Annonce
Svendborg

Borgmester går til ministeren: Tvivl om lukning og salg af kraftvarmeværk

Der er skabt tvivl om grundlaget for den politisk vedtagne plan om at lukke kraftvarmeværket i Svendborg ved udgangen af 2022. Foto: Katrine Becher Damkjær
Forsyningstilsynet har underkendt den ”dødsliste”, der skulle bane vej for en lukning af Svendborgs affaldsforbrændingsanlæg. Nu går borgmester Bo Hansen til miljøministeren med et ønske om, Svendborg går forrest og bliver et ”dukseeksempel” på, hvordan et anlæg lukkes.

Svendborg: Planerne om at lukke Svendborg Kraftvarmeværk og sælge bygningerne til Svendborg Fjernvarme er stødt på endnu en forhindring.

Det sker, efter at Forsyningstilsynet har underkendt en plan om at lukke 10 forbrændingsanlæg forskellige steder i landet – deriblandt i Svendborg. Kommunernes Landsforening stod bag den såkaldte ”dødsliste”, men den har Forsyningstilsynet underkendt overfor Energistyrelsen. Det er sket efter kritik fra Miljøstyrelsen.

På rådhuset i Svendborg giver den nye udvikling borgmester Bo Hansen (S) grå hår i hovedet.

Annonce

- Vi leder efter en handling, men føler os efterladt i et tomrum, siger borgmesteren.

Et dukseeksempel

Han havde et stort politisk flertal bag sig, da byrådet på et lukket møde den 24. november støttede en lukning af kraftvarmeværk fra udgangen af 2022. Et flertal nikkede også ja til planerne om at sælge grunden og bygningerne på Bodøvej til Svendborg Fjernvarme for 9,7 millioner kroner.

Bo Hansen har efter Forsyningstilsynets afvisning fået at vide fra Kommunernes Landsforening, at regeringen vil udskyde sagen om en lukning af en række forbrændingsanlæg til efter kommunalvalget til november. Sigtet med at lukke anlæggene er et bidrag til at opfylde en politisk klimaaftale ved blandt andet at øge genanvendelsen og stoppe importen af udenlandsk affald til afbrænding.

Kort fortalt

I sommeren 2020 blev et bredt flertal i Folketinget enige om en klimaaftale for affaldsområdet, der indeholder en anmodning til Kommunernes Landsforening (KL) om at udarbejde en plan for, hvordan den danske forbrændingskapacitet kan reduceres med 30 procent frem mod 2030 på den mest miljørigtige og effektive måde.

Det baner vej for KL’s såkaldte ”dødsliste” med 10 værker  – heriblandt kraftvarmeværket i Svendborg.

Den 24. november 2020 beslutter et stort flertal i Svendborg Byråd på baggrund af ”dødslisten” at lukke Svendborg Kraftvarme med udgangen af 2022. Samtidig nikkes der ja til at sælge bygningen til Svendborg Fjernvarme for 9,7 millioner kroner.

Planen skrider imidlertid, efter at Forsyningstilsynet underkender KL’s liste med de 10 værket. Forsyningstilsynet mener ikke, det er dokumenteret, at de 10 værker på listen er de mindst effektive.

Bo Hansen vil nu skrive til miljøminister Dan Jørgensen (S) i et forsøg på at kunne skyde genvej og få lov til at lukke forbrændingsanlægget som planlagt. Han mener, at Svendborg kan være et ”dukseeksempel” i forhold til de andre kommuner, der senere skal lukke deres anlæg.

- Vi har ingen stor gæld i anlægget, og vi har heller ikke den politiske uenighed, som man slås med andre steder, og derfor står vi ret gunstigt og kan gå konstruktivt ind i det her. Derfor mener jeg, vi kunne være det gode eksempel på, hvordan det her kan gøres, siger borgmesteren.

Annonce

Pulje til nedrivning

Han vil dog ikke kun have en tilladelse til at lukke værket og sælge bygningen, men også have en andel i en planlagt pulje til kommuner, der piller deres værker ned. Puljen på 200 millioner kroner til strandede omkostninger har Bo Hansen ikke glemt.


Vi leder efter en handling, men føler os efterladt i et tomrum.

Bo Hansen (S)


- Der bliver en relativt stor regning til den kommune, der går forrest, hvis der ikke er nogle penge, og det vil jeg også skrive til ministeren, siger Bo Hansen.

Svendborg Fjernvarme har brug for mere plads og ønsker på den baggrund at overtage en tømt bygning ved udgangen af 2022. En lukning af kraftvarmeværket vil også betyde, at fjernvarmeselskabet i højere grad kan udnytte det nye varmepumpeanlæg og selskabets elkedel. Det er ikke muligt i dag, fordi selskabet ifølge en aftale skal aftage varme fra affaldsforbrændingen før de øvrige kilder, kommer i brug.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Ombudsmanden kræver svar i sag om udrejsecenter: - Det er fandeme klar tale

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Lynchstemning i jollehavnen efter stortyveri: - Det er frækt ad helvede til!

Fyn

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

Faaborg-Midtfyn

Tomgangsbøder udløser heftig debat: Der er én årsag til, Fyns Politi ikke vil rykke ud

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Navne

Gudstjenester

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Langeland

Herregård på Sydlangeland i stor udvidelse: Ferielejligheder, mikrobryggeri, røgeri og stor hal til konferencer og fester

Langeland For abonnenter

Ingen annoncekrig fra Rema: Vi siger bare tak for støtten

Debat

Klumme: Nu falmer skoven og snart er der kommunalvalg

Annonce