Annonce
Fyn

Bekymring hos Odense Lærerforening: - Det kan være svært at leve op til fagmål for folkeskolen med corona-restriktioner

Når børnene på mandag igen rykker ind i klasseværelserne, er der ikke længere kun nødundervisning på skemaet. Alle fag er tilbage, og det bekymrer Odenses folkeskolelærere, fordi der også stadig er restriktioner for at forhindre smittespredningen af corona. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Mandag vender folkeskoleeleverne tilbage til skolebænken og til fuldt skema, men det er ikke uden bekymring hos lærerne. Det kan nemlig blive svært at leve op til både faglige mål og corona-restriktioner på samme tid, mener lærerforening.
Annonce

Odense: Når byens folkeskoler mandag igen åbner dørene for eleverne, er det ikke uden bekymring hos lærerne. Den såkaldte nødundervisning med kun få fag på skemaet, som eleverne på grund af corona fulgte før sommerferien, er nu erstattet af fuldt skema, og de lovpligtige krav til undervisningen er igen gældende.

Men ifølge formand for Odense Lærerforening, Anne-Mette Kæseler Jensen, bekymrer det lærerne, at de både skal leve op til undervisningskravene og følge corona-restriktioner om blandt andet god håndhygiejne, afspritning og afstand mellem lærer og elever.

- De retningslinjer, der er, kan man kalde for elastik i metermål, fordi det involverer ordene "så vidt muligt" og "så få lærere som muligt". Når man skal leve op til folkeskolens fagmål, så er der mange lærere, der oplever, at det er svært ikke at gøre, som man gjorde før coronaen, siger Anne-Mette Kæseler Jensen.

Hun mener, det er stort ansvar, lærerne nu må påtage sig.

- Når man ikke har nogen klare retningslinjer, bliver det også svært at holde en standard, og så vil det blive meget forskelligt og meget op til den enkelte lærer. Det er selvfølgelig et stort ansvar at lægge ud, og det giver stor bekymring, forklarer hun.

Ifølge retningslinjerne, der kommer fra Børne- og Undervisningsministeriet, skal der være så få lærere som muligt omkring hver klasse, men Anne-Mette Kæseler savner blandt andet et konkret tal, som kan vejlede lærerne.

- Hvad er så få lærere som muligt, hvis en 10. klasse har 8-10 faglærere? Er det så godt nok? Så få lærere kan jo være alt fra 2 til 10 - eller hvad?

- Vi må fortsat lægge pres på, så retningslinjerne sikrer den nødvendige påpasselighed i forhold til smitterisikoen, så ansvar og beslutninger ikke bare bliver lagt ud til de enkelte lærere, siger formanden.

Annonce

Løsningerne ligger lokalt

Hos Odense Kommune anerkender skolechef Nikolaj Juul Jørgensen lærernes bekymring.

- Jeg forstår godt, hvor den kommer fra. Og i nogle situationer vil restriktionerne være et benspænd for undervisningen, som vi kender den, siger han og understreger, at det handler om lovgivning.

- Loven er, som den er, men lige nu er det vigtigste at komme i gang med skoledagen, og så må vi se, hvordan det går, og om der er noget, der kalder på tilpasning. Løsningerne ligger bedste lokalt, for skolerne er meget forskellige, påpeger skolechefen.

Det gælder blandt andet udearealerne, hvor nogle skoler har så meget plads, at klasserne let lader sig fordele i pauserne, mens andre må bruge forskudte frikvarterer for at sikre den krævede afstand.

Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet må hver klasse igen være i samme lokale, men der skal "så vidt muligt" fortsat være en meters afstand mellem lærer og elever og mindst to meter til forreste række af elever ved tavleundervisning.

Elevernes egen klasse skal være udgangspunkt for alle aktiviteter - det anbefales også i skolefritidsordningen - og der skal stadig vaskes og sprittes hænder, ligesom der i musik- og idrætstimerne skal tages særlige forholdsregler.

- Vi følger selvfølgelig et forsigtighedsprincip, understreger Nikolaj Juul Jørgensen.

- Men jeg tror, både børn og voksne ser frem til nu igen at komme i skole under mere normale forhold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Lektor kritiserer skovrejsningsprojekt: Er det godt eller skidt for grundvandet og biodiversiteten, og er formålet flis?

Annonce