Annonce
Langeland

Besøg Nordeuropas største medicinhave: 50 frivillige passer Medicinhaverne i Tranekær

Helle Ravn er formand i Medicinhaverne i Tranekær. Da hun begyndte i haverne, vidste hun ikke meget om medicinplanter, men hun er forfatter til flere bøger om danske havers kulturhistorie. Her taler hun med Ib Nielsen, der er frivillig i haven, mens hendes mand, Peter Dragsbo, har taget plads i solen. Foto: Peter Lilja
Medicinhaverne i Tranekær havde rekordmange besøgende sidste år, og til sommer er haven klar med nye tilbud til de yngste besøgende. Haverne bliver passet af en stor gruppe frivillige, der både kan beskære frugttræerne korrekt, hakke og luge samt stå for turistattraktionens kommunikation.

- Hvad er det, du går og vander? spørger Helle Ravn.

- Vi skal have de her buksbom til at overleve, svarer Ib Nielsen, mens han peger haveslangen mod den sirligt plantede række af unge buksbom, som både kulden og den beskedne mængde nedbør i april har været hårde ved.

Helle Ravn er formand i foreningen Medicinhaverne i Tranekær, og Ib Nielsen er en af de cirka 50 frivillige, som er med til at passe haven.

Annonce

- Der er for many, many money, som vi siger på nordjysk, siger Ib Nielsen med et bredt smil om buksbommen, som han har sat sig for at give de bedste betingelser for at vokse sig store.

Den pensionerede nordjyde - som efterhånden har boet på Langeland i 20 år - begyndte som frivillig i Medicinhaverne for et par år siden. Han kommer forbi et par gange i løbet af ugen, og hans kone er med. Hun rengør det offentligt tilgængelige toilet ved indgangen blandt andet.

- Jeg kommer her stort set aldrig uden at møde nogle af vores frivillige, og det er ikke de samme, man ser fra gang til gang, siger Helle Ravn, der er pensioneret museumsdirektør og har været involveret i Medicinhaverne i 12 år.

Medicinsk overtro

Helle Ravn viser rundt i haven denne solrige formiddag, hvor vi kan se blæsten i trætoppene, men i haven er der læ. Et abrikostræ står i blomst i et espalier, der er skærmet for blæsten af et hegn af den særligt vindresistente seljerøn. Formanden er klædt i en rapsgul dunjakke, som hun knapper helt op i halsen. Selvom foråret er kommet, er det stadig køligt på vores rundtur gennem de fem cirkulære haver på hver 800 kvadratmeter, som udgør Medicinhaverne.

- Det er den største samling af medicinske planter nord for Alperne. Syd for Alperne har jeg ikke tjekket, fortæller Helle Ravn, mens vi inspicerer den første af haverne, som indeholder planter, der har været tilskrevet gavnlige virkninger for immunforsvaret.

Helle Ravn er tidligere museumsdirektør. I dag er hun formand i foreningen bag Medicinhaverne. Foto: Peter Lilja

”Tilskrevet” er et vigtigt ord i haven, for de giver ikke anvisninger til, hvordan planterne kan benyttes medicinsk. Og det er der flere gode årsager til:

- Det gør vi ikke, fordi vi ikke ved, hvad folk får af anden medicin, siger formanden.

Desuden er der mange af planterne, hvis medicinske nytteværdi er tvivlsom.

- Noget har i bedste fald været ren overtro og uden effekt, i andre tilfælde har planterne været decideret giftige, siger Helle Ravn.

Derfor skal samlingen også mest ses som en naturhistorisk samling, og på små skilte kan besøgende læse, hvordan planterne er blevet benyttet eller stadig benyttes i dag, for der er også mange planter med bevist gavnlige effekter. Den nordamerikanske taks, som for eksempel indeholder stoffet taxol, som bruges i kemoterapi.

Annonce

Costa del Tranekær

Egentlig havde Helle Ravn tænkt, at medicinske planter ikke var noget for hende. Hun vidste en del om haver og har skrevet flere bøger om danske havers kulturhistorie, men klosterhaverne måtte nogle andre tage sig af, tænkte hun. Da hun læste en bog om Tranekær, og om hvordan de gamle arbejdere på slottet fik en retrætepost i Tranekær Slots slotshave, når de ikke længere kunne klare hårdt fysisk arbejde, blødte hun dog op.

- Så kunne jeg få en retrætepost i Medicinhaverne, siger Helle Ravn.

Om Medicinhaverne

Ligger i Tranekær ved siden af slottet. Haven består af fem medicinhaver med forskellige temaer som eksempelvis urin- og kønsveje, infektioner eller åndedræt og kredsløb. 

I år er 83 nye træer blevet plantet i Medicinhavernes arboret, mens Børnenes Medicinhave er klar til besøg først på sommeren. 

Turistattraktionen havde 38 procent flere besøgende sidste år end året før. I alt 15.183 gæster slog vejen forbi.

Medicinhaven er den største af sin slags i Nordeuropa, og samlingen består af flere end 700 plantesorter.

Entré koster 50 kroner for voksne, mens børn til og med 18 år kommer ind gratis. 

Læs mere på www.medicinhaverne.dk.

Embed:FORSIDE
https://medicinhaverne.dk

Haven er i konstant udvikling, og en ny have, som har fokus på de fem sanser, skal anlægges næste år. Forarbejdet og udvælgelsen af planter er i gang, og samtidig er foreningens frivillige ved at anlægge Børnenes medicinhave, fordi der har manglet noget specifikt rettet mod børnene. Børneafdelingen skal stå klar til højsæsonen i år. Der er blevet flettet en levende pilehytte, et lille vandområde er på vej, og fire lange højbede med spiselige planter er ved at blive opført.

- Der skal vi have planter, som børnene kan få lov at smage, dufte og nulre mellem fingrene, fortæller formanden.

Ib Nielsen har været frivillig i Medicinhaverne i flere år. Det sociale aspekt ved det frivillige arbejde er vigtigt for ham, og selvom corona har sat en dæmper på foreningens selskabelige arrangementer, nyder han stadig at komme ud at passe haven og tale med foreningens andre medlemmer. Foto: Peter Lilja 

I løbet af sidste år havde haverne ved Tranekær godt 15.000 besøgende, og selvom Helle Ravn ikke tør spå om, hvor mange der lægger vejen forbi i år, regner hun med et pænt rykind. Som Ib Nielsen formulerer det:

- Der er mange, der har fået øjnene op for, at der er andre steder end lige Costa del Sol, man kan besøge.

Annonce

Social forening

Havens frivillige har vidt forskellige baggrunde og kompetencer, og der er plads til alle, som vil være med, og hvor mange timer de frivillige lægger i haven, styrer de helt selv, fortæller formanden. Der er en kvinde, som kommer helt fra Assens en gang hver anden uge, mens andre kommer flere gange ugentligt. En pensioneret overlæge står for at researche og udvælge planter til de forskellige haver, mens to tidligere frugtavlere sørger for at beskære frugttræerne i Medicinhavernes arboret, som en samling af frugttræer kaldes. Hvis man ikke er havekyndig, kan man blive det.

- Vi har også en frivillig, som var maskinarbejder. Han kom og fortalte, at han ikke var glad for havearbejde, men om der ikke var noget andet, han kunne tage sig til. Så han bygger blandt andet plantekasser, siger Helle Ravn.

Hildegard af Bingens Have hedder den klosterhave, som udgør hjertet i Haven for infektioner. Alle planterne i klosterhaven optræder i Hildegard af Bingens store naturvidenskabelige værk ”Physica”, der blev skrevet mellem år 1150 og 1158. Foto: Peter Lilja

De frivillige kan komme, når det passer dem, men om tirsdagen er der fælles arbejdsdag. Normalt er det med spisning, men den del har der været skruet ned for det seneste år. Alligevel er det sociale aspekt ved at komme i haverne ikke lagt helt brak.

- Medicinhaverne er et godt sted for mange mennesker, hvor man kan komme ud at få nogle bekendtskaber, siger Ib Nielsen.

- Selvom vi ikke kan sidde på knæene af hinanden for tiden, kan vi komme ud og ses, siger han.


Det er den største samling af medicinske planter nord for Alperne. Syd for Alperne har jeg ikke tjekket.

Helle Ravn, formand for Medicinhaverne
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce