Annonce
Langeland

Betjent: Der bør være en lokalstation her

John Arly Henriksen var blandt de sidset faste betjente på Langeland. Han synes, det er drøn ærgerligt, at stationen i Rudkøbing er nedlagt. Foto: Tim Kildeborg Jensen - arkiv
Øens tidligere landbetjent John Arly Henriksen undrer sig over stilheden på døgnrapporten og mener desuden, at der bør være en politistation på Langeland, så kontakten og tilliden til politiet bliver styrket.

RUDKØBING: - Jeg siger ikke, at alle politistationer rundt omkring skal genåbnes, men nogle af dem.

John Arly Henriksen var blandt de sidste betjente på Fredensvej, da politistationen i Rudkøbing stadig var i drift. I dag arbejder han i Svendborg. For siden 2016 har der været såkaldt en politibutik i Rådhusets kælder. Her er der åbent hver den første torsdag i måneden mellem klokken 15 og 17. Men det ser betjenten, der også sidder i Svendborg byråd for Socialdemokratiet, gerne ændret.

Man er nødt til at tænke på de steder, hvor befolkningsgrundlaget er stort nok - og det er det på Langeland, mener John Arly Henriksen.

- Det kan ikke passe, at på et sted som Langeland, hvor der bor 13.000/14.000 mennesker, ikke kan være kontakt med en politimyndighed på et fysisk sted, siger John Arly Henriksen.

Om den manglende politistation på Langeland smitter af på, at Langeland ikke har optrådt på døgnrapporten gennem længere tid er svært at sige, omend John Arly Henriksen gerne knytter en kommentar til problematikken.

- Det må jo betyde, at det går godt på Langeland, forklarer betjenten med en vis ironi i stemmen.

Annonce

Er det et tegn på, at borgerne finder det for besværligt at anmelde sagerne, fordi der virkelig skal være kød på, før politiet kommer?

- John Arly Henriksen, politibetjent

Opgivende borgere

Alligevel kan betjenten ikke lade være med at undre sig.

- Er det et tegn på, at borgerne finder det for besværligt at anmelde sagerne, fordi der virkelig skal være kød på, før politiet kommer, resonerer han.

Endvidere tøver John Arly Henriksen ikke med at kalde det for drøn-ærgerligt, at lokalstation i Rudkøbing er nedlagt.

Ifølge ham holder de kriminelle nemlig ikke inde med deres gerninger, bare fordi politiet gør det. Som det er nu, er Fyns Politi forpligtet til at sende en patrulje til Langeland hver ottende time. For at holde tilsyn med politiets lokaliteter, som det hedder. Men om politiet tager sig af egentlig opgaver på Langeland, er et andet spørgsmål.

Udover det potentielt friere spil for kriminelle på grund af politiets centralisering, mener John Arly Henriksen, at politiet mister følingen med lokalbefolkningen, når der ikke er politistation. Den manglende kontakt til borgerne kan ifølge betjenten være én af forklaringerne på stilheden fra Langelandsområdet i døgnrapporten.

Med centraliseringen i Svendborg har Fyns Politi nemlig mistet de tips og den viden om hverdagen i lokalmiljøet, som John Arly Henriksen mener er helt afgørende for netop borgernes tillid til ordensmagten.

Betjenten mener da også, at borgerne har en vist ret til at vide, hvad politiet laver. Også på Langeland. Men fortællingerne herom er der i den seneste tid blevet færre, blandt andet fordi der siden 19 september ikke har været skrevet om politiets arbejde på Langeland i Fyns Politis døgnrapport.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Offentlige opråb er nødvendige

Det er al ære værd, når offentligt ansatte tager bladet fra munden, som det er sket flere gange de seneste uger, hvor politiassistenter har ytret bekymringer om politiets manglende tilstedeværelse i mindre samfund som Langeland. Her er det blandt andet kommet frem, at nogle af de politiassistenter, der skal have kriminaliteten under kontrol, oplever, at det ikke er muligt med den måde, Fyns Politi tilrettelægger deres arbejdet på. Det er kommet frem, at de rutinemæssige besøg til områder som Langeland langt fra opleves som tilstrækkelige i forhold til at løse de udfordringer, der er. Og det er kommet frem, at politiassistenter godt forstår, hvis befolkningen mister tilliden til politiet. Det kræver mod at stå frem og offentligt gøre opmærksom på udfordringer, der handler om ens egen arbejdsplads. Det er de færreste ledere, der bifalder det. Og det er noget, som risikerer at lægge et stort pres på den modige. Så meget desto mere er der grund til at være taknemmelig, når det sker. For det er tvingende nødvendigt for et velfungerende samfund, at offentligt ansatte tager bladet fra munden, hvis de oplever, at de ikke kan stå inde for det, der sker på deres arbejdsplads - eller for at nuancere debatten om netop deres arbejde. Tænk, hvis flere gjorde det samme. Hvis flere sagsbehandlere i jobcentre turde stå frem og fortælle om deres arbejdsforhold og konsekvenserne af de få ressourcer, som mange jobcentre kæmper med at få til at række. Eller hvis flere pædagoger turde stå frem og fortælle om, hvordan få hænder i vuggestuer og børnehaver påvirker børnenes dagligdag. Det ville give et vigtigt indblik i, hvordan velfærdssamfundet reelt ser ud nogle steder. Og det ville kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling de steder, der trænger til det. Offentligt ansatte har faktisk en udstrakt ytringsfrihed og har som udgangspunkt ret til på egne vegne at deltage i den offentlige debat og fremføre personlige meninger og synspunkter - også om emner, der vedrører deres arbejdsområde. Den offentligt ansattes ytringsfrihed er med andre ord beskyttet, så længe personen ikke udtaler sig på arbejdspladsens vegne. "Hvo intet vover, intet vinder", lyder et gammelt dansk ordsprog. Der er ingen tvivl om, at bare tanken om at stå frem med sit eget syn på ens arbejdsplads eller arbejdsforhold kan give mange hjertebanken og sved på panden. Også selv om man blot beskriver virkeligheden, som man oplever den. Men forhåbentlig kan de modige inspirere til, at der med tiden kommer flere offentlige opråb. Det vil give et nødvendigt indblik i samfundets mange forskellige demokratiske maskinrum, som vi alle er afhængige af og betaler til. Og så vil det kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling - alene fordi virkeligheden bliver synlig.

Annonce