Annonce
Erhverv

Borgmester kendte ikke konsekvenserne, da han stemte for at ophæve lokalplan

Nis Rattenborg, formand for Danmarks Naturfredningsforening Langeland, efterlyser, at langelændere og potentielle tilflyttere får lettere ved at orientere sig om kommunens visioner for øens landområder, blandt andet ved, at kommunen sørger for større gennemsigtighed i lokalplanerne. Foto: DN Langeland.
Tonni Hansen (SF) vil fremover vil sætte sig bedre ind i, hvad det vil sige at ophæve en lokalplan, lyder meldingen efter den omdiskuterede sag. DN Langeland mener, at borgmesteren burde have et bedre overblik over konsekvenserne ved at ophæve lokalplaner.

Illebølle: Langelands borgmester Tonni Hansen (SF) var klar over, at en lokal landmand ønskede at drive svineproduktion i et nedlagt savværk på Illebøllevej 16, inden kommunalbestyrelsen gjorde manøvren mulig ved at ophæve lokalplanen.

- Jeg vidste, at det var muligt, at der kom til at ligge en svinefarm. Men vi tager ikke stilling, om svinefarmen rent faktisk kommer til at ske, og hvilken størrelse den i så fald får. Det hører til i den sag, der er i høring nu, siger Tonni Hansen.

Sagen behandles i øjeblikket i Svendborg Kommune, som i en høringsrunde har modtaget en række klager og indsigelser fra grundens naboer. Selvom det endnu er uvist, om de vil påvirke udfaldet, erkender Tonni Hansen, at sagens udvikling har udstillet nogle uheldige forhold.

Annonce

- Det her har gjort, at jeg vil undersøge tingene lidt nærmere fremover. Der var faktisk nogle i min egen gruppe, som gjorde mig opmærksom på, at de ikke ville have grise i området, men jeg gik ikke i dybden med det, siger Tonni Hansen.

Hvorfor ikke?

- Jeg har aldrig tænkt på, at der skulle være så stor en udfordring i, at man ophæver en lokalplan og fører et område tilbage til landzone, siger Tonni Hansen, der ikke ville have handlet anderledes med den viden, han har i dag.

- Der var faktisk nogle i min egen gruppe, som gjorde mig opmærksom på, at de ikke ville have grise i området, men jeg gik ikke i dybden med det, siger borgmester Tonni Hansen (SF). Arkivfoto: Martin Ramsgaard

- Jeg står fuldstændig inde for min beslutning, som jeg traf på baggrund af de oplysninger, jeg havde på daværende tidspunkt.

Da Tonni Hansen stemte for at ændre lokalplanen, havde han inden planer for, hvad der skulle ske med området.

Konsekvenser

At borgmesteren kendte til landmand Tony Lægsgaards planer om at anlægge en svineproduktion i det gamle savværk, inden han stemte for at ophæve lokalplanen, er trist nyt i Danmarks Naturfredningsforening.


Jeg håber på, at vi fuldstændig kan undgå de her gylletanke.

Borgmester Tonni Hansen (SF)


- Det er rigtig ærgerligt, siger Nis Rattenborg, formand for Danmarks Naturfredningsforening på Langeland.

- Der er for mange ting i forhold til forvaltningen og politiske beslutninger i Langeland Kommune, der stritter imod det, man forsøger at sælge Langeland på, tilføjer han.

Sådan fordelte stemmerne sig

Den 8. juni 2020 stemte kommunalbestyrelsen om, hvorvidt lokalplanen for det nedlagte savværk på Illebøllevej 16 skulle ophæves. Det blev den med stemmefordelingen 10-5.

De stemte for: Knud Gether (V), Bjarne Nielsen (V), Ulrik Kølle Hansen (V), Jan Ole Jakobsen (V), Arno Kruse (A), René Larsen (A), Lisa Pihl Jensen (A), Bo C. Nissen (C), Winni Kielstrup Hansen (SF), Tonni Hansen (SF).

De stemte imod: Kim Welcher (DF), Gert Schmidt (SF), Erik Jørgensen (SF), Tonny Gjersen (SF) og Nynne Printz (SF).

Langeland kommunes planstrategi har blandt andet overskriften "Levende Langeland - et godt sted at bo". Men ifølge Nis Rattenborg harmonerer Lægsgaards planer om et anlæg for 90.000 smågrise og en gylletank ikke med kommunens ønske om at tiltrække tilflyttere til kommunen.

Annonce

Taler grønt og handler sort

Rattenborg ser sagen som et symptom på kommunens tendens, der i følge ham handler om at "tale grønt og handle sort".

- Langeland er ved at blive til gylleland, siger Rattenborg.

Han efterlyser, at langelændere og potentielle tilflyttere får lettere ved at orientere sig om kommunens visioner for øens landområder, blandt andet ved, at kommunen sørger for større gennemsigtighed i lokalplanerne.


Hvis man ønsker at tiltrække beboere, skal sådan noget ikke ske. Rattenborg.

Nis Rattenborg, Danmarks Naturfredningsforening Langeland


Borgmester Tonni Hansen mener derimod, at enhver, der bosætter sig i et landdistrikt, ved, at der drives landbrug. Men omvendt er han ikke begejstret for gylletanke.

- Jeg håber på, at vi fuldstændig kan undgå de her gylletanke, siger han og peger på, at sagen om Illebøllevej 16 har gjort ham klogere.

- Den viden, vi har fået, vil jeg bruge fremadrettet. Det gavner bare ikke i den pågældende sag, siger.

Gylletanke på Langeland

Der findes ikke noget fuldstændigt overblik over antallet af gylletanke på Langeland og Strynø.

Men i Langeland Kommunes miljødatabase GeoEnviron er der registreret  59 gylletanke.

Tallen er hæftet med noget usikkerhed, da nogle af de pågældende gylletanke kan være taget ud af brug, mens der kan være kommet nye til, der endnu ikke er registreret. Desuden er det ikke nødvendigvis alle gyllebeholdere, der er registreret i miljødatabasen.

Nogle af gyllebeholderne ligger på adresser, hvor der ikke længere er husdyr, men hvor beholderen fortsat er i brug så vidt kommunen er bekendt.

Rattenborg mener, at borgmesteren burde have haft et bedre overblik over, hvilke konsekvenser det ville få at ophæve lokalplanen.

- Den slags skal en politiker i kommunalbestyrelsen vide. Det er sådan noget, der fører til, at tilfældigheder styrer, hvad der skal ske med det åbne land på Langeland. Hvis man ønsker at tiltrække beboere, skal sådan noget ikke ske, siger Rattenborg.

Annonce
Ærø For abonnenter

Kommunalpolitisk prisfest: Gift i grundvandet er ikke farligt, men det er Facebook

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Tidligere Troense-kok bag tremmer i tre år: Stort narkosalg og dopingbesiddelse

Langeland For abonnenter

Enhedslisten er elefanten i rummet: - Vi bliver nødt til at have nogle drømme og visioner for Langeland Kommune

Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Navne For abonnenter

Forfatterdebutant på 66 år: Wagn Ivan Pedersen har skrevet portrætbog om en af Sydfyns sportskæmper

Debat

Kære læser: Vi vil gerne hjælpe jer ud af ekkokamrene på sociale medier, så nu gør vi alle valghistorier gratis for alle

Sport For abonnenter

GOG-trup spiller tidligt skæbneopgør i corona-epicenter

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Erhverv For abonnenter

Ikonisk møbelfabrik "vender hjem" til Odense: - Det har altid været et ønske at åbne butik her

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

Svendborg skraber bunden i ny idrætsundersøgelse: - Jeg er meget overrasket

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Faaborg-Midtfyn

Store babser i forhaven vækker opsigt: Har Berit lavet Fyns sjoveste græskarfamilie?

Kultur For abonnenter

Fynsk band har spillet over 1000 koncerter: 43 koncerter på en enkelt måned er rekord

Ærø

Tre timers ekstra sejltur: Fredag sejlede den ene tvillingefærge i ring

Annonce