Annonce
Svendborg

Boligprojekt i Ydunshave risikerer at ende i langstrakt klagesag

Lars og Camilla Anker Steen ved deres hus i Ydunshave, Troense. Parret og naboer i området mener, at kommunen gang på gang har laet fejl i forbindelse med en byggetilladelse til et rækkehusprojekt i området. Naboen Rasmus Munck er en af dem, der efterhånden ikke ser anden udvej end at klage til Planklagenævnet, hvis ikke kommunen lytter til naboerne inden byggetilladelsen til rækkehusene bliver givet. Arkivfoto: Katrine Becher Damkj¾r
Et boligprojekt på Tåsinge, Ydunshave, risikerer at ende i Planklagenævnet. Det er utilfredse borgere i området, der vil klage. Årsagen er, at de mener kommunen har lavet fejl på fejl i sagbehandlingen af en byggetilladelse, som en investor har søgt om til byggeri af 34 boliger.
Annonce

Tåsinge: En gruppe borgere på Tåsinge, Ydunshave, er godt trætte af kommunens afdeling for bygge- og plansager i Svendborg Kommune.

Så trætte, at de overvejer at klage over kommunens sagsbehandling til Planklagenævnet.

Den efterhånden langstrakte sag om et byggeri i Ydunshave på Tåsinge tog sin begyndelse, da Camilla og Lars Anker Steen byggede sig et hus der.

De havde nærstuderet lokalplanen og besluttede at bygge, så huset vendte direkte ud til et fælles naturareal.

Glade var de, lige indtil de fandt ud af, at kommunen ville tillade byggeri af rækkehuse og parkeringspladser netop på friarealet.

Først efter gentagende gange at have kontaktet kommunen med uvildige landmåleres ord for, at rækkehusbyggeriet ville være i strid med lokalplanen, erkendte Svendborg Kommune, at man havde lavet en fejl.

Men striden stopper ikke der.

En investor vil fortsat bygge rækkehuse i Ydunshave, og nu ligger endnu et forslag til placering af 34 rækkehuse og er vej klar til godkendelse.

Det fremgår af en naboorientering, kommunen har sendt ud. Her skal naboerne give deres besyv med til det planlagte byggeri. De har indtil den 5. oktober til at svare på, om de har indvendinger mod planerne, hvorefter kommunen kan give en byggetilladelse.

Annonce

Borgere: Kommunen fejler

Og indvendinger har de.

Lars Anker Steen og hans hustru Camilla Anker Steen fortæller sammen med deres nabo, Rasmus Munck, at der er markante fejl i materialet.

De har - endnu engang - hyret en landmåler fra et privat firma til at gå kommunens og investors planer igennem.

- Konklusionen er, at det frie fællesområde er mindre, end det er udlagt til i lokalplanen (566 red). Der er simpelthen målt forkert igen, så der nu mangler 1000 kvadratmeter friareal. Og det er jo ikke første gang, at kommunen laver fejl, siger Lars Anker Steen.

Naboerne peger desuden på, at vejføringen i det kommende boligområde også er forkert. Ifølge naboerne bør vejen været halvbueformet som en hestesko, mens kommunen tolker retningslinjerne således, at det er tilstrækkeligt at vejen svinger i sit forløb.

- Vi har taget kommunen i så mange fejl, siger Rasmus Munck med henvisning til både den nuværende borgerorientering og stridspunkterne fra tidligere.

- Men det er næsten umuligt at råbe dem op og få dem til at erkende, at der er lavet fejl, siger Rasmus Munck.

Annonce

Vil klage

I naboorienteringen står der desuden, at kommunen agter at give bygherre med planen om at bygge de 34 rækkehuse dispensation til terrænregulering og støttemure.

- Det er nogle helt vanvittige dispensationer, siger Rasmus Munck og minder om, at da han og nogle af de øvrige naboer på vejen i forbindelse med husbyggeri søgte om dispensationer til støttemure og terrænreguleringer, kunne de ikke få lov.

For naboerne at se er der kun en vej at gå:

- Pointen er, at hvis vi påpeger nogle ting, vi kan se er forkerte, og kommunen ikke retter det efter den naboorientering her (med høringsfrist 5. oktober red), så går vi videre til Planklagenævnet, siger Lars Anker Steen.


Pointen er, at hvis vi påpeger nogle ting, vi kan se er forkerte, og kommunen ikke retter det efter den naboorientering her, (med høringsfrist 5. oktober red) så går vi videre til Planklagenævnet

Lars Anker Steen


- Vi kommer ikke med tomme trusler. Det er jo fordi, vi ved, at de er galt på den, ligesom de har været det sidste år, siger Rasmus Munck.

Annonce

Vil lytte

Sagen Kort

Camilla og Lars Anker Steen køber i 2016 en byggegrund i Ydunshave i Troense. De vælger den grund, der i lokalplanen ligger op til et grønt fællesområde.

I november 2019 ser de tegningerne af næste etape i Ydunshave. Det fremgår af en udstykningsplan, at der skal bygges rækkehuse på en del af fællesarealet.

De går sammen med deres naboer til angreb på planerne. Den 20. januar står de frem i Fyns Amts Avis, og her afviser teknisk chef Marianne Wedderkopp og afdelingsleder Rasmus Fristed, Svendborg Kommune, at der er begået fejl. De erkender, at kortmaterialet i lokalplanen er utydeligt, men afviser, at der er begået en fejl.

Den 4. marts 2020 hastes sagen ind på en tillægsdagsorden i Teknik- og Erhvervsudvalget. Det fremgår nu, at der er kommet nye oplysninger af væsentlig betydning for sagen, og at et afgørende grundlag for den hidtidige sagsbehandling er bortfaldet. Det sker efter at flere uvildige landinspektører påpeger, at udstykningen aldrig burde have været godkendt.

For nylig sendte kommunen naboerne en naboorientering, hvor det fremgår, hvordan man agter at lovliggøre forholdende.

Her fremgår det, at der ifølge naboerne fortsat er fejl i det materiale, der ligger til grund for kommunens beslutning om at give en byggetilladelse til en bygherre, der planlægger at bygge 34 rækkehuse i området.

Naboerne siger, at hvis ikke kommunen vil lytte og rette ind, så materialet bliver retvisende, vil man påklage sagen hos Planklagenævnet, hvor en afgørelse formentlig vil være et halvt års tid undervejs.

Spørger man kommunens Rasmus Vium Fristed, der er afdelingsleder i Byg og BBR i Svendborg Kommune, er han parat til at lytte til borgernes oplysninger.

- Jeg vil rigtig gerne høre, hvis der er en fejl i noget som helst.

For så vil du handle på det?

- Det er klart. Hellere før end bagefter.

Borgerne har jo tidligere i denne lange proces oplevet, at det har været svært at få hul igennem til kommunen – blandt andet til dig og dine kolleger, der har behandlet sagen om byggeri i Ydunshave. Hvis det nu viser sig, når du får høringssvaret fra naboerne den 5. oktober, at der er fejl i jeres materiale, kan borgerne så være sikre på, at I er lydhøre?

- Absolut.

Rasmus Vium Fristed erkender, at bygherre med drømmen om 34 boliger har fået nogle dispensationer, som naboerne i området fik nej til.

- Vi synes, det ikke er helt sammenlignelige forhold. Det er ikke dispensationer over en bred kam. Set over et større rækkehusprojekt er det en forsvindende lille ting, at der terrænreguleres mere end en halv meter i et hjørne af de 34 boliger. Der er ikke tale om en generel terrænregulering. Det er lige præcis i et hjørne, hvor man får lov til det. Det syntes vi godt, at vi kunne forsvare, siger han.

Hvad angår fejlen, der reducerer friarealet med 1000 kvadratmeter, er det ikke en fejl, Rasmus Vium Fristed har bidt mærke i.

- Naboerne skal komme og dokumentere, hvis de mener, der er noget galt. Vi har ingen grund til at tro, at der er noget galt i det projekt, der er sendt ind nu. Hvis naboerne har en (landmåler red.), der mener, der er noget helt galt, vil jeg meget gerne se det. Men det er jo netop det, en nabohøring også er til for. Altså hvis der er noget, vi ikke bekendt med, en eller anden form for oplysninger, så vil vi rigtig gerne høre det, siger Rasmus Vium Fristed.

Han oplyser, at skulle sagen ende i Planklagenævnet, er han af nævnet blevet oplyst, at der er en behandlingstid på cirka et halvt år.

Annonce
Annonce
Fyn

Bulldogs-direktør stopper om fem uger

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Hvemhvadhvor: Så kom der billeder af sommerliv ved Nordenhuse

Danmark

Nu kan borgere med milde symptomer selv booke coronatest uden hjælp fra lægen

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Seksuelle krænkelser blandt Faaborg-Midtfyns politikere? - Større chance for sexchikane i et nonnekloster

Annonce