Annonce
Ærø

Borgmesterdatter brød tavshed om faderens alkoholmisbrug: Nu hjælper Marie Brixtofte med at opløse Ærøs "sorte cirkel"

Psykolog Marie Brixtofte (født 1979) har i både bøger og foredrag beskrevet, hvordan det er at vokse op med en alkoholiseret forælder. Hendes far, tidligere Farum-borgmester Peter Brixtofte, levede i mange år som alkoholiker. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Tung druk og tabuisering plager Ærø Kommune, der gennem flere år har toppet de regionale alkoholstatistikker. Som en del af indsatsen for en bedre alkoholkultur har kommunen inviteret forfatter Marie Brixtofte til øen for at fortælle om sine oplevelser som pårørende til en alkoholiker.

Ærøskøbing: Fra en alkoholiker indser sit alkoholmisbrug, og til vedkommende søger hjælp, går der i gennemsnit 11 år.

År, hvor de, der er tættest på misbrugeren, bliver trukket ind i en mørklagt virkelighed, og hvor den usunde alkoholkultur påvirker hele familien, forklarer sundhedskoordinator Pernille Bolding fra Det Rådgivende Alkoholteam ved Ærø Kommune.

- De pårørende bliver en slags medmisbrugere. Man tør ikke stille spørgsmål til alkoholmisbruget, det bliver tabubelagt, og så har man en sort, ubrydelig cirkel. Men sådan behøver det ikke at være, siger hun.

Annonce

Af samme årsag har hun og resten af alkoholteamet taget initiativ til et foredrag med psykolog og forfatter Marie Brixtofte, datter af tidligere Farum-borgmester Peter Brixtofte.

Foredraget, der er todelt - først for fagpersonale, derefter for almindeligt interesserede borgere - skal give inspiration til, hvordan man som pårørende tager hul på en samtale om alkoholmisbrug.

- Jeg håber, at Maries (Brixtofte, red.) foredrag afdækker nogle nye redskaber til at bryde tabuer og stille de svære spørgsmål. At hun kan give nogle gode råd. Og så håber jeg, at foredraget kan være med til at åbne borgernes øjne for skillelinjerne mellem kultur og misbrug, fortæller Pernille Bolding.

Tackle både ovenfra og nedenfra

Netop kulturen er noget, Marie Brixtofte har gjort sig særlige tanker om forud for fyraftensmødet på Ærø.

- Alkoholmisbrug er formentlig mere tabuiseret dér end på fastlandet. På et tidspunkt holdt jeg foredrag på Færøerne, og da oplevede jeg - som den eneste gang nogensinde - total tavshed efter oplægget. Ingen turde stille spørgsmål. Men bagefter kom folk hen og hviskede: "Min mor drikker" eller lignende til mig. Jeg kunne godt mistænke, at det er lidt samme princip med Ærø, siger hun.

Hun uddyber:

- Alle kender jo alle. Jeg tror, at øsamfund godt kan blive fastlåste i deres tabu. Derfor skal man finde nogle enkeltpersoner, der tør at stille sig frem og aftabuisere, fortælle og fortælle. Jeg har også selv haft et misbrug, og det taler jeg åbent om. Det er så vigtigt, at man ikke er berøringsangste omkring alkohol.

Jeg tror, at øsamfund godt kan blive fastlåste i deres tabu.

Marie Brixtofte, forfatter og psykolog

Maries råd til at forandre en usund alkoholkultur

1. - I appen Alkolog, der er udviklet af Alkohol & Samfund, kan man nemt registrere, hver gang man drikker en genstand. På den måde får man et overblik over sit forbrug, og det kan godt være en øjenåbner. Jeg begyndte selv at bruge appen for nogle uger siden, og jeg synes, den fungerer rigtig godt.

2. - Skriv dagbog. Hvis man hver dag i for eksempel en måned noterer sine tanker, når man har drukket, kan man måske opnå en større forståelse af, hvorfor man drikker. Hvad man egentlig bruger alkohol til. Det kan være, man drikker, når man er ked af det. Det er i det hele taget vigtigt, at vi begynder at tale om, at vi bruger alkohol, ikke at vi drikker alkohol.

3. - Find mennesker, der tør stille sig frem og fortælle om deres oplevelser med alkoholmisbrug. Man kan blandt andet tage fat i AA og få deres hjælp til at bryde tavsheden.

Marie Brixtofte glæder sig over, at hun ved foredraget på Ærø skal tale både til fagpersonale og til borgere.

- Den her udfordring skal tackles både ovenfra og nedenfra. Jeg møder ofte fagpersonale, som selv har et uafklaret forhold til deres eget alkoholforbrug, og som derfor ikke tør stille spørgsmål til andres alkoholindtag. Men hvis vi skal skabe en kulturforandring, skal vi simpelthen hele vejen rundt omkring problemet, mener hun.

Annonce

Unge vil en anden vej

Det er ikke første gang, avisen beretter om Ærø Kommunes udfordringer med en usund drukkultur. Da Region Syddanmark ved den seneste sundhedsundersøgelse i 2017 konstaterede et alarmerende højt alkoholforbrug på Ærø, var det også Pernille Bolding, der stod i spidsen for det kommunale alkoholteam.

I dag mener sundhedskoordinatoren, at der er opblødning at spore i forhold til tidligere tiders alkoholkultur.

- Vi kan se, at de unge ikke synes, det er fedt at vælte rundt og være så fuld, at man ikke kan huske, hvad der egentlig foregik til festen. Jeg tror, at de kan være med til at skabe en bedre kultur, hvor man for eksempel også kan sige højt, at 'det er altså ikke i orden at køre bil, når man er påvirket af alkohol', siger hun.

Alkoholforbrug i Ærø Kommune

Med tre-fire års mellemrum kigger Region Syddanmark borgernes sundhed efter i sømmene.

Den seneste undersøgelse fra 2017 belyser gennem en række spørgeskemabesvarelser regionsborgernes generelle helbred og trivsel og går samtidig i dybden med emner som medicinforbrug, rygning, ensomhed og alkoholindtag.

Netop i den sidste kategori skiller Ærø sig ud ved at indtage førstepladsen, når det handler om at overskride Sundhedsstyrelsens anbefalede øverste grænse for, hvor mange genstande man højst bør indtage om ugen.

Den grænse hedder for mænd 21 og for kvinder 14 genstande. Ifølge 2017-undersøgelsen overskrider 11,1 procent af Ærøs voksne befolkning de tal. Regionsgennemsnittet ligger på 6,2 procent.

Både yngre og ældre er velkomne til foredraget med Marie Brixtofte, der finder sted onsdag den 29. september klokken 18.00-20.00 i Rise Minihal. Kan man ikke nå med onsdag aften, holder Marie Brixtofte også et lignende oplæg i Fredens Kirke i Svendborg den 6. oktober.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Spodsbjerg i opråb: - Der kommer en skolebus meget tidligt om morgen og en igen sidst på eftermiddagen, og det er det

Sport For abonnenter

Navne fra Rise Sparkasse Arena: Altmuligmanden Niels

Ærø

Uhyggelige græskar skåret i Marstals gågade: - De voksne er meget engagerede

Sport

Fem på stribe for Rabbits

Faaborg-Midtfyn

Én faktor betyder 'alverden', konkluderer valgforsker: Se kortet her - sådan stemte du og dine naboer sidste gang

Kultur For abonnenter

Rockstjerner uden filter: Nyt koncertkoncept lagde eminent fra land med veloplagte sangskrivere

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Navne

Gudstjenester

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Håneretten på spil lørdag: Pytlick versus Pytlick

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

Fyn

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Annonce