Annonce
Langeland

Brugsen lukker og slukker: Borgere til kamp for ny dagligvareforretning i Spodsbjerg

På fredag 29. maj har Dagligbrugsen i Spodsbjerg sidste åbningsdag, og så står byen uden dagligvareforretning. Det kan Lars Kruse (tv.) og Jens Pedersen ikke leve med, så nu arbejder de på at erstatte brugsen med en købmandsbutik. Foto: Finn Eriksen
Spodsbjerg kan ikke undvære en dagligvareforretning, mener tre af byens borgere. De har derfor taget hul på de indledende øvelser, som skal sikre, at en ny butik rykker ind, når Dagligbrugsen lukker.
Annonce

Spodsbjerg: Lars Kruse og Jens Pedersen er husejere, og sidstnævnte har ydermere en havn at tænke på.

Det er nogle af årsagerne til, at de sammen med endnu en borger, Knud Erik Møller, har kastet sig ud i et arbejde, som helst skal munde ud i, at Spodsbjerg også i fremtiden vil have en dagligvareforretning.

Det ligger nemlig ikke i kortene.

På fredag 29. maj har Dagligbrugsen Spodsbjerg sidste åbningsdag, og dermed er landsbyen med de godt 200 indbyggere en ørken, hvad adgangen til dagligvarer angår.

Det kan de to ikke acceptere.

- Det vil være en katastrofe for byen, hvis her ikke er en købmand. Sommerhusgæsterne vil forsvinde, indbyggertallet vil falde, og husene vil tabe værdi, siger Lars Kruse, da vi lægger vejen forbi hans hjem i Spodsbjerg til en snak med ham og Jens Pedersen, der som havnefoged på Spodsbjerg Turistbådehavn har nok en vinkel på sagen.

- For vores gæster er en dagligvarebutik et absolut must. Når de kommer sejlende hertil, har de ikke noget at køre på, og så dur det ikke, at de ikke kan købe ind her i byen, siger han.

Personerne

Tre personer har taget initiativ til at kæmpe for at få stablet en erstatning for Dagligbrugsen på benene, når den lukker fredag 29. maj.

Lars Kruse, Spodsbjerg, er næstformand for Spodsbjerg Borgerforening.

Knud Erik Møller, Spodsbjerg, er kasserer i samme forening.

Jens Pedersen, Spodsbjerg, er havnefoged på Spodsbjerg Turistbådehavn og desuden medlem af Spodsbjerg Borgerforening.

Annonce

I den tidlige fase

Der er ikke engang gået en måned, siden det blev officielt, at Dagligbrugsen lukker og slukker, og Spodsbjerg-trekløveret er da heller ikke langt i processen.

Men Lars Kruse og Jens Pedersen fortæller, at de har taget kontakt til Tullebølle Brugsforening, som ejer den lille forretning i Spodsbjerg.

- Vi har talt med uddeleren (Henrik Andersen, red.) i Tullebølle for at spørge til mulighederne for at leje eller købe bygningen, og vi er blevet mødt med stor velvilje. De er ved at stille noget op, og de har lovet at give os besked i den her uge. Det er ikke vores indtryk, at de ser os som konkurrenter og vil spænde ben for os, siger Lars Kruse.

Annonce

Næste skridt: Forening

De fortæller også, at de har været i dialog med grossisten Dagrofa, som står bag kæderne Meny, Let-Køb, Spar og Min Købmand og har tradition for at bakke op, når det handler om at bevare dagligvarebutikker i yderområderne.

Og at de blevet mødt med velvilje og en besked om, at der skal penge til.

Så nu er næste skridt at stifte en forening med et ikke voldsomt diffust formål.

- Den skal skaffe startkapital, så vi skal ud at spørge borgerne, siger Lars Kruse, mens Jens Pedersen føjer til, at det er uvist, hvor meget der skal i kassen, men at 300.000-400.000 kroner er et godt bud.

Annonce

Tro på sagen

Pengene skal bruges på at hjælpe en ny købmand i gang, og Lars Kruse og Jens Pedersen tror bestemt på, at det er muligt at få økonomi i en dagligvareforretning i Spodsbjerg.

- Med alle de sommerhuse, to campingpladser, en havn og et stort opland må det kunne lade sig gøre, siger Jens Pedersen, og Lars Kruse nikker og oplyser, at det efter hans vurdering heller ikke være en uoverstigelig opgave at få en forening op at stå.

- Der er ingen i Spodsbjerg, som synes, at her ikke skal være en dagligvareforretning, og der er heller ingen, der har sagt nej til at give en hjælpende hånd. Så det bliver ikke noget problem at stifte foreningen, siger han.

Det kræver imidlertid en stiftende generalforsamling, og den kan de ikke sætte dato på endnu.

- Vi er nødt til at først at sikre os, at vi kan disponere over bygningerne, siger Jens Pedersen.

Endelig vedgår de, at ting tager tid.

- Vi ville gerne kunne sige, at der står en ny købmand og byder velkommen, når vi når 1. august. Men kommer ikke til at ske. Vi må nok forvente en sæson uden en dagligvarebutik, siger Lars Kruse, som omvendt er sikker på, at løbet ikke er endegyldigt kørt.

- Jeg tror på, det nok skal lykkes at få åbnet en butik. Jeg er faktisk sikker på det, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø For abonnenter

Turist undrer sig over tætpakkede færger: - Er der fokus på coronasmitte?

Annonce