Annonce
Udland

Betjent om kongresstorm: Som en slagmark under middelalderen

Betjenten Aquilino Gonell græder, da han under høringen ser en video af angrebet på Kongressen. Foto: Pool/Reuters
- Den fysiske vold, vi oplevede, var forfærdelig og overvældende, siger betjent om stormen på Kongressen.

Det er gået næsten syv måneder, siden hundreder af tilhængere af Donald Trump tiltvang sig adgang til Kongressen i Washington, USA, for at gøre oprør mod Joe Bidens sejr ved præsidentvalget.

Tirsdag er den første kongreshøring, som skal granske hændelserne den 6. januar nærmere, sat i gang.

Høringen er indledt med vidneudsagn fra fire politibetjente, som oplevede de voldsomme hændelser tæt på, da tilhængere af daværende præsident Donald Trump tiltvang sig adgang til Kongressen.

Annonce

Betjenten Aquilino Gonell beskriver, hvordan politiet blev overrendt af Trump-støtter, som forud for stormen var blevet opildnet af præsidentens falske påstande om valgsvindel.

- Det, vi blev udsat for den dag, var som noget fra en slagmark under middelalderen, siger han.

- Den fysiske vold, vi oplevede, var forfærdelig og overvældende.

Gonell kæmper med at holde tårerne tilbage, da han fortæller om oplevelsen. Han husker at tænke på sin familie, som så begivenhederne udspille sig på tv, uden at vide om han ville overleve.

Betjenten Aquilino Gonell tører tårer væk, før høringen går i gang. Under høringen fortæller han, at han husker at tænke på sin familie, som så begivenhederne udspille sig på tv uden at vide, om han ville overleve. Foto: Jim Bourg/Reuters

Også betjenten Michael Fanone beskriver sine oplevelser, da han forsøgte at forsvare Kongressen.

- Jeg blev grebet fat i, banket og skudt med en strømpistol, samtidig med at jeg blev kaldt en landsforræder. Jeg var lige ved at få frataget mit skydevåben og blive dræbt med det.

- Jeg fik elektrisk stød igen og igen og igen med en strømpistol. Jeg er sikker på, at jeg skreg, men jeg tror ikke, at jeg overhovedet kunne høre min egen stemme, siger han.

Det er en komité bestående af ni medlemmer af Repræsentanternes Hus, som leder høringen. Formålet er at skabe et mere komplet billede af, hvad der præcist skete på dagen for angrebet.

Senatet har tidligere blokeret for en dybdegående uafhængig undersøgelse af angrebet. Formanden for komitéen er demokraten Bennie Thompson.

I sin indledende bemærkning lover han, at komitéen vil lade sig styre af fakta. Der er ikke plads til politik eller partiskhed, siger han.

Mange republikanere i Repræsentanters Hus har været imod komitéen. De mener, at den er politisk motiveret. Men Liz Cheney, som er en af to republikanere i komitéen, understreger, at der er behov for undersøgelsen.

- Jeg fik elektrisk stød igen og igen og igen med en strømpistol. Jeg er sikker på, at jeg skreg, men jeg tror ikke, at jeg overhovedet kunne høre min egen stemme, siger betjenten Michael Fanone, da han under høringen beskriver sine oplevelser. Foto: Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

- Vi skal vide, hvad der skete her i Kongressen. Vi skal vide, hvad der skete i hvert eneste minut af den dag i Det Hvide Hus - hvert telefonopkald, hver samtale, hvert møde, der ledte op til, under og efter angrebet, siger Liz Cheney.

Hun understreger, at det er vigtigt, at de ansvarlige står til ansvar for deres handlinger.

Ifølge BBC er mere end 535 personer, som kom ind i Kongressen, blevet anholdt og sigtet for overtrædelser af loven. Mere end 300 formodede deltagere i angrebet er endnu ikke identificeret.

/ritzau/Reuters

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Har sejret sig ihjel: 20 år gammel Svendborg-forening er nedlagt

Langeland For abonnenter

Langeland kan ikke tillade sig at have hellige køer: Friplejehjem gør det fantastisk - det offentlige er ikke nødvendigvis det bedste

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Altmuligmanden tjente 10 millioner, og nu er der kun to ejere af begravelsesforretningen

Svendborg

Mere fokus på farlige skoleveje: Politikere afsætter tre millioner til cykelstier

Navne For abonnenter

25 år med campingpladsen som arbejdsplads: - Det har ikke altid været lige nemt

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur

Tre mænd med hjerteproblemer løb for livet til HCA Marathon: For 10 måneder siden kunne Allan, Thomas og Brian blot løbe 100 meter

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Svendborg

Mange er blevet testet: Coronavirus er på retur i Svendborg

Svendborg For abonnenter

Først blev de smidt ud - nu dukker de op på nye lister: Se her, hvor de afviste kandidater stiller op

Svendborg

Uheld på Svendborgsundbroen: Person lettere tilskadekommen

Annonce