Annonce
Svendborg

Brødre på 16 og 23 dømt for vold: - Jeg er loyal over for min bror

Fredag blev to brødre på 16 og 23 år dømt ved Retten i Svendborg for vold. Foto: Jens Wognsen
Nytårsaften kort tid før midnat opstod der tumult på Sankt Jørgens Vej. Nu er to brødre, hvoraf den ene er blot 16 år gammel, dømt for vold.

Svendborg: Som brødre vi dele.

Så enkelt kan den retssag, der foregik ved byretten i Svendborg fredag, beskrives. Her var der dog ikke tale om to brødre, der delte slik med hinanden, men brødre, der deltes om anklagebænken.

De to brødre på henholdsvis 16 og 23 år sad anklaget for den 31. december 2020 kvart i midnat at have udøvet vold mod en tredjepart.

Den 16-årige dreng, der til daglig går i 9. klasse på Tåsingeskolen, blev idømt betinget fængsel, og den ældste bror, der til daglig er kontanthjælpsmodtager, blev idømt en behandlingsdom.

Annonce

Romerlys blev til vold

Da den yngste af brødrene nytårsaften forlod den fest, som han var til med sin storebror, gik han sammen med nogle venner og veninder langs Sankt Jørgens Vej på vej hjem til storebroren. Pludselig kom en bil kørende. Den stoppede for at tale med de unge mennesker og kørte herefter videre, imens bilens passagerer smed romerlys ud ad vinduerne. Det fik en mand, der var til nytårsfest på vejen, til at gå ud for at se, hvad der foregik.

- Han kom gående bagfra og råbte noget om sin postkasse og var meget aggressiv og truende. Så jeg sagde til ham, at hvis han gjorde noget, så blev det værst for ham selv, forklarede den 16-årige i retten.

Manden, som det hele endte med at gå ud over, forklarede i retten, at han var nervøs for, om den 16-årige havde et våben i lommen, og derfor "pacificerede" han ham.

- Den unge knægt råbte efter mig, at han ved, hvor jeg bor, og at han ville komme efter mig og min familie. Han tog sin hånd i lommen meget hurtigt, og jeg blev nervøs for, om han havde et våben, så jeg tog fat i ham og pacificerede ham, så jeg kunne tjekke lommen. Der var ikke noget i lommen, så jeg slap ham igen, forklarede den forurettede.

Den 16-årige var dog af en anden opfattelse.

- Han tog mig i politigreb og tog fat om min nakke og tvang mig ned over en vaskemaskine, der nok stod til storskrald, så jeg måtte vride mig fri, sagde han under sin forklaring.

Annonce

Ringede til storebror for at få hjælp

Da den 16-årige kom fri, gik den forurettede atter hen til det hus, hvor han var til fest. Der gik ikke længe, inden den 16-åriges storebror kom, for lillebror havde ringet til ham for at få hjælp.

- Jeg er loyal over for min bror, og der var noget, der ikke stemte overens, når en voksen mand overfaldt en mindreårig på den måde, konstaterede storebroren i retten fredag.

De to brødre besluttede altså at opsøge manden.

- Pludselig stod han (den ældste bror, red.) bare inde i entréen, fortalte den forurettede, da han sad i vidneskranken.


Vi var alle ude på problemer på det tidspunkt. Når en gazelle skal til at blive ædt af en løve, så løber den sin vej, og jeg kan både være gazellen og løven, men her var ingen af os gazeller eller løver. Vi var bare en flok desmerdyr, der prøvede at spise hinanden

Den ældste bror, tiltalt


Herefter gik det løs. Den forurettede gik udenfor, da der var børn i hjemmet, og her blev han tildelt slag i ansigtet - hvilket begge brødre erkendte i retten - og spark, hvilket brødrene nægtede.

- Vi var alle ude på problemer på det tidspunkt. Når en gazelle skal til at blive ædt af en løve, så løber den sin vej, og jeg kan både være gazellen og løven, men her var ingen af os gazeller eller løver. Vi var bare en flok desmerdyr, der prøvede at spise hinanden, lød det fra den ældste bror.

Flere vidner forklarede i retten, at de havde overværet overfaldet, men en del af vidnerne havde svært ved at huske præcis, hvad der var sket, da de havde været påvirket af alkohol den pågældende aften.

En ting var de dog alle enige om. Den ældste bror havde slået den forurettede flere gange.

Annonce

Ikke den første dom

Retssagen endte med, at begge brødre blev dømt for vold. Den yngste bror fik 40 dages betinget fængsel, som skal skræddersys af Ungdomskriminalitetsnævnet.

Den ældste bror, der lider af symptomer på skizofreni, blev idømt en behandlingsdom. Det er ikke første gang, at han har fået en sådan. Den 23-årige mand har flere domme bag sig, heraf en lille håndfuld behandlingsdomme. De seneste tre år har han fået en dom om året.

Desuden skal brødrene betale sagens omkostninger.

Da retssagen var ovre og brødrene skulle forlade retssalen, så den yngste bror sit snit til at takke sin beskikkede advokat.

- Tak for det. Jeg håber, at jeg får dig igen næste gang, sagde den 16-årige dreng, hvorefter han gik ud ad døren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce