Annonce
Erhverv

Brutal afslutning på 96 års historie: Sydfynsk bilfirma er gået konkurs

I 2017 gearede Bukkehave Corporation ned i Svendborg, og nu er det gamle bilfirma gået konkurs. Arkivfoto: Gitte Gedde
Bukkehave Corporation solgte køretøjer til svært fremkommelige og ofte uroplagede egne og havde succes med det, men nu er det forbi. Virksomheden er taget under konkursbehandling. Ejeren sår dog tvivl om konkursen.
Annonce

Vindeby: Mange især yngre sydfynboer har prøvet det: At køre sydpå i en af Bukkehave Corporations biler, aflevere den på en adresse i Spanien, Kroatien, Ungarn eller i et helt fjerde land - og få en lille slat penge til hjemturen for det. Samt naturligvis oplevelsen.

Hvorefter bilen blev sendt videre ud i verden.

Det er slut nu, tyder alt på.

Forleden blev virksomheden taget under konkursbehandling ved Skifteretten i Svendborg, og det er en lang og på lange stræk succesfuld historie, som dermed er rundet af.

Bukkehave - eller B1925, som selskabet har heddet de senere år - havde specialiseret sig i at levere biler til svært fremkommelige og ofte også uroprægede egne og havde blandt andet FN i kundekartoteket.

Annonce

Nedtur

Og en god forretning har det været.

I 00'erne lå den årlige omsætning på den gode side af en halv milliard kroner, og så sent som i 2017 lød overskuddet på 40,6 millioner kroner før skat.

Samme år kom der dog en indikation af, at det så småt var slut med de glade dage.


... erklæringen vil blive trukket tilbage mandag. Sagen har intet med Bukkehave at gøre. Bukkehave lever i bedste velgående, coronakrisen taget i betragtning

Christian Haar, nu tidligere ejer af Bukkehave Corporation


Ved den lejlighed blev direktørerne Morten Frederiksen og Bo Dybbro og yderligere fire medarbejdere afskediget, og dermed blev aktiviteterne i afdelingen i Vindeby reelt sat på vågeblus.

Forklaringen fra bestyrelsesformand Jens Josefsen var, at bunden var røget ud af det afrikanske marked, og at selskabets afdeling i Nigeria ville blive lukket ned - hvorefter der skulle satses på USA.

Det er ikke faldet heldigt ud. Årene 2018 og 2019 bød på underskud på henholdsvis 11,4 og 9 millioner kroner, og nu er selskabet så gået konkurs.

Annonce

Ejer sår tvivl

Der er dog et forbehold.

Bukkehave-ejer Christian Haar, som i dag bor i Florida i USA, skriver således følgende i en mail til avisen Finans.

"Der var uenighed om en coronarelateret force majeure-sag, som der er lavet forlig på. Forligsbeløbet er overført til advokaten, og erklæringen vil blive trukket tilbage mandag. Sagen har intet med Bukkehave at gøre. Bukkehave lever i bedste velgående, coronakrisen taget i betragtning".

Bukkehave Corporation er gået konkurs, men ejeren, Christian Haar, afviser alligevel, at det er slut. Han bor i dag i Florida, og fotoet er fra 2011, hvor virksomheden var for Byretten i Svendborg, fordi den havde handlet med Irak og dermed omgået FN's handelsembargo. Arkivfoto: Jørgen Outzen

Så tiden vil vise, om selskabet bliver genoplivet - mens det lige nu er et faktum, at det er taget under konkursbehandling.

Annonce

Lang historie

Bukkehave Corporation blev grundlagt, da Christian Bukkehave slog sig ned som Ford-forhandler og solgte sin første Ford T til Argentina i 1925.

Siden specialiserede virksomheden sig i salg at køretøjer og reservedele til fjerne egne med mangelfuld infrastruktur, og i 2003 købte Christian Haar, som på det tidspunkt var medejer, Hans Christian Bukkehave ud af firmaet.

Annonce

Ulovlig handel med Saddam

Og så hører det med, at selskabet blev landskendt, fordi det for at få kontrakter i Irak betalte returkommission til Saddam Husseins styre fra 2000 til 2002 - og dermed omgik FN's handelsembargo og såkaldte olie for mad-program.

En sag, som Højesteret satte punktum for i 2012, da den slog fast, at der skulle konfiskeres 10 millioner kroner fra Bukkehave Corporation.

Det er den københavnske advokat Ole Meisner, der er kurator på konkursboet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce