Annonce
Svendborg

Borgmester om syrisk familie under jorden: Jeg kan ikke gøre noget

Svendborgs borgmester, Bo Hansen (S), afviser, at han skulle have indflydelse på, om flygtninge i Svendborg Kommune skal blive eller hjemsendes. Foto: Michael Bager
Bekymrede forældre på Thurø Skole har sendt et åbent brev til borgmester, Bo Hansen (S), i deres kamp for at hjælpe den syriske dreng fra Thurø Skole og hans familie, der er gået under jorden for at undgå hjemsendelse. Sagen skærer i hjertet på borgmesteren, men han gør det klokkeklart, at han ikke kan gøre noget for familien. Han foreslår, at de bekymrede forældre fra Thurø Skole retter henvendelse til partiernes udlændingeordførere i stedet for til ham.

Svendborg/Thurø: En frustreret og bekymret forældregruppe fra Thurø Skole har i et åbent brev rettet henvendelse til borgmester Bo Hansen (S). De beder ham om hjælp, for deres børn går i klasse med en syrisk dreng, der sammen med sin familie er gået under jorden, fordi deres opholdstilladelse er udløbet.

Det er storpolitik på kommuneniveau, men Bo Hansen er helt sikker på, at han ikke kan gøre noget for familien. Selvom han ville ønske, at han kunne.

En enkeltsag kan ikke ændre verden

En af de forældre, der står bag det åbne brev, som desuden er blevet sendt til Socialdemokratiets lokalbestyrelse i Svendborg Kommune og Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S), er Pernille Laier Larsen. Hun håber, at hun med det åbne brev kan påvirke Socialdemokratiets bagland, så der kan ske ændringer på udlændingeområdet og særligt i det konkrete tilfælde om den syriske dreng, der går i 6. klasse på Thurø Skole.

-  Der må være nogle fornuftige mennesker i baglandet, som kan se, at sådan noget her kan ramme mange familier. Det handler om at behandle mennesker ordentligt, siger hun.

Sagen kort

Siden den syriske dreng og hans familie gik under jorden, har forældre i drengens klasse kæmpet for, at familien kan få lov til at blive i landet. Især Pernille Laier Larsen har kastet sig ind i sagen.

Hun har skrevet kronikker og læserbreve om sagen i Fyns Amts Avis og Politiken, og hun har medvirket i DR P1-programmet P1 Debat, hvor hun debatterede sagen med Socialdemokratiets integrations- og udlændingeordfører, Rasmus Stoklund.

Senest har Pernille Laier Larsen sammen med resten af forældrene i den syriske drengs klasse på Thurø Skole sendt et åbent brev til Svendborgs borgmester, Bo Hansen samt Socialdemokratiets lokalbestyrelse i Svendborg Kommune, hvor de efterlyser, at der bliver gjort en indsats for flygtningefamilier i Svendborg Kommune, der står til at blive sendt ud af Danmark.

Af hensyn til drengens og familiens sikkerhed har avisen valgt ikke at skrive hans navn.

- Jeg håber og tror, at mange socialdemokrater i baglandet ikke er enige i, at syrerne skal sendes hjem nu. Jeg håber, at de vil stille spørgsmålstegn ved, at Danmark som det eneste land i Vesten vurderer, at der er sikkert i Syrien. Jeg kunne godt tænke mig, at de stillede det spørgsmål i baglandet.


Udlændingepolitikken er stram, men der er et bredt flertal om den. Det kan være svært som borgmester at tage på sig at overbevise Folketinget om, at de tager fejl med deres udlændingepolitik

Bo Hansen (S), borgmester i Svendborg Kommune


Bo Hansen har læst brevet, og han anerkender forældrenes bekymring.

- Jeg læser, hvad de skriver, og det første, jeg tænker, er, at jeg godt kan forstå, at de er bekymrede. Som privatperson har jeg heller ikke meget tiltro til Assad-styret, men det er svært for mig som borgmester at se, hvad jeg skulle kunne gøre her, konstaterer han.

- Jeg kan ikke vurdere en enkeltsag, det, synes jeg godt nok, er enormt svært. Hvad forestiller de sig, at jeg skal gøre? Det er svært at se, hvor jeg har kompetencer ind i det her.

Kan du som borgmester ikke trække i nogle tråde i dit parti, så der kommer fokus på sagen?

- Jeg kan snakke med mange, men jeg kan i sidste ende ikke gøre noget. Udlændingepolitikken er stram, men der er et bredt flertal om den. Det kan være svært som borgmester at tage på sig at overbevise Folketinget om, at de tager fejl med deres udlændingepolitik. Jeg står til rådighed til at aflevere brevet til dem, der kan gøre noget, og det gør jeg gerne, hvis de (forældrene, red.) ønsker det.

Synes du, at Folketingets udlændingepolitik er forkert?

- Jeg kan spørge dig det samme. Hvad synes du?

Mit job er ikke at have en holdning til noget, det er dit job.

- Flygtningenævnet har truffet en afgørelse om, at syrere fra Damaskus-området ikke er i fare længere. Når man er her som flygtning, så er man her på en midlertidig opholdstilladelse. Jeg har ikke indflydelse på det.

Annonce

Ville tage familien med hjem

Selvom Bo Hansen som borgmester klart afviser, at han skulle have indflydelse i sager som den om den syriske dreng og hans familie, rører den alligevel noget i ham.

- Det må være en usikker tid, de gennemgår. Jeg tænker bestemt ikke, at det er sundt for hverken voksne eller børn, at de ikke har et godt og trygt sted at gå i skole og på arbejde. Jeg tænker ikke, at det er rart hele tiden at skjule sig og frygte, at de bliver pågrebet, udtaler han.

Kan Svendborg Kommune ikke tilbyde dem den tryghed?

- Nej, vi kan ikke tilbyde dem tryghed, for der er en lovgivning, som vi skal følge.

Vil du ikke gøre noget for dem?

- Jeg vil gerne gøre noget for dem, for det tror jeg er en menneskelig kerne, der ligger i os alle sammen. Jeg tror, at mangfoldighed gør os stærkere. Jeg får næsten lyst til at tage dem med hjem, men jeg ved godt, at det ikke er min rolle som borgmester.

Bo Hansen har dog et godt råd til de bekymrede forældre på Thurø Skole.

- Det nytter ikke noget, at de sender brevet til mig og Peter Rahbæk Juel. Jeg ville sende brevet til udlændingeordførerne i alle partierne. Enkeltsager kan påvirke, men det kan også nogle gange være svært at overbevise med enkeltsager, men jeg synes stadigvæk, at det er det rigtige sted at gå hen, foreslår han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Nu er opgravningen af minkene i gang

Annonce