Ærø/Lillebælt: I et brev til miljøminister Lea Wermelin (S) er ni borgmestre øst og vest for Lillebælt gået sammen om et opråb til regeringen:
Iltsvindet i Lillebælt er faretruende højt, og det kræver handling nu.
Borgmester på Ærø Ole Wej Petersen (S) er medunderskriver på brevet, fordi han frygter iltsvindets konsekvenser for Ærø, for naturen og for miljøet.
- Hvis det fortsætter, mister vi erhversvfiskeriet og dele af turismen, og det går hårdt ud over naturen, siger han.
- Det her er et opråb til regeringen om, at det er på høje tid der bliver gjort noget ved de vandmiljø-planer, som regeringen har lavet for at modgå, at nitrat og fosfer siver ud i havet. Det, der er blevet gjort, har ikke hjulpet, og det bliver værre og værre år for år.
Mere muskelkraft
Blandt andet efterspørger borgmesteren større handlerum for kommunerne selv. Som det er nu skal der nemlig være fuld enighed blandt alle involverede lodsejere, hvis man for eksempel vil oprette et vådområde.
- På Ærø har vi undersøgt hver eneste lavning og ådal for at få lavet tiltag, men det kræver 100 procent enighed blandt lodsejerne, og som ordningen er nu, er der ikke mulighed for at købe nogen ud.
Ole Wej Petersen, borgmester, Ærø KommuneHvordan regeringen vil gøre det, vil jeg ikke blande mig i, bare de gør noget. Ellers kan vi lige så godt omdøbe Lillebælt til Det Døde Hav.
Borgmesteren giver som eksempel Kattemose mellem Lille Rise og Thorup, hvor man i årevis har arbejdet på at få lavet vådområde.
- Der har vi været meget tæt på at få lodsejere med på det, men er der én, der modsiger, og så falder det hele til jorden. Så længe systemet er, som det er, tager det meget lang tid at komme igennem med tiltag. Vi når ingen vegne, og det er spild af kræfter.
Ole Wej Petersen ser en løsning for sig, hvor man kunne få lov til at gennemføre sådanne tiltag med eksempelvis kun 90 procent af lodsejerne med sig, imod at købe dem ud, der sætter sig imod.
- Hvis det havde været tilfældet, havde vi nu haft mange af sådanne områder herovre, og Ærøs udledning ville have været mindsket. Vi har allerede projekterne liggende i skuffen, vi mangler bare muskelkraften til at kunne føre dem ud i livet.
Kom i arbejdstøjet
Brevet til miljøministeren er først og fremmest en appel til handling.
- Vi håber dels, atder bliver sat penge af fra regeringen til at afhjælpe problemet, og at kommunerne får lidt mere råderum. Men hvordan regeringen vil gøre det, vil jeg ikke blande mig i, bare de gør noget. Ellers kan vi lige så godt omdøbe Lillebælt til Det Døde Hav.
I Ærø Kommune har man i 2020 på eget initiativ afsat to millioner kroner til naturprojekter, som også kan bruges i kampen mod iltsvind i farvandene omkring Ærø.
- Men det er jo kun to millioner kroner. Jeg synes, at vores folketingspolitikere skulle se at komme i arbejdstøjet, hvad det her angår. Det er stort problem, og alle alarmklokkerne lyder. Det er blevet lovet i regeringsoplægget, og jeg har fuld forståelse for, at der har været mange andre ting at tage sig af, men det er altså nu, man skal i gang.