Annonce
Langeland

Borgere skal mere på banen på Langeland: Udvalg på turné med sine konklusioner

Fra mødet i Frivilligcentret ses (fra venstre) Hanne Østergaard, Jytte Frederiksen, Jørgen Holst og ordstyrer Jørgen Nielsen. Foto: Michael Lorenzen
Borgerinddragelsesudvalget er på turné med sin rapport og tanker om det videre arbejde
Annonce

LANGELAND: Det er meget vigtigt, at man får fundet af, hvilke forventninger borgerne har det lokale demokratiudvalg, som ser dagens lys i 2020. Det fremgår af den turné, som det midlertidige borgerinddragelsesudvalg for tiden gennemfører rundt om på Langeland og Strynø med i alt syv møder.

Borgerinddragelsesudvalget fremlagde tidligere på året sin rapport og besluttede allerede ved den lejlighed at tage rundt for at fremføre konklusioner, høre om folks meninger og forventninger til det videre forløb, og hvordan den enkelte i det hele taget kan føle, at der bliver lyttet.

- Den enes forventning kan være helt forskellig fra den andens. Det skal vi arbejde ud fra, sagde formanden for Borgerinddragelsesudvalget, viceborgmester Lisa Pihl Jensen (S) således på mødet i Rudkøbing, som foregik sidste uge i Frivilligcentret.

Annonce

Idéer fra borgerne

Borgerinddragelsesudvalget har bestået af fem kommunalpolitikere - en fra hvert af de partier, som sidder i kommunalbestyrelsen - samt syv borgere, som har kunnet ansøge om at være med.

Udvalget har holdt en række møder og været rundt i andre kommuner for at se, hvordan man har grebet tingene med borgerinddagelse an der.

I Hedensted Kommune mellem Horsens og Vejle var der for eksempel en række borgere, som var trætte af, at et grønt område ikke blev passet. De tilbød at gå ind at gøre det og fik en "pose penge" stillet til rådighed til deres arbejde.

I Tullebølle kunne en idé være at anlægge et lille torv ved brugsen og bageren, mens man i Tryggelev har opstillet udendørs motionsredskaber samt nogle borde-/bænkesæt på en grund i landsbyen, fremgik det af mødet i Frivilligcentret.

Annonce

Embedsmænd med

En vigtig ting, som flere mødedeltagere i Rudkøbing fremhævede, er, at hele kommunen skal spille med. Det er ikke nok med velvilje fra kommunalbestyrelsen. De enkelte fagudvalg samt forvaltningen skal gå i dialog, også selv om ting måske i den sidste ende ikke kan lade sig gøre, lød det.

Samtidig må man ikke lade sig forlede af de 100.000 kroner, som kommunalbestyrelsen stiller til rådighed for det lokale demokratiudvalg, nævnte politisk udpegede Jørgen Nielsen (K) fra Borgerinddagelsesudvalget. Borgerinddragelse kan i nogle tilfælde handle om ting, der ikke involverer økonomi.

Et eksempel på dette omtalte Lisa Pihl Jensen. Det var fra Herning, hvor borgere selv foreslog at bygge i tre etager, det vil sige en etage højere, end det var sædvane i byen.

- Det var altså ikke noget, man først gik ud med fra politisk hold, sagde hun.

Den fulgte mødedeltager Jørgen Holst, som også repræsenterer Landsbyklyngen, op på.

- Hvis der kommer et borgerinitiativ, så skal kommunen i alle tilfælde tage det alvorligt, fastslog han.

Det lokale demokratiudvalg skal bestå af tre kommnalpolitikere og fire borgere. Det er ikke besluttet endnu, hvem der skal sidde der, eller hvordan udpegningen skal finde sted. Lisa Pihl Jensen vil i december udarbejde et oplæg, som Økonomiudvalget får på sit bord, formentlig i januar.

- Det bliver helt sikkert sjovt at sidde der, nævnte Jette Purup, som har været et af de syv medlemmer af Borgerinddragelsesudvalget, der ikke har været politisk udpeget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Pletskud: Udvidet borgerservice

Svendborg

Flere indbrud i virksomheder: Tyv smurte ketchup, kartoffelsalat og marmelade på vinduer

Annonce