Annonce
Langeland

Borgmester er ikke bekymret om 5G: Jeg har det med 5G, som jeg har det med min mobil og min bil. Det skal bare virke

Tonni Hansen (SF), borgmester på Langeland, er ikke bekymret for, om 5G-teknologi kan være farligt. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Kan 5G teknologi være farligt for vores sundhed? Ja, mener den langelandske Borgergruppe mod 5G. Men Langelands borgmester Tonni Hansen (SF) ville ikke være bekymret, hvis den nye 5G-teknologi kommer til Langeland.

Er du for eller imod 5G?

- I begyndelsen blev jeg kontaktet af nogen, der var bekymrede for teknologien. Men min egen sunde skepsis gjorde, at jeg har sat mig mere og mere ind i tingene. Efterhånden som jeg har sat mig ind i tingene, er jeg blevet mindre bekymret. Når jeg fik undersøgt nogle af de historier, der kørte, var der heller ikke rigtig dækning for det. Og når jeg spurgte ind til nogle folk, som jeg selv stolede på, så var de ikke bekymrede. Og så blev jeg mindre bekymret, end jeg måske havde været fra starten, siger Tonni Hansen.

Ville du være bekymret nu, hvis Langeland skulle være forsøgsområde for 5G?

- Næ. Jeg har ikke set, at der er hold i de historier, der er kørt.

Er du så en klar tilhænger af 5G?

- Nej, jeg har det med 5G, som jeg har det med min mobil og min bil. Det skal bare virke. Jeg går ikke og tænker over, om en mikrobølgeovn er farlig at have stående. Jeg forventer, at der er nogen, der har styr på, hvis der er farlige strålinger. Og hvis der er det, så skal man ikke have dem stående i sit hjem. Jeg har det på samme måde med tele-master. Når fagkundskaben siger god for det, så stoler jeg på det. Jeg ved godt, at historien ind imellem viser, at vi bliver snydt – fx med asbest. Men jeg vil ikke være så bekymret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Offentlige opråb er nødvendige

Det er al ære værd, når offentligt ansatte tager bladet fra munden, som det er sket flere gange de seneste uger, hvor politiassistenter har ytret bekymringer om politiets manglende tilstedeværelse i mindre samfund som Langeland. Her er det blandt andet kommet frem, at nogle af de politiassistenter, der skal have kriminaliteten under kontrol, oplever, at det ikke er muligt med den måde, Fyns Politi tilrettelægger deres arbejdet på. Det er kommet frem, at de rutinemæssige besøg til områder som Langeland langt fra opleves som tilstrækkelige i forhold til at løse de udfordringer, der er. Og det er kommet frem, at politiassistenter godt forstår, hvis befolkningen mister tilliden til politiet. Det kræver mod at stå frem og offentligt gøre opmærksom på udfordringer, der handler om ens egen arbejdsplads. Det er de færreste ledere, der bifalder det. Og det er noget, som risikerer at lægge et stort pres på den modige. Så meget desto mere er der grund til at være taknemmelig, når det sker. For det er tvingende nødvendigt for et velfungerende samfund, at offentligt ansatte tager bladet fra munden, hvis de oplever, at de ikke kan stå inde for det, der sker på deres arbejdsplads - eller for at nuancere debatten om netop deres arbejde. Tænk, hvis flere gjorde det samme. Hvis flere sagsbehandlere i jobcentre turde stå frem og fortælle om deres arbejdsforhold og konsekvenserne af de få ressourcer, som mange jobcentre kæmper med at få til at række. Eller hvis flere pædagoger turde stå frem og fortælle om, hvordan få hænder i vuggestuer og børnehaver påvirker børnenes dagligdag. Det ville give et vigtigt indblik i, hvordan velfærdssamfundet reelt ser ud nogle steder. Og det ville kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling de steder, der trænger til det. Offentligt ansatte har faktisk en udstrakt ytringsfrihed og har som udgangspunkt ret til på egne vegne at deltage i den offentlige debat og fremføre personlige meninger og synspunkter - også om emner, der vedrører deres arbejdsområde. Den offentligt ansattes ytringsfrihed er med andre ord beskyttet, så længe personen ikke udtaler sig på arbejdspladsens vegne. "Hvo intet vover, intet vinder", lyder et gammelt dansk ordsprog. Der er ingen tvivl om, at bare tanken om at stå frem med sit eget syn på ens arbejdsplads eller arbejdsforhold kan give mange hjertebanken og sved på panden. Også selv om man blot beskriver virkeligheden, som man oplever den. Men forhåbentlig kan de modige inspirere til, at der med tiden kommer flere offentlige opråb. Det vil give et nødvendigt indblik i samfundets mange forskellige demokratiske maskinrum, som vi alle er afhængige af og betaler til. Og så vil det kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling - alene fordi virkeligheden bliver synlig.

Annonce