Annonce
Fyn

Britisk mutation spreder sig: Syddanmark er hårdest ramt af meget smitsom virus

I uge 1 blev det muterede virus fundet i 15 prøver i Syddanmark. Det er flere end noget andet sted i landet. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Region Syddanmark er det sted i landet, hvor den britiske mutation er mest udbredt. Det viser en ny status fra Statens Serum Institut.
Annonce

Covid-19: Det er Region Syddanmark, som er hårdest ramt af den meget smitsomme corona-mutation fra Storbritannien.

Det viser en ny statusrapport fra Statens Serum Institut (SSI).

Den muterede corona-variant B117, som først blev opdaget i England, er op til 70 procent mere smitsom end den almindelige virus, og i de seneste uger er flere og flere blevet smittet med varianten herhjemme.

Og det er i Region Syddanmark, at den fremkommer oftest. Tallene i rapporten fra SSI viser, hvor mange tilfælde af mutationen, man har fundet i stikprøver blandt de coronaprøver, der er foretaget i regionerne i uge 1, og her blev B117 fundet i 15 syddanske tests.

Det svarer til ni procent af de testede i stikprøven, og det er mere end i nogen anden region. Næsthøjest er Region Midtjylland med 5,1 procent, mens Region Nordjylland med 1,1 procent har den laveste andel.

Annonce

Anden uge i træk

Også i uge 53 havde Region Syddanmark flest smittede med den britiske mutation. Her blev der fundet 18 tilfælde af virussen i regionen, hvilket svarede til en andel på 5,8 procent af de testede i stikprøven.

I begge uger havde Region Syddanmark både størst andel og højeste antal smittede med den britiske mutation af alle regioner. Det fremgår ikke af rapporten, i hvilke kommuner tilfældene er fundet.


SSI har beregnet kontakttallet. Dårligt nyt: Det falder slet ikke nok, når den engelske variant B117 spredes i DK. Kontakttallet er 0,9. Det er alt for højt, skal væsentligt længere ned, inden den eksponentielt smitsomme variant tager over i februar. Lad os gøre det.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter tirsdag


I opdateringen fra SSI står der også, at den engelske variant fylder en stadig større andel af de sekventerede prøver blandt danske covid-smittede, og at udviklingen forventes at tage til med tiltagende styrke i de kommende måneder.

Samlet er mutationen fundet hos 208 danskere i perioden fra 14. november til den 6. januar. 33 af disse er altså fundet i uge 53 og uge ét i Syddanmark.

Annonce

Kontakttal stadig højt

Tirsdag meddelte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter, at det såkaldte kontakttal i Danmark er faldet til 0,9. Det betyder, at ti smittede med covid-19 i gennemsnit kun giver smitten videre til ni personer.

Men SSI har beregnet, at tallet skal helt ned på 0,8 eller lavere for bedre at kunne håndtere spredningen af B117.

- SSI har beregnet kontakttallet. Dårligt nyt: Det falder slet ikke nok, når den engelske variant B117 spredes i DK. Kontakttallet er 0,9. Det er alt for højt, skal væsentligt længere ned, inden den eksponentielt smitsomme variant tager over i februar. Lad os gøre det, skrev Magnus Heunicke i sit tweet.

Annonce

Ny test

Onsdag skrev SSI på sin hjemmeside, at TestCenter Danmark i denne uge tager en ny PCR-test i brug, som er udviklet til at påvise udvalgte varianter af coronavirussen - herunder den britiske variant.

- Det giver nye og bedre muligheder for smitteopsporingen, styrker overvågningen - og i sidste ende kontrollen med epidemien, skriver SSI.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Harders åbner bar med Morten i spidsen: - Jeg håber, det bliver noget med, at i aften skal vi kun høre goth rock fra 1980’erne

Svendborg For abonnenter

Formand for beværterforening skeptisk over ny bar: - Jeg synes ikke, det er et spillesteds opgave at drive café

Annonce