Annonce
Ærø

Borgmester: Regeringen sætter Ærø Kommune pistolen for panden

Ole Wej Petersen, borgmester på Ærø, mener det er uretfærdigt, at regeringen kræver penge fra kommunen for selv at støtte Ærø Museum. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Borgmester Ole Wej Petersen (S) mener, det er uretfærdigt, når kulturministeren kræver, at Ærø Kommune skal støtte Ærø Museum med 400.000 kroner, for at museet kan få det samme beløb fra staten.

Ærø: Regeringen sætter pistolen for panden af Ærø Kommune, når de kræver, at kommunen skal give et tilsvarende beløb for at ville støtte Ærø Museum med 400.000 kroner. Det mener borgmester Ole Wej Petersen (S).

I et brev til Ærø Museum skrev borgmesterens partifælle kulturminister Joy Mogensen i et brev til Ærø Museum, at der ikke kunne blive tale om et permanent forhøjet tilskud, fordi man skal i gang med en reform af blandt andet støttestrukturen, men at Ærø Musuem kan få de 400.000 kroner som et ekstraordinært tilskud i 2020 "på betingelse af, at Ærø Kommune ligeledes opretholder sin tilsvarende tilskudsforhøjelse."

- Det er altså svært at sige nej til 400.000 fra staten til en af vores kulturinstitutioner. Vi kommer i noget af et dilemma, siger Ole Wej Petersen og mener, det er en forkert fremgangsmåde.

Hvad skulle de have gjort i stedet for?

- De skulle have tilbudt at støtte museet uden at stille krav til kommunen. De kunne måske stille krav til kommunen om et eller andet minimumsbeløb, som vi støtter museet med, men det gør vi alt rigeligt i forvejen. De stiller krav om, at vi skal hjælpe museerne uden at tænke på, hvad vi giver i forvejen. Det er lidt uretfærdigt, når vi i forhold til så mange andre kommuner giver så meget, som vi gør, siger han.

Fyns Amts Avis har forsøgt at få et svar fra vikarierende kulturminister Rasmus Prehn, men han er bortrejst i sin egenskab af udviklingsminister, oplyser Kulturministeriets presseafdeling.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Et slidt toilet bliver aldrig retro

Mode har alle dage hentet inspiration fra fortiden. Og når ting bliver retro, bliver de spændende. Det, der var kikset for et par år siden, bliver pludselig smart og eftertragtet. Møbler i teaktræ og palisander har været i høj kurs, de gamle Lyngbyvaser er blevet solgt til ganske pæne beløb, gult og orange tøj vendte tilbage til tøjforretningerne og endda batikfarvning af tøj har flere gange vundet indpas. Terrassogulvet har en også overgang scoret pænt på retroskalaen. Men et gammelt skoletoilet fra 1969 med føromtalte terrassogulv bliver aldrig retro på nogensomhelst fed måde. Det forbliver, hvad det er. Og mestendels er det bare lidt ulækkert. Det lugter dårligt, også selv om det bliver gjort rent flere gange dagligt. Det gør det, fordi de mange års brug bare sætter sig i alle sprækker, og selv den mest indædte omgang knofedt kan ikke fjerne lugten og fornemmelsen af, at det er et sted, hvor hygiejnen ikke er i top. Derfor er det godt, at kommunalbestyrelsen på Ærø har besluttet, at Marstal Skole skal have 420.000 kroner til at renovere toiletter. Det rækker ikke til at toptune toiletfaciliteterne på hele skolen, men toiletterne i gården kan nu blive genstand for mere end rynkede næser og generelt ubehag. Når renoveringen er overstået, kan det måske ligefrem være, at skolens børn igen vil bruge dem uden væmmelse. Vi kan trække lidt på skuldrene over nogle slidte toiletter, men det gør noget ved trivslen, hvis vi ikke kan få os selv til at gå på toilettet. Syv timer kan blive meget lange, hvis et toiletbesøg trænger sig på, og man ikke kan få sig selv til at træde af på naturens vegne. Nu kan Marstal Skole komme et pænt stykke ad vejen, men helt i mål kommer skolen ikke. Beløbet dækker kun lidt over halvdelen af det økonomiske behov, skolen har. Derfor må opfordringen med det samme lyde, at kommunalbestyrelsen ikke glemmer eller nedprioriterer dette behov, når der skal lægges budget næste år. Børns trivsel har afgørende betydning for deres evne til at lære. Og vi kan nå et godt stykke vej, hvis vi sørger for acceptable rammer. Ingen taler om højteknologiske japanske toiletter eller bare noget, der minder om det. Det skal bare være et sted, eleverne ikke ækles ved at bruge i løbet af skoledagen. Kan vi sørge for det, så øges trivslen blandt eleverne også. Jovist, det koster penge, og andre ting må nedprioriteres. Den slags er ikke nemt, når man kigger på, hvad der er at gøre godt med på Ærø. Derfor må der også lettes på hatten, når politikerne, mens sparekrav tårner sig op, holder hovedet koldt og prioriterer børns trivsel.

112

Uheld på Svendborgmotorvejen

Annonce