bruges til at skabe udvikling, som er fundamentet for bosætning i lokalområderne, siger Mette Kristensen.

Der er i budgetaftalen afsat 23 millioner kroner til investeringer i anlæg, og en stor del af disse penge bruges på vedligeholdelse af kommunens bygninger. En pulje til bygningsvedligeholdelse øges med 12,1 millioner i 2020 og 10 millioner i 2021.

- Vi løfter vores bygningsmasse, og det er et vigtigt signal, at vi skal passe rigtig godt på de bygninger, vi har, siger borgmester Bo Hansen.

23 millioner til nye anlægsinvesteringer

 • Ørkildskolen, tag-etage: 3.000.000 kroner
 • Varmeforsyning i Svendborg Tennishal: 2.964.000 kroner
 • Ekstra omklædningsrum i Rantzausminde Hallen: 2.555.000 kroner
 • Udvendig vedligeholdelse, bygninger: 2.000.000 kroner
 • Trafikprojekter, cykelstier: 2.000.000 kroner
 • Nye tiltag i lokalområder: 2.000.000 kroner
 • Udbygning af Naturama: 1.500.000 kroner
 • Affaldsordning: 1.300.000 kroner
 • Indvendig vedligeholdelse, skoler og dagtilbud: 1.000.000 kroner
 • Renovering af faglokaler på skoler: 1.000.000 kroner
 • Nedrivning af gamle bygninger ved Skårup og Thurø skoler: 1.000.000 kroner
 • Aktiviteter på Frederiksøen: 500.000 kroner
 • Damestenen, forbedring af trafikforhold: 280.000 kroner
 • Infrastruktur ved biogasanlæg på Tåsinge: 200.000 kroner
 • Geopark, besøgscenter: 107.000 kroner

Desuden øges lånegarantien til SfB og SG med 8,9 millioner kroner til udvidelse af SG-Huset og byggeriet af nyt SfB-klubhus.

Annonce

Penge til landsstævnet

Der er som led i aftalen også afsat i alt 1,5 millioner kroner i 2020 og 2021 til kulturaktiviteter i forbindelse med landsstævnet. Desuden er en kommunal lånegaranti til Svendborg Gymnastikforening og Svendborg forenede Boldklubber øget fra 15 til 23,9 millioner kroner, og det fremhæver Bo Hansen i sin vurdering af budgetaftalen.

- Det betyder, de kan gå i gang og få bygget det klubhus, som SfB virkelig trænger til, og at SG kan opruste deres aktiviteter frem mod landsstævnet, siger borgmesteren.

Enhedslisten står som de eneste udenfor budgetaftalen. Partiet forlod forhandlingerne onsdag, fordi de ville have hævet en pulje på fem millioner kroner til nye tiltag. Ved de videre forhandlinger torsdag og fredag blev puljen hævet til næsten seks millioner – uden Enhedslistens medvirken.

Venstres nye spids- og borgmesterkandidat, Mette Kristensen, stod for første gang i spidsen for budgetforhandlingerne. Her ses hun sammen med forgængeren Lars Erik Hornemann. Foto: Katrine Becher Damkjær
Tallene i budgetforliget tjekkes på rådhuset. Fra venstre er det Karl Magnus Bidstrup (AL), Hanne Klit (S), kommunens økonomichef Jens Otto Kromann og Hanne Ringgaard Møller (R). Foto: Katrine Becher Damkjær
John Arly Henriksen (S) i forgrunden. Overfor er det DF'erne Johan Emil Rasmussen og Dorthe Ullemose. Foto: Katrine Becher Damkjær
Johan Emil Rasmussen (DF), Dorthe Ullemose (DF) og Hanne Klit (S) efter at budgetaftalen er skrevet under på rådhuset. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Ærø For abonnenter

Kommunalpolitisk prisfest: Gift i grundvandet er ikke farligt, men det er Facebook

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Tidligere Troense-kok bag tremmer i tre år: Stort narkosalg og dopingbesiddelse

Langeland For abonnenter

Enhedslisten er elefanten i rummet: - Vi bliver nødt til at have nogle drømme og visioner for Langeland Kommune

Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Navne For abonnenter

Forfatterdebutant på 66 år: Wagn Ivan Pedersen har skrevet portrætbog om en af Sydfyns sportskæmper

Debat

Kære læser: Vi vil gerne hjælpe jer ud af ekkokamrene på sociale medier, så nu gør vi alle valghistorier gratis for alle

Sport For abonnenter

GOG-trup spiller tidligt skæbneopgør i corona-epicenter

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Debat: Ny vej fra Svendborg til Faaborg vil spare masser af CO2

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

Svendborg skraber bunden i ny idrætsundersøgelse: - Jeg er meget overrasket

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Faaborg-Midtfyn

Store babser i forhaven vækker opsigt: Har Berit lavet Fyns sjoveste græskarfamilie?

Kultur For abonnenter

Fynsk band har spillet over 1000 koncerter: 43 koncerter på en enkelt måned er rekord

Ærø

Tre timers ekstra sejltur: Fredag sejlede den ene tvillingefærge i ring

Annonce