Annonce
Ærø

Bly i malingen og en gammel olietank: Motorfabrikken i Marstal modtager stor donation til byggeoverraskelser

De tre indehavere af Motorfabrikken Nina Rydahl Andersen, Lone Søndergaard og Julie Skaar blev ekstra glade fredag, da de fik besked fra A. P. Møller Fonden om en donation på to millioner. Foto: Neli Garnett
Byggeoverraskelser og dyrere materialer på grund af corona har skubbet budgettet for Motorfabrikken i Marstals renoveringsprojekt. Nu har de modtaget en stor donation til at færdiggøre projektet.

Marstal: For 1000 kroner blev tre kvinder, der alle stammer fra Ærø, ejere af Motorfabrikken i Marstal i 2017. Efter de overtog den forfaldne bygning, gik de i gang med at renovere den. Men med fund af en gammel olietank under gulvet, maling med bly på væggene og prisstigninger på byggematerialer forsvandt pengene til renoveringen hurtigere end forventet.

Men nu giver A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond dem en håndsrækning i form af en donation på to millioner kroner til at færdiggøre ombygningsprojektet. Det glæder den ene af de tre indehaver, Nina Rydahl Andersen.

- Det er dejligt. Det er meget, meget glædeligt, siger hun.

Annonce

Siden de tre indehavere købte den gamle fabrik på tvangsauktion for fem år siden, har de arbejdet på at omdanne bygningen til blandt andet at huse et kontorfællesskab, en motorsamling fra Marstal Søfartsmuseum samt et opfinderværksted, der blandt andet skal gavne studerende på Marstal Navigationsskole. De mange planer koster penge, og de ekstra millioner betyder, at renoveringsprojekterne nu kan blive færdig samtidigt.

- Det var nogle ting, der skulle laves alligevel. Men det betyder, at det hele nu kan blive lavet på en gang i stedet for, at vi var nødt til at stoppe op og finde pengene. Nu kan håndværkerne bare fortsætte, siger Nina Rydahl Andersen.

Byggeoverraskelser

Motorfabrikken har tidligere modtaget penge fra A. P. Møller Fond. Det skete i marts 2020 få dage efter, at Danmark blev lukket ned, fortæller Nina Rydahl Andersen.

- Vi modtog 1,5 millioner kroner. Jeg kan huske, at vi ikke rigtig kunne fejre det, selvom vi meget gerne ville det, siger hun.

Men corona medførte ikke kun en dæmper på fejringen, det medførte også prisstigninger på diverse byggematerialer, hvilket fik budgettet til at skride. Indehaverne skar derfor ned på antallet af kvadratmeter, der skulle med i ombygningsprojektet. Det betød, at den planlagte renovering af den store maskinhal måtte vente. Samtidig begyndte der at dukke andre byggeoverraskelser op, fortæller Nina Rydahl Andersen.

På grund af flere uforudsete udgifter valgte indehaverne af Motorfabrikken at vendte med at ombygge den store maskinhal. Men nu kan den også blive færdigrenoveret. Foto: Rikke Laugesen

- Når man går i gang med sådan et byggeprojekt med en meget gammel bygning, som den her, så dukker der altid noget op. Hvis man bare bygger noget nyt fra bunden, så har man mere kontrol over, hvad der skal ske. Men når det er gamle bygninger, kommer der altid lidt overraskelser, siger hun.

Overraskelserne bestod af bly i malingen på nogle af murene, der skulle rives ned og derfor deponeres forsvarligt. En gammel olietank under gulvet, der skulle fjernes og gamle, rustne rør, der skulle udskiftes. Derudover skal der sættes loftsvinduer i bygningen på grund af brandsikkerhedskrav. Alt sammen noget, der har haft betydning for Motorfabrikkens budget, fortæller Nina Rydahl Andersen.

- Det er alle sådan nogle uglamourøse ting, som gør, at projektet blev væsentlige dyrere end forventet, siger hun og forsætter:

- Det er dejligt, at pengene igen kommer fra A.P. Møller Fonden - at de vil være med til at gøre projektet færdigt.

Nina Rydahl Andersen og de to andre indehavere forventer, at de kan være færdige med ombygningen til foråret.

Annonce
Langeland For abonnenter

DF-kandidat tabte lodtrækning: Meldte hele familien ud af partiet

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Efter et halvt år på markedet: Italiensk specialbutik er solgt til kokkepar, der tilbringer alle somre i støvlelandet

Ærø For abonnenter

Tidligere HF-søfartsstuderende taler ud om druk- og narkokultur: - Det ville vi ikke udsætte vores børn for

Faaborg-Midtfyn

Fynsk restauratør frustreret over zig-zag-kurs: - Man kan komme i tvivl, om myndighederne har styr på det her

Ærø

To skoler gennemsøgt i stor narkosag: Mistanke om salg over Snapchat

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Svendborg

Øboerne får forlænget sejltiden: - Det er symbolpolitik af værste skuffe

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flere og flere biler øger presset: Hvor længe skal vi vente på omfartsvejen?

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Misbrug på Ærø fylder for meget - og for lidt

Svendborg

Video: Store flammer har brændt bygning helt ned - vej spærret af kraftig brand

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Langeland

Vigepligtsuheld i kryds: Person kørt til OUH

Navne For abonnenter

Klar tale: Eva Kristina Mikkelsen fortæller skarpt og skrapt

Faaborg-Midtfyn

Ny trend: Faaborg-ejendomme bliver solgt til yngre og erhvervsaktive

Annonce