Annonce
Faaborg-Midtfyn

Budgetaftale: Kernevelfærd går fri af besparelser

Borgmester Hans Stavnsager (S) er tilfreds med, at det har været muligt at lave et forlig uden alvorlige besparelser på kernevelfærden. Foto: Michael Bager
Kommunalpolitikerne pålægger administrationen at løse flere opgaver uden brug af konsulenter.

Faaborg-Midtfyn: Næste års budget i Faaborg-Midtfyn Kommune er på plads. Og selv om det indeholder besparelser på cirka 26 millioner kroner, er det lykkedes for forligspartierne stort set at holde børneområdet og ældreområdet fri for besparelser.

Det glæder borgmester Hans Stavnsager (S). I en pressemeddelelse siger han:

- Jeg rigtig glad for og stolt over denne budgetaftale, hvor vi på trods af svære vilkår beskytter velfærden. Der har været bred politisk enighed om, at vi skulle værne om børn og ældre og fastholde vores serviceniveau, selv om der er et stigende pres på velfærdsområderne. Det er jeg rigtig godt tilfreds med, siger han.

Helt har politikerne dog ikke kunnet undgå besparelser.

- Men vi må sige, at budgettet for 2020 er blevet markant bedre, end vi havde frygtet tidligere på året, hvor der var risiko for, at vi skulle spare op mod 90 millioner kroner, siger borgmesteren og tilføjer, at han glæder sig over den brede budgetaftale.

23 ud af 25 medlemmer er med i aftalen, og forligspartierne består af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Alternativet og SF. Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten er ikke med i budgetaftalen.

I alt indeholder aftalen besparelser og effektiviseringer for 26,2 millioner kroner ud af et samlet budget på cirka tre milliarder kroner.

Samtidig afsætter budgetaftalen 26,3 millioner kroner ekstra til velfærdsområderne for at kunne fastholde serviceniveauet. De ekstra midler skal dække det stigende behov på handicap- og psykiatriområdet og et stigende antal børn, voksne og ældre med særlige behov, fremgår det af pressemeddelelsen.

Annonce

Historisk usikkerhed

I løbet af budgetprocessen har der været historisk stor usikkerhed om den kommunale udligning og om økonomiaftalen mellem KL og staten. Det har ifølge Hans Stavnsager givet meget svære arbejdsbetingelser.

- Jeg må sige, at vores arbejdsvilkår som lokalpolitikere har været ekstremt utilfredsstillende i år. Budgetprocessen har været præget af en historisk usikkerhed, og det rammer jo også borgerne og hele vores organisation. Forhåbentlig har vi til næste år fået et nyt kommunalt udligningssystem og fået indført flerårige budgetaftaler mellem KL og staten. Det vil gøre det nemmere for os at planlægge frem i tiden og skabe stabilitet i velfærden og servicen til borgerne, siger han.

Aftalen rummer også en passus om, at forligspartierne pålægger administrationen at løse flere opgaver uden brug af eksterne konsulenter. I det konkrete budgetforslag handler dette blandt andet om projektet "færre skader på kommunale biler" og om de ansattes printeradfærd.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Vi skærer, hvor det gør ondt, mens der flyder millioner til Frederiksberg og Gentofte

Lokaldebat: Årets budgetlægning (i kommunerne red.) har været præget af stor usikkerhed og forsinkelse. Folketingsvalget kom sent, derefter var Socialdemokraterne og deres støttepartier længe om at få dannet en regering. I stedet for hurtigt at få lavet aftaler med kommuner og regioner, valgte den nye regering at holde sommerferie. Derfor vidste vi ikke, om vi skulle spare 25 eller 100 millioner før sidst i september. Det er ingen let opgave at være politiker i disse år. Vores udgiftspres stiger voldsomt år efter år på grund af flere ældre og flere borgere med tunge diagnoser. Og vores indtægter er meget under landets gennemsnit, så skal der skæres, hvor det gør ondt. Danmark mangler stadig en udligningsreform, der hjælper kommuner som vores. Når velstillede kommuner som Frederiksberg og Gentofte næste år får henholdsvis 90 og 50 millioner i udligning fordi de "har ryddet op i cpr. registret" og derfor mister indbyggere, er kommentarer vist overflødige. Heldigvis er vi i en situation, hvor den ansvarlige politik, de fleste af os har været enige om, gør, at det nu i nogle år er muligt bruge af opsparede midler. I år fremlagde administrationen et effektiviserings- og sparekatalog på 60 millioner med mange tidsler. Det gik heldigvis bedre end forventet, så der blev ”kun” brug for cirka 25 millioner. Det blev muligt at styre udenom de værste forslag omkring daginstitutionerne, skoleområdet, de tidlige indsatser, rengøring hos de ældre og reducering af nattevagter. Det lykkedes også at få et balanceret anlægsbudget, hvor rammen blev hævet fra 90-95 millioner. Det var vigtigt for Venstre, så vi også fortsat har penge til haller, skoler, trafiksikkerhed og cykelstier rundt i Faaborg-Midtfyn Kommune, samtidig med store beløb til byudvikling i Årslev.

Annonce