Annonce
Ærø

Badehuse: Ingen tvivl om lokalplanen for Eriks Hale

Læserbrev: Ærøs kommunalbestyrelse er tilsyneladende blevet i tvivl om lovgrundlaget for genopførelse af et badehus på Eriks Hale og har bedt en advokat om bistand. Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at erhvervsministeriet (gratis) bistår kommunerne med vejledning om reglerne, jf. planlovens § 52, stk. 1. Det er imidlertid ikke særligt indviklet at finde ud af, hvad der op og ned i sagen om evt. genopførelse af badehus nr. 5.

Lokalplan nr. 28 omfatter Eriks Hale, havnemolen og Frederiksholmen. Planen blev endeligt vedtaget i marts 1991. Ved planens udarbejdelse eksisterede der 20 badehuse på Eriks Hale. Det nævnes, at der tidligere har været 23 huse. Dette er imidlertid alene en historisk oplysning. Med lokalplanens vedtagelse blev antallet af badehuse fremover fastsat til (højst) 20. Følgende fremgår af lokalplanens pkt. 7.3: De eksisterende badehuse, 20 i alt, må bibeholdes og vedligeholdes, men ikke udvides eller erstattes af nye huse.

Hvis altså et badehus forsvinder, må det ikke genopføres. Efter det oplyste gik badehus nr. 5 til grunde i en storm i 1999. Husets ejer ansøgte kommunen om tilladelse til genopførelse af badehuset, men fik i overensstemmelse med lokalplanens pkt. 7.3 afslag på sin anmodning. Af samme årsag har kommunen heller ikke kunnet opkræve leje af det grundstykke, som huset lå på.

Om lokalplanen imidlertid kan/bør ændres, er en anden sag. Generelt er reglerne i lov om planlægning meget restriktive, når det drejer sig om kystnært byggeri. Dog kan det næppe udelukkes, at lige netop historiske badehuse vil kunne accepteres.

Tidligere eksisterede der talrige badehuse langs Danmarks kyster. Det var dengang utænkeligt, at badegæster kunne klæde om på stranden. Tiderne skiftede, og badehusene forsvandt de fleste steder. Lige netop på Ærø er badehusene bevaret i stort tal og er med tiden vel næsten blevet en slags vartegn for øen. Dette ændrer imidlertid ikke ved, at det vil kræve en ændring af den eksisterende lokalplan, hvis badehus nr. 5 ønskes genopført. Der er gået næsten 30 år siden vedtagelsen af den gældende lokalplan, så måske man er begyndt at opfatte de gamle badehuse som et kært minde fra en svunden tid, og ikke blot som menneskeskabt "naturforurening". Alternativt kunne lokalplanen ændres, således at der fremover kun tillades 19 badehuse på Eriks Hale, men at disse i givet fald kan genopføres inden for en nærmere fastsat frist, hvis de skulle gå til grunde.

Annonce
Det er ikke så svært at finde ud af, hvad lokalplanen for Eriks Hale siger, man skal gøre, hvis et af badehusene forsvinder, mener Birgit Kristiansen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Jørgens marker ligger under vand og afgrøder dør: - Det er bare at vente og have nerver af stål

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Gør mere reklame for den lokale ungdomsuddannelse

I øjeblikket sidder tusindvis af unge mennesker og overvejer, hvilken ungdomsuddannelse de skal begynde på efter dette skoleår. Langt de fleste - næsten tre fjerdedele - vælger en gymnasial uddannelse. Der er frist for at søge den 1. marts, og valget er vigtigt. Det er immervæk nogle ret definerende år, hvor man lærer en masse fagligt og om sig selv, og derfor er der mange overvejelser, man skal gøre sig, inden man sender ansøgningen af sted. Der er derfor ikke noget at sige til, hvis de unge mennesker har lidt ondt i maven eller har brug for nogle ekstra lange snakke med deres forældre, inden de træffer det vigtige valg. På Ærø er der grund til at have særligt ondt i maven. Her har der i årevis været en tradition for, at skulle man have en gymnasial uddannelse, så skulle man selvfølgelig over på den anden side af sundet. Og konsekvensen af det er, at så skal man også flytte hjemmefra. Det kan der jo komme nogle meget selvstændige og modne unge mennesker ud af, men det er altså bare tidligt at flytte hjemmefra, hvis man blot er 15 eller 16 år. Men der findes jo gode alternativer til at bo for sig selv, vil mange måske indvende. For eksempel er der mange elever med ærøsk baggrund, der bor på kostskole, blandt andet i Nyborg, ligesom der er en mindre koloni af ærøboer på kollegier i Svendborg. Men uanset hvordan man vælger at indrette sig på den anden side, indebærer det en tilværelse væk fra familien i dagligdagen. Og det er ikke alle, der er parate til det i en så ung alder. Derfor er det også vigtigt, som hf-lærer P.T. Reimer Jensen slår til lyd for i dagens avis, at gøre opmærksom på, at der altså findes et alternativ på Ærø, så man kan blive hjemme i trygge, vante rammer to år længere end ellers. Det alternativ hedder HF & VUC og findes i Marstal. Og hvis man er interesseret i søfart, kan man endda tage den tre-årige "blå" hf. På Ærø hører man om unge mennesker, der kommer hjem efter et mislykket ophold på fastlandet, fordi de ikke trives på grund af hjemve eller andet. Det er ikke noget at skamme sig over, men kan alligevel give knubs og skrammer i selvværdet. Det er synd og kan undgås ved at benytte sig af det lokale uddannelsestilbud. Og hvis man derefter kommer til at mangle et niveau i et fag eller to for at komme ind på sin drømmeuddannelse, kan man altid supplere op. Det er ingen katastrofe. Tværtimod er man modnet med tiden og mere parat til at videreuddanne sig. Både hf selv og den lokale folkeskole, Marstal Skole, og uddannelsesvejledere og kommunen bør derfor gøre langt mere ud af at informere om det lokale tilbud. Det er godt for hf, det er godt for de unge, og det er godt for øen.

GOG

GOG-kollektivet skal vinde på svær udebane

Ærø For abonnenter

Har fået nok af politikere, der slås: Stemmesluger fra Søby stiller op til kommunalvalg

Annonce