Annonce
Fyn

Blå partier er med til at sende en halv milliard letbanekroner til Odense: Men lokalt vil partierne slet ikke ikke have mere letbane

- I så bredt et forlig vil der altid være tidsler, siger by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) om det faktum, at Venstre på Christiansborg er med i en aftale om statstilskud til letbanens etape to i Odense, selv om Venstre lokalt er modstandere. Foto: Michael Bager
Både Det Konservative Folkeparti og Venstre er del af den infrastrukturplan på Christiansborg, der giver Odense 581 millioner kroner til en letbaneudvidelse. Men i byrådet afviser de samme partier fortsat tanken om en etape to.

Odense: Lokalt er de modstandere af flere letbaneskinner i Odense.

Men på Christiansborg er både Venstre og Det Konservative Folkeparti med i den brede infrastrukturplan, der fra 2026 sender 581 millioner kroner til Odense til etape to af letbanen gennem Vollsmose og til Seden.

- I så bredt et forlig vil der altid være tidsler, og for os er pengene til en etape to i Odense en stor tidsel, forklarer Venstre-rådmand Christoffer Lilleholt.

Annonce

Hvorfor står I så ikke uden for den del af infrastrukturforliget?

- Jeg har ikke siddet med ved forhandlingerne, men ingen skal være i tvivl om Venstres modstand mod mere letbane - og det gælder også på Christiansborg.  Vi er glade for den samlede infrastrukturplan og er med for at få indflydelse, men det ændrer intet på vores holdning til letbanen. Der er ingen forskel på før og efter denne aftale, understreger Lilleholt og kalder det mere end halve milliard kroner store letbanetilskud for en dyr gave til Odense:

- Det kommer jo stadig til at koste odenseanerne tæt på en milliard kroner at bygge letbanen og en dyr drift efterfølgende.

En bombe under økonomien

Samme argument fremhæver Søren Windell, der er konservativ rådmand i Odense.

- Det er en halv milliard kroner, der kun kommer, hvis vi finder en milliard selv. Det kan blive en dyr gave for odenseanerne i det lange løb, for afdragene løber i 30 år. Så jeg er nervøs for, at det kan blive en bombe under Odenses i forvejen skrøbelige kommunale økonomi, siger han.

Havde du i virkeligheden foretrukket, at Konservative på Christiansborg havde holdt sig ude af letbaneafsnittet i infrastrukturplanen - ligesom Enhedslisten og Alternativet står uden for motorvejsdelen - så det ikke sender forvirrende signaler til vælgerne?

- Når man er med i et forlig, synes jeg, man må stå last og brast om den samlede aftale. I brede forlig er der både blomster og torne, og det tror jeg godt, de konservative vælgere kan forstå. Vi er glade både for udvidelsen af motorvejen syd om Odense og for støjdæmpningen, mens idéen om letbanens udvidelse ikke har groet i vores baghave, konstaterer Søren Windell.

Den samlede pris for letbanens etape to mod nord er 1,485 milliarder kroner, og 85 procent af kommunens andel på knap en milliard kan lånefinansieres, mens kommunen i en årrække har været i gang med at spare de øvrige 15 procent op. Ifølge Borgmesterforvaltningen vil den opsparing være helt i mål i 2025.

Rettelse: I den oprindelige version af artiklen fremgik det, at også Dansk Folkeparti på Christiansborg er med til at give Odense 581 millioner kroner til etape to. Men de står uden for den del af infrastrukturaftalen - og er modstandere af letbaneudvidelsen.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Dybt traumatiseret og vil ikke i skole: 11-årige Jack blev jagtet med en kniv i skoletiden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Se videoen: Ild og dynamit - Svendborgs skovstrategi skudt i gang med sprængning af træer

Svendborg For abonnenter

Ostemand genvalgt som formand for de torvehandlende: Langer kraftigt ud efter socialdemokrat i åbent brev

Fyn

Politi: Treårig død efter tragisk ulykke i naturbørnehave

Langeland

Debat: Langeland er en økonomisk karklud

Fyn

Nu lukker det sidste corona-afsnit i det danske sundhedsvæsen - men det kommer nok til at åbne igen

Ærø For abonnenter

Nu er der faldet dom i sag om spildevand på Ærø: - Jeg er sikker på, at jeg får ret i sidste ende

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Fyn

Byrådet vil finde millioner til ældreplejen: Men det kan koste besparelser på byens kulturliv

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fyn

Kommunal direktør: Ulykke i naturbørnehave var et hændeligt uheld

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Svendborg

Veteraner på de sydfynske veje

Navne For abonnenter

Øjebæ i stuen: Skoleleder Kasper Føns elsker sin soundbox og hader at gøre tingene halvt

Faaborg-Midtfyn

Mor og datter overtager tank: Vivi stopper efter 38 år på Shell

Annonce