Annonce
Langeland

Borgerinddragelse er bedst, når det er konkret, siger professor

Skal borgerinddragelse lykkes, skal det gøres så tidlig og være så konrekt som mulig, mener demokratiprofessor fra Roskilde Universitet, Eva Sørensen. Foto: Roskilde Universitet.
God borgerinddragelse tager udgangspunkt i noget konkret. Og helst så tidligt som muligt, mener demokratiprofessor.
Annonce

LANGELAND: - Det handler om at gøre borgerinddragelsen så konkret som mulig.

Sådan siger Eva Sørensen, der er professor i offentlig administration og demokrati på Roskilde Universitet og ekspert i netop borgerinddragelse. Begrebet er ikke nyt, men tidligere tiders forståelse af det har slået fejl, mener hun.

- Førhen var politiske diskussioner ofte så langt fremme, at det var meget svært at ændre ved selve beslutningen, når borgerne blev hørt, forklarer professoren.

Den form for inddragelse skabte ofte utilfredshed blandt borgere, som ikke følte sig hørt politisk. Skal borgerinddragelse lykkes, er det derfor afgørende at gøre det så tidligt og konkret som muligt.

- Begge parter skal selvfølgelig også være villige til at blive klogere og flytte sig, ellers går det virkelig galt.
Eva Sørensen, professor, RUC.
Annonce

Et godt eksempel

Som et eksempel på et sted, hvor borgerinddragelsen er vellykket, nævner professoren Gentofte Kommune.

- Her er et virklig et fyrtårn på området. Borgere og politikere udvikler politik på områder, der er særligt relevante for borgerne. Det gøres måske i op til et halvt år, før de politiske forslag sendes videre til beslutning i byrådet, uddyber Eva Sørensen.

Omvendt kan det gå galt, når forudsætningerne for borgernes deltagelse i det politiske arbejde ikke er helt klare.

- Hvis borgerne forventer, at de skal tage beslutningerne uden om politikerne. Eller omvendt hvis politikerne ikke tager det, borgerne kommer med, alvorligt nok, siger professoren.

Annonce

Det konkrete er vigtigt

Derfor handler det ifølge Eva Sørensen om at inddrage borgerne så tidligt som muligt. Hvis ikke det sker, risikerer politikerne at sidde med fasttømrede holdninger, som gør det svært at tage højde for andre input. Eksempelvis borgernes.

- Begge parter skal selvfølgelig også være villige til at blive klogere og flytte sig, ellers går det virkelig galt, mener Eva Sørensen.

Ifølge hende opnår kommunerne ikke nødvendigvis den bedste kontakt til borgerne ved at nedsætte forskellige udvalg og kalde det for borgerinddragelse. I stedet skal politikerne være bevidste om, på hvilke områder borgerne spiller en afgørende rolle.

Som eksempel nævner Eva Sørensen sundhedspolitik i kommunalt regi. Sundhed er i høj grad et individuelt spørgsmål. Politikerne kan derfor ikke gøre meget uden at have borgerne med, påpeger Eva Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Pletskud: Udvidet borgerservice

Svendborg

Flere indbrud i virksomheder: Tyv smurte ketchup, kartoffelsalat og marmelade på vinduer

Annonce