Annonce
Svendborg

Brand i ejendom på Nyborgvej var påsat: 63-årig mand varetægtsfængslet i fire uger

Retten i Svendborg. Arkivfoto: Jens Wognsen
Mandag eftermiddag brændte en ejendom på Nyborgvej i Øster Åby. En 63 år gammel mand blev tirsdag over middag fremstillet i grundlovsforhør, sigtet for at have sat ild til ejendommen, som han selv ejer. Manden erkendte ildspåsættelsen og er nu varetægtsfængslet i fire uger på psykiatrisk afdeling i Svendborg.

Øster Åby: En personlig tragedie lå efter alt at dømme til grund for en 63-årig mands beslutning om mandag eftermiddag den 22. november at sætte ild til sit eget hjem - et stråtækt husmandssted på Nyborgvej mellem Øster Åby og Skårup.

Detaljerne om tragedien, der førte til ildspåsættelse, fremgik tirsdag eftermiddag af de forklaringer, manden selv og hans forsvarer udlagde ved et grundlovsforhør i retten i Svendborg. Her stod den 63-årige sigtet for to forhold: dels at krænke pantehaveres rettigheder ved med forsæt at antænde sin ejendom, dels at overtræde våbenloven.

Den sigtede erkendte, med forsvarerens ord, "stort set det fulde forløb". Under grundlovsforhøret kom det frem, at manden allerede dagen forinden havde tilstået overfor politiet, at det var ham, der satte ild til husmandsstedet på Nyborgvej.

Annonce

Uligevægtig

I forbindelse med retsmødet opridsede anklager Jakob Skaarup de foreløbige resultater af politiets efterforskning af branden, der var så voldsom, at beredskabet kort tid efter ankomst mandag eftermiddag kunne konstatere, at huset ikke stod til at redde.

Ifølge politiet anskaffede den 63-årige sig allerede i den forgangne uge fem-seks dunke benzin med det formål at anvende brændstoffet til ildspåsættelse af egen ejendom. Undersøgelser på brandstedet har vist, at den sigtede netop havde sat ild til hjemmet med benzin fra dunkene fem forskellige steder i huset.

Af anklagerens forhør fremgik det desuden, at den 63-årige mand efter at have antændt ejendommen kørte til sin brors sommerhus i Skårupøre. Politiet fandt frem til ham ved hjælp af en digital telefonsporingsapp og anholdt derpå manden i sommerhuset sent mandag eftermiddag.

Ved anholdelsen var manden i besiddelse af et oversavet jagtgevær, et patronbælte og ammunition.

Livslinien

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. Det hjælper at få sat ord på de svære tanker og følelser, du har, og du kan gøre det anonymt.

Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning på nummeret 70 201 201 alle årets dage fra klokken 11-05, ligesom du har mulighed for at chatte med Livslinien på livslinien.dk

Af anklager Jakob Skaarup blev den 63-årige beskrevet som "uligevægtig" og hans handlinger som værende uden fornuft. Af samme grund begærede anklageren den sigtede varetægtsfængslet i fire uger, mens politiet fortsat efterforsker sagen.

Dommeren efterkom anklagemyndighedens ønske og idømte den 63-årige mand fire ugers varetægtsfængsling i surrogat på OUH's psykiatriske afdeling i Svendborg frem til den 21. december. I sin kendelse lagde dommeren vægt på, at der i sagen er "særligt bestyrket mistanke" om ikke kun den sigtedes skyld i begge forhold, men også om det faktum, at sigtede - hvis han blev løsladt - ville være til fare for sig selv.

Efter en kort konferering med sin klient meddelte forsvareren, at den 63-årige ikke ville kere dommerens afgørelse.

Annonce
Ærø For abonnenter

En skorstensfejer, en læge og en militærmand: Mød de nye ansigter i Ærøs kommunalbestyrelse

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Anns mand vidste, at hun var lesbisk: Alligevel giftede de sig

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konkursramt vvs'er og arkitektfirma i konflikt: Beskyldningerne flyver, og store fynske prestige-byggerier forsinkes

Debat

Klumme: Spar ikke på visionerne for børnenes læring og dannelse

Søsiden

Når standardfærgen skal spare et kvarter: Ekspres-fart fordobler elforbrug

Lyt: Florin overlever ved at sælge hjemløse-aviser: - Min eneste drøm er, at mine børn får et bedre liv

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Millionoverskud på ejendomme, overfladebehandling og rengøring - og to tilfredse murermestre

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Debat: Plejecenter i vest. Tak

Langeland

Bagenkoppernes nye icebreaker: Ny van(d)vittig festival på Sydlangeland

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Ærø

Forvirring om avisbudene: Hvad skal der ske?

Langeland For abonnenter

Her er ugens bolighandler på Langeland

Langeland

Nyt erhvervsnetværk: - Der gemmer sig små virksomheder derude, men vi kan ikke finde dem

Annonce