Annonce
Langeland

Bjørn Brandenborg opfordrer til at styrke ungdomstilbud

Selvom ungdomslivet i dag ser anderledes ud end for 50 år siden, så er kernen den samme: Hvem er jeg, og hvad skal jeg med mit liv? Her spiller fritids- og ungdomsklubber en helt afgørende rolle for mange unge mennesker, når de leder efter svar på de spørgsmål, siger Bjørn Brandenborg (S). Arkivfoto: Martin Ramsgaard
Folketingsmedlem Bjørn Brandenborg (S) mener, at unge lever i en usund præstations-kultur, hvor kun det bedste er godt nok. Han vil gerne fjerne ansvaret fra de unges skuldre og gennem fritidstilbud give dem oplevelsen af at være en del af noget større. - Det er vores forbandede opgave at sikre, at vi får alle med i forpligtende tilbud, siger han med henvisning til blandt andet de udfordringer, Langeland Bibliotek har haft med en gruppe unge.
Annonce

LANGELAND: Når skolen lukker, så åbner byen. Og her er det vigtigt, at der er nogle gode og relevante tilbud til de unge. For ellers risikerer man unge, der strejfer rundt i gaderne og melder sig ud af samfundet.

Sådan lyder meldingen fra Bjørn Brandenborg (S), der netop er blevet formand for Ungdomsringen, der er landsforeningen for ungdomsskoler, fritids – og ungdomsklubber med knap 700 medlemsklubber og 130.000 unge.

- Vi ser den udfordring, at når skolen lukker, så åbner byen. På Langeland har vi en særlig udfordring, fordi mange unge har svært ved at finde ud af, hvilket ben de skal stå på i livet. Jeg møder mange i Rudkøbing, der bare strejfer rundt, siger Bjørn Brandenborg.

Det er her, at fritidstilbuddene kommer ind i billedet og bliver vigtige. For de unge skal ifølge ham have oplevelsen af, at de er en del af noget større. Og det kan fritids- og ungdomsklubber give til de unge, mener han.

- Det er vigtigt for mig som formand for Ungdomsringen og politiker fra Langeland at sige, at det ikke er muligt at melde sig ud af vores samfund. Og at det er vores forbandede opgave at sikre, at vi får alle unge med i forpligtende tilbud. Jeg synes, der er noget, der vidner om, at tilbuddene på Langeland ikke er gode nok, siger han.

Bjørn Brandenborg

Medlem af Folketinget (MF).

Formand for Uddannelses- og Forskningsudvalget.

Ordfører for Social Dumping.

Medlem af Udlændinge- og Integrations-, Beskæftigelses-, Erhvervs-, Ligestillings-, Skatte-, Udenrigs-, Udvalget for Landdistrikter og Øer og Udvalget for Småøer.

Bjørn Brandenborg blev ved folketingsvalget 2019 valgt for Socialdemokratiet i Fyns Storkreds.

Han fik 6.837 personlige stemmer svarende til syv procent af partiets stemmer i storkredsen.

Bjørn Brandenborg er fra Svendborg, men flyttede til Langeland, Rudkøbing, i november 2017.

Annonce

Undervurderet

Bjørn Brandenborg anerkender, at det kan være vanskeligt for kommuner som Langeland at finde ekstra penge til fritidstilbud for unge. Men han advarer mod at undervurdere den betydning, som gode og relevante fritidstilbud har for unge mennesker.

- Jeg tror godt, at man som kommune kan se, at der er en kvalitet i gode tilbud. Men nogle er måske uvidende om hvor stor en rolle, de tilbud spiller. Heldigvis har vi mange kommuner med stærke tilbud, mens andre måske tænker, at der er penge at hente på områderne – og at de unge måske ikke har brug for tilbuddene, siger han.

Bjørn Brandenborg tilføjer, at udfordringen også er landspolitisk i forhold til at sikre mindre og udsatte kommuner en balanceret økonomi, der blandt andet kan løfte tilbud til unge.

Fritidstilbuddene er ifølge ham blandt andet vigtige, fordi de fjerner fokus fra den enkelte unge og fokuserer på et fællesskab. Og det er vigtigt i en tid en usund præstations-kultur, hvor kun det bedste er godt nok, og hvor de unge sammenligner sig med hele verden modsat tidligere, hvor man sammenlignede sig med dem fra ens egen gade.

- Selvom ungdomslivet i dag ser anderledes ud end for 50 år siden, så er kernen den samme: Hvem er jeg, og hvad skal jeg med mit liv? Her spiller fritids- og ungdomsklubber en helt afgørende rolle for mange unge mennesker, når de leder efter svar på de spørgsmål, siger han.

Annonce

Politiet tættere på

Politiets tilstedeværelse i områder som Langeland spiller ifølge Bjørn Brandenborg også en vigtig rolle for unge mennesker, der har svært ved at finde deres ben og roder sig ud i uheldige eller ulovlige situationer.

Han er derfor tilhænger af, at politiet igen kommer tættere på samfundet.

- Jeg er kæmpe tilhænger af, at man får kigget på en model, som kan flytte politiet tættere op borgerne. Så vil man bedre kunne forebygge og have forældrene inddraget – alt sammen noget, som man ved virker, men som man bare ikke gør nok i dag. For problematikken er, at man ikke længere ved, hvor de unge er, siger Bjørn Brandenborg.

Han peger på politireformen som et ud af flere eksempler på en centralisering, som ikke har virket efter hensigten.

- Det skete i en bølge, at man samlede områder i store klynger i den tro, at man kunne opretholde det sammen niveau. Men det er ikke sket, mener han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce