Annonce
Langeland

Brandenborg om afslag på lån: Politikerne skal stille hårdere krav til bankerne

Bankerne skal ikke bare kunne give afslag på et lån. De skal begrunde det, og den begrundelse skal dokumenteres, lyder det fra Bjørn Brandenborg. Foto: Søren Bidstrup
Folketingsmedlem Bjørn Brandenborg kalder det sludder og vrøvl, når banker og realkreditinstitutter siger, at de låner ud til alle med en sund økonomi. Han vil nu have, at bankerne skal dokumentere, når de giver afslag.

På den ene side siger banker og realkreditinstitutter, at de låner ud til alle dem, der har økonomi til det.

På den anden side står en række virksomheder og politikere, der mener, at bankerne er ude af trit med virkelighed, fordi mange i landområder oplever at få afslag på at låne.

En af dem er folketingspolitiker Bjørn Brandenborg (S). Han mener, at det er åbenlyst, at der er problemer med, at både private og erhvervsdrivende i landområder ikke kan få lov til at låne penge, alene fordi postnummeret er det forkerte. Og han savner, at bankerne anerkender problemet.

Annonce

- Det er åbenlyst, at der er masser af problemer. Men når man spørger bankerne, så siger de, at de vil låne ud til alle med en sund økonomi - at problemet ikke findes. Det er næsten lige som kejserens nye klæder, siger han.

Bjørn Brandenborg har hørt fra en lang række private og virksomheder med en umiddelbar sund økonomi, der ikke kan få lov at låne penge, fordi det ikke er omsætteligt - altså mulighederne for at sælge igen - ifølge bankerne er dårlige.

- Jeg kender mange helt almindelige mennesker og erhvervsdrivende, der ikke kan låne til et hus eller til at købe eller udvide en erhvervsejendom. Og der er altså et problem.

Flere krav

Bjørn Brandenborg har netop været til møde med Finans Danmark om problemet. Og han savner generelt, at der fra finanssektorens side er en anerkendelse af de udfordringer og afslag, som mange møder.

- Bankerne siger på deres side, at det er et strukturelt problem og ikke et finansielt. Men det er sludder og vrøvl. Selvfølgelig betyder strukturen med busser osv. noget, men der er et finansielt problem, når man ikke kan låne, slår han fast.


Der er for lidt dokumentation i dag, for uden dokumentation, kan vi ikke gå til bankerne - og vi kan ikke dokumentere, at der faktisk er en skævvridning.

Bjørn Brandenborg


Bjørn Brandenborg mener, at politikerne skal turde stille nogle hårdere krav til bankerne og realkreditinstitutterne. Han mener blandt andet, at bankerne skal dokumentere og begrunde, når de giver afslag på lån. For på den måde kan man få et overblik over problemet.

- Det er fair, at vi stiller nogle krav til dem. Det har vi gjort for lidt. Nogle siger, at det bare er sådan, at folk søger mod de større byer, men det er os politisk, der skal sige, at vi vil have et Danmark, hvor man fortsat kan låne til et hus eller en restaurant.

Annonce

Mere dokumentation

Hvis bankerne bliver mødt med krav om, at de skal dokumentere og begrunde afslag, så vil man kunne dokumentere, at der er et problem. Og det er nødvendigt, mener Bjørn Brandenborg.

- Bankerne skal ikke bare kunne sige nej. De skal begrunde det, og den begrundelse skal dokumenteres. Der er for lidt dokumentation i dag, for uden dokumentation, kan vi ikke gå til bankerne - og vi kan ikke dokumentere, at der faktisk er en skævvridning, siger han.

En mere vidtgående løsning i følge Brandenborg er, at der bliver oprettet et statsligt realkreditinstitut, hvor staten dækker den risiko, som bankerne ikke vil tage. Og det er han positiv overfor.

- Vi har lovet at være den regering, som vil løse det her problem. Og hvis vi ikke starter med statsbanken, så lad os starte med at stille krav til bankerne om dokumentation, lyder det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Ekspert: Det skal der til, før kommunen kan rive øverste etage af Rubberton-byggeri ned

Annonce