Annonce
Langeland

Bomber fra flyvrag sprænges

Søværnet igang med at undersøge flyvrag i området ud for Keldsnor på Sydlangeland, da omfanget af bomber skulle afdækkes tidligere på efteråret. I baggruden ses Langeland. Foto: Forsvaret
Forsvarets minedykkere sprængte tirsdag to bomber og fortsætter onsdag, hvis vejret er til det. Bomberne stammer fra de flyvrag, søværnet undersøgte i starten af oktober

LANGELAND: I september fandt dykkere et gammelt flyvrag formodnetlig fra 2. verdenskrig i farvandet ud for Keldsnor på Sydlangeland.

I oktober undersøgte Forsvarets minørkorps flyvraget og fandt syv ikke detonerede bomber. Udover de syv bomber, der er lokaliseret har forsvarene formodning om, at der ligger yderligere tre bomber i nærheden, som også skal sprænges.

Tirsdag sprængte man to bomber. Aktionen fortsætter onsdag, hvis vejret er til det. I forvejen har man i begyndelsen af oktober måned sprængt to bomber ved flyvraget. Det er vejrforholdene og forholdene under vandet, som afgør om det er muligt for søværnets dykkere at arbejde under havet.

Flyvraget er endnu ikke identificeret med 100 procents sikkerhed, men amerikanske rapporter over flyoperationer fra 2. verdenskrig og informationer fra fund på havbunden giver indikationer af, at flyet er et amerikansk bombefly af typen Consolidated B-24 J Liberator.

Annonce

Søværnets Dykkertjeneste


Søværnets Dykkertjeneste er en operativ dykkerenhed med fokus på maritim ammunitionsrydning. Derudover et militært uddannelses- og kompetencecenter, der uddanner militære dykkere til Forsvarets operative enheder. Nogle af dykkertjenestens hovedopgaver er at støtte Forsvaret i særlige dykkeropgaver (dybe og komplicerede dykninger), samt at yde dykkerassistance og dykkerfaglig ekspertise til myndigheder som blandt andet politiet og Søfartsstyrelsen.

Der er ikke nogen, der ved, præcis hvor mange miner, torpedoer og andre eksplosive efterladenskaber fra 1. og 2. verdenskrig, der ligger i de danske farvande. Men rapporter estimerer, at der stadig findes over 150.000 miner i Østersøen alene.

Kilde: Forsvaret

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Offentlige opråb er nødvendige

Det er al ære værd, når offentligt ansatte tager bladet fra munden, som det er sket flere gange de seneste uger, hvor politiassistenter har ytret bekymringer om politiets manglende tilstedeværelse i mindre samfund som Langeland. Her er det blandt andet kommet frem, at nogle af de politiassistenter, der skal have kriminaliteten under kontrol, oplever, at det ikke er muligt med den måde, Fyns Politi tilrettelægger deres arbejdet på. Det er kommet frem, at de rutinemæssige besøg til områder som Langeland langt fra opleves som tilstrækkelige i forhold til at løse de udfordringer, der er. Og det er kommet frem, at politiassistenter godt forstår, hvis befolkningen mister tilliden til politiet. Det kræver mod at stå frem og offentligt gøre opmærksom på udfordringer, der handler om ens egen arbejdsplads. Det er de færreste ledere, der bifalder det. Og det er noget, som risikerer at lægge et stort pres på den modige. Så meget desto mere er der grund til at være taknemmelig, når det sker. For det er tvingende nødvendigt for et velfungerende samfund, at offentligt ansatte tager bladet fra munden, hvis de oplever, at de ikke kan stå inde for det, der sker på deres arbejdsplads - eller for at nuancere debatten om netop deres arbejde. Tænk, hvis flere gjorde det samme. Hvis flere sagsbehandlere i jobcentre turde stå frem og fortælle om deres arbejdsforhold og konsekvenserne af de få ressourcer, som mange jobcentre kæmper med at få til at række. Eller hvis flere pædagoger turde stå frem og fortælle om, hvordan få hænder i vuggestuer og børnehaver påvirker børnenes dagligdag. Det ville give et vigtigt indblik i, hvordan velfærdssamfundet reelt ser ud nogle steder. Og det ville kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling de steder, der trænger til det. Offentligt ansatte har faktisk en udstrakt ytringsfrihed og har som udgangspunkt ret til på egne vegne at deltage i den offentlige debat og fremføre personlige meninger og synspunkter - også om emner, der vedrører deres arbejdsområde. Den offentligt ansattes ytringsfrihed er med andre ord beskyttet, så længe personen ikke udtaler sig på arbejdspladsens vegne. "Hvo intet vover, intet vinder", lyder et gammelt dansk ordsprog. Der er ingen tvivl om, at bare tanken om at stå frem med sit eget syn på ens arbejdsplads eller arbejdsforhold kan give mange hjertebanken og sved på panden. Også selv om man blot beskriver virkeligheden, som man oplever den. Men forhåbentlig kan de modige inspirere til, at der med tiden kommer flere offentlige opråb. Det vil give et nødvendigt indblik i samfundets mange forskellige demokratiske maskinrum, som vi alle er afhængige af og betaler til. Og så vil det kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling - alene fordi virkeligheden bliver synlig.

Annonce