Annonce
Ærø

Borgmester og værftsdirektør ser store perspektiver: - Ellen er lyden af fremtiden

Elfærgen Ellen sejlede sin jomfrutur med passagerer fra Søby til Fynshav torsdag morgen. Borgmester Ole Wej Petersen nyder udsigten og lyden af fremtiden Foto: Katrine Becher Damkjær
Der var glæde og tilfredshed blandt de lokale partnere, da Ellen sejlede sin første tur med passagerer nogensinde torsdag morgen. Både borgmester Ole Wej Petersen (S) og direktør for Søby Værft Roar Falkenberg tror, det kan betyde meget for Ærø i fremtiden.
Annonce

Søby/Fynshav: Der var tilfredshed over hele linjen blandt de lokale involverede parter, da elfærgen Ellen, den længst sejlende 100 procent eldrevne passagerfærge, havde sin jomfrutur torsdag morgen. En af dem, der jublede over, at færgen endelig kom ud at sejle, var Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen (S).

- Jeg har det rigtig godt. Det her er det, vi har ventet på rigtig længe, sagde han og slog ud med armene over vandet fra soldækket kort efter afgangen i Søby.

Borgmesteren ser store perspektiver i, at det ærøske elfærgeprojekt nu endelig er i søen.

- Det er lyden af fremtiden. Det her markerer et paradigmeskift, der er ved at ske i dansk og internationalt skibsfart, nemlig at man går fra diesel til emissionsfrie brændstoffer. Det her er starten, og jeg er ret overbevist om, at det er starten på en omstilling, der vil ske i løbet af de næste ti år, sagde han blandt andet.

Det kan betyde meget for Ærø, hvis Ellen er starten på en grøn bølge, forudser borgmesteren.

- Det vil få stor betydning, fordi vi har et forspring fremfor andre, og det skal vi forsøge at benytte. Vi bor jo på en ø i udkanten af riget, og der kommer ikke noget af sig selv, så derfor skal vi selv arbejde for det. Det her er en del af arbejdet med at gøre os kendt i resten af landet, og det er vi sådan set blevet. Vi vil gerne bruge det forspring til at få noget arbejde herovre til måske at bygge de næste færger. Søby Værft er klar til at bygge dem, sagde han blandt andet, og nævnte også de skibsingeniører, der har designet færgen, og Marstal Navigationsskole, som udbyder relevante kurser.

Direktør på Søby Værft Roar Falkenberg i Fynshav, da Ellen sejlede første tur med passagerer torsdag morgen. Foto: Katrine Becher Damkjær

Direktør på Søby Værft Roar Falkenberg var også en tilfreds mand.

- Jeg synes, det er en fantastisk stor dag. Det er det, vi har set frem imod i fire år og kæmpet for, sagde han med et stort smil og satte ord på, hvad det konkret betyder for Søby Værft:

- Nu kan vi vise, hvad vi har gået og bygget. Det, vi glæder os til, er at få en god stabil drift, så folk kan se, hvor godt det rent faktisk er, sagde han og tilføjede om fremtidsudsigterne:

- Perspektiverne er store. Det er fremtiden, vi sejler med nu. Da vi sejlede ud af havnen, kunne vi se Skjoldnæs (den omkring 40 år gamle dieselfærge, som Ellen afløser, red.), der lå derovre, og den er ved at være godt udtjent, så her ser man fremad og henimod regeringens plan om at reducere CO2 med 70 procent om ti år.

Økonomisk tror direktøren også på, at det på længere sigt vil give afkast, selv om værftet har måttet tage et tab på grund af de vanskeligheder, projektet løb ind i undervejs.

- Nu skal salgsarbejdet i gang, og så må vi se, hvad det bringer, men det er helt klart noget, der har bevågenhed, ikke kun fra Danmark men fra hele verden, sagde han.

Direktør for Ærøfærgerne Keld Møller fortalte, at hele organisationen i det kommunale rederi har haft brug for endelig at få Ellen i søen.

- Vi har trængt til at komme ud og sejle. Det har tæret at skulle flytte og flytte på grund af forsinkelser. Personalet har været utroligt velvillige til at ændre deres planer, og det er også gået ud over de andre skibe. Det har fyldt meget, så at komme ind i en normal gænge har vi behov for, sagde han.

Se de fulde interview med alle tre herrer samt skipper Søren Svendsen og få en rundtur på færgen i denne video.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce