Annonce
Svendborg

Banedanmark stritter imod: Ensretning vil svække sikkerheden ved overkørsel

Frederiksgade var i sommer som forsøg ensrettet her fra p-pladsen og i retning mod Jessens Mole, men man har ønsket en mulighed for at ensrette hele gaden for blandt andet at styrke trafiksikkerheden på Klosterplads. Det blokerer Banedanmark for. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Ensretning i jernbaneoverkørsler midt i Svendborg kan forvirre trafikanter og skabe farlige situationer, og derfor blokerer Banedanmark for løsning i Frederiksgade.

Svendborg: Det er et spørgsmål om sikkerheden i krydset mellem Klosterplads, Jernbanegade og Frederiksgade, der har fået Banedanmark til at blokere for et indkørselsforbud og en ensretning af hele Frederiksgade i retning mod Jessens Mole.

Det oplyser områdechef i Banedanmark Bianka Saarnak i et skriftligt svar til Fyns Amts Avis.

”Skal der være en ensretning af vejen i overkørslen, så vil det kræve, at Svendborg Kommune kommer med en løsning, hvor det ikke er fysisk muligt at køre mod ensretningen, da erfaringen viser, at man ved at ensrette trafikken i en overkørsel mindsker sikkerheden i overkørslen, hvilket i yderste konsekvens kan medføre alvorlige ulykker”, skriver områdechefen.

Annonce

Før set nærved-ulykker

Hun skriver, at overkørslen midt i Svendborg ligger i et T-kryds, og at det for nogle trafikanter kræver meget opmærksomhed – eksempelvis turister.

”Vi har også tidligere set nærved-ulykker i overkørslen, hvor trafikanter bevidst eller ubevidst har bragt sig selv i fare ved ikke at overholde færdselsreglerne”, skriver Bianka Saarnak.

Områdechefen oplyser, at erfaringer fra andre steder viser, at det kan skabe forvirring hos trafikanterne og potentielt farlige situationer, hvis der er ensrettet i en overkørsel.

”Det kan eksempelvis være, hvis en bilist fejlagtigt kører ind i overkørslen fra den gale side, opdager det for sent og så vil bakke ud - mens bommene går ned. Den danske jernbane er blandt de fem mest sikre i EU, og det skal den blive ved med at være”, skriver Bianka Saarnak.

Fyns Amts Avis har siden tirsdag forsøgt at få en aftale om et interview med en ledende medarbejder i Banedanmark for at få svar på kritikken fra Svendborg Kommune, ligesom vi godt vil have mulighed for at stille opfølgende spørgsmål. Men Banedanmark oplyser, at man kun har haft mulighed for at aflevere et skriftligt svar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Demenscenter et centralt led i udviklingen

Lokaldebat: "Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det”. Sådan er det med demens sygdomme ihvertfald i den indledende fase, og først senere bryder symptomerne igennem med sin alt ødelæggende destruktion af den syge og lemlæster ofte den nære familie samtidig. Det er derfor på sin plads at tilføre denne gruppe ekstra opmærksomhed, fordi det er vores alles pligt og samfundets, kommune og stat, ansvar. Svendborg har været bannerfører på demens omsorgen, og Bryghusets omdømme med anlæggelse af centret med landsby i en gennemtænkt planlægning gør den ære og genstand for respekt i en sådan grad, at kommunens visioner har opnået royal opmærksomhed. Et nyere aspekt på byens demensfokus har været at oprette et demenscenter i Hulgade dog med bistand og sponsorering af bl.a. sundhedstyrelse. Her samles demenspatienter, som befinder sig i en middelsvær fase af sygdommen, og der tilbydes syge og pårørende en mangfoldig buket af aktiviteter, som bl.a. omfatter hukommelse træning, madlavning, musik og pårørende vejledning. Dette helt centrale center tager et vigtigt led i demens udviklingen og skoler ikke bare den syge, men også dennes pårørende i en fase, hvor den syge går hjemme og i større eller mindre grad aktiv i hjemmet. Fem ansatte styrer og vejleder familier og syge og bruger deres erfaring på en enestående måde. En særdeles svær balancekunst udført af dedikerede personer, som roses til skyerne og det med rette og det netop i den syges fase, hvor han/hun er mest vulnerabel og udsat for sygdommens destruktive adfærd. Dette center bliver nu decimeret fra fem til to personer. Det, som var et udviklingsprojekt, reduceres til et rudiment så lille, at nyttevirkningen bliver svært at få øje på, hvis den da ikke helt forsvinder. Disse fem ansatte er ressourcer, som udvikles gennem empati og dedikation, som modner den ansatte til at tage disse specielle syge medborgere til sig og give det til dem, som de har mest brug for i form af forståelse og tolerance. Dette demenscenter, et så vigtigt led i kæden af tilbud, fjernes som det, det var, af selvsamme instanser, som byggede det op. Spørgsmålet må komme: Hvorfor konstruere en model, søsætte skibet og høste succesen for siden at afmontere den koldt og kynisk? Det ansvar, som kommunen tog, forsvandt som dug fra solen og minder mere om vejrliget, koldt, blæsende og frossen. Selv den lokale journalistik er sparsom i omgangen med denne anonyme patientkategori, fordi den gennem sin natur ikke er højtråbende eller omgivet af glamour. Her forventes ingen større tumult eller magtfulde bannerførere, som evner ruske op i magthavernes præferencer. De anonyme får sjældent genhør og vi brugere og de syge må sætte deres lid til at fornuften, ansvarlighed og etik er faktorer evner at genetblere dette Hulgadecenter til det, som man ville med tryghed, glæde og omsorg.

Annonce