Annonce
Ærø

Beder om hjælp fra Christiansborg: Borgmester til ministermøde

Borgmester Ole Wej Petersen (S) skal mandag mødes med partifælle og indenrigminister Astrid Krag på Christiansborg. Arkivfoto: Steen Brogaard og Katrine Becher Damkjær
Ole Wej Petersen skal mødes med indenrigsminister Astrid Krag for at diskutere bryllupsturisme og Søby Havns fremtid.

Ærø: Mandag drager borgmester Ole Wej Petersen (S) og kommunaldirektør Allan Krogh Filtenborg til Christiansborg for at mødes med indenrigsminister Astrid Krag (S) og tale om hele to sager, der berører Ærøs fremtid.

Første møde bliver sammen med borgmestrene fra Tønder, Fanø, Sønderborg og Langeland Kommuner.

- Vi skal have en snak med ministeren om bryllupsturismen, og hvor sløjt det står til. Og der vil vi gerne have, der bliver hurtigt reageret, så vi kan få det op i gear igen. Jeg ved, embedsværket presser på for at lade den nuværende ordning bestå, men jeg håber, vi kan overbevise Astrid Krag om, at det ikke er til vores fordel, fortæller Ole Wej Petersen.

Efter det møde skal Ærøs borgmester og kommunaldirektør mødes alene med Astrid krag for at snakke om Søby Havn.

- Vi har lovet at støtte Søby Havn med 40 millioner kroner til den planlagte udvidelse, under forudsætning af at vi kan låne pengene. Og der har vi administrativt fået afslag, så nu vil vi gerne snakke med ministeren om, om der er andre måder at ordne det på, så vi fra kommunens side har mulighed for at støtte den - i vores øjne - meget vigtige havneudvidelse, forklarer Ole Wej Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

Tietgenprisen 2019 går til en dynamisk mand i spidsen for et driftigt værft

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Politikere skal vurdere, om Ærøs golfklub er almennyttig

Rettet onsdag den 20. november kl. 8.30: Kontingentet i Marstal Idrætsklub er 1480 kroner om året, ikke 740 kroner som først skrevet. Umiddelbart lyder det som en fantastisk nyhed for Ærø Golfklub, at en anonym person har tilbudt at låne golfklubben 3,3 millioner kroner, så den kan købe den jord, hvor banen ligger. Det er et afdrags- og rentefrit lån, så i praksis er det en gave, som giver klubben mulighed for at købe banen. Det er en flot gave, men ifølge formand for golfklubben Poul Erik Therkelsen er det alt for tidligt at juble. Sagen er nemlig den, at købet er betinget af, at de ærøske politikere, foreløbig i Økonomi- og erhvervsudvalget, beslutter at fritage klubben for at betale ejendomsskat eller grundskyld, som det også kaldes. Det er en skat, som betales til kommunen af den værdi, grunden har i ubebygget stand, i det her tilfælde knap 150.000 kroner årligt. I praksis vil der være tale om et permanent drifttilskud fra kommunen til golfklubben. Og det kan jo være fair nok, hvis man én gang for alle ønsker at hjælpe klubben, som ofte omtales som vigtig for Ærøs turisme. Men det er vigtigt, at politikerne holder tungen overordentligt lige i munden, inden de træffer en beslutning. Det fremgår af loven om kommunal ejendomsskat, at kommunalbestyrelsen kan beslutte af friholde en række institutioner helt eller delvist for at betale grundskyld. Det gælder for "sports- og idrætsanlæg tilhørende gymnastik-, idræts- og skytteforeninger eller andre organisationer med samme formål" og "almenvelgørende stiftelser eller andre institutioner med almennyttigt formål". Spørgsmålet er så, om en golfklub kan siges at være almennyttig. Svaret på det spørgsmål fra skatteekspert Henning Boye Hansen fra revisionsvirksomheden BDO til Fyns Amts Avis er, at der umiddelbart ikke er noget til hinder for, at golfklubben fritages for grundskyld. Der er nemlig eksempler fra tidligere på, at en golfklub er blevet defineret som almennyttig. Spørgsmålet er så, om politikerne er enige i det, for i sidste ende er det jo en politisk beslutning. Almennyttig betyder ifølge ordbogen "til gavn for et bredt udsnit af befolkningen", men golf er næppe for alle, endsige et bredt udsnit af borgerne. Selv om det ikke længere er en rigmandssport, som det var engang, skal man alligevel have lidt at rutte med for at kunne være med. Et medlemsskab i Ærø Golfklub for et fuldt betalende voksent medlem koster eksempelvis 6300 kroner om året. Til sammenligning koster det 1480 kroner om året at spille fodbold i Marstal Idrætsforening. Golfspillere er altså en relativt eksklusiv klub, og om Ærø Kommune skal støtte den er et dilemma, som politikerne har stået i før, og som der er mange stærke holdninger til blandt borgerne. Men denne gang er det permanent, og der er mere jura involveret. Det stiller krav til grundighed og omhyggelighed, både i administrationen og hos politikerne. Fodfejl har det med at koste dyrt, og det er der ikke råd til i denne sag.

Ærø

Biltrængsel på havnefronten: Ærøexpressen søger om mere bilplads på Marstal Havn

Annonce