Annonce
Ærø

Badehuse: Ingen tvivl om lokalplanen for Eriks Hale

Annonce

Læserbrev: Ærøs kommunalbestyrelse er tilsyneladende blevet i tvivl om lovgrundlaget for genopførelse af et badehus på Eriks Hale og har bedt en advokat om bistand. Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at erhvervsministeriet (gratis) bistår kommunerne med vejledning om reglerne, jf. planlovens § 52, stk. 1. Det er imidlertid ikke særligt indviklet at finde ud af, hvad der op og ned i sagen om evt. genopførelse af badehus nr. 5.

Lokalplan nr. 28 omfatter Eriks Hale, havnemolen og Frederiksholmen. Planen blev endeligt vedtaget i marts 1991. Ved planens udarbejdelse eksisterede der 20 badehuse på Eriks Hale. Det nævnes, at der tidligere har været 23 huse. Dette er imidlertid alene en historisk oplysning. Med lokalplanens vedtagelse blev antallet af badehuse fremover fastsat til (højst) 20. Følgende fremgår af lokalplanens pkt. 7.3: De eksisterende badehuse, 20 i alt, må bibeholdes og vedligeholdes, men ikke udvides eller erstattes af nye huse.

Hvis altså et badehus forsvinder, må det ikke genopføres. Efter det oplyste gik badehus nr. 5 til grunde i en storm i 1999. Husets ejer ansøgte kommunen om tilladelse til genopførelse af badehuset, men fik i overensstemmelse med lokalplanens pkt. 7.3 afslag på sin anmodning. Af samme årsag har kommunen heller ikke kunnet opkræve leje af det grundstykke, som huset lå på.

Om lokalplanen imidlertid kan/bør ændres, er en anden sag. Generelt er reglerne i lov om planlægning meget restriktive, når det drejer sig om kystnært byggeri. Dog kan det næppe udelukkes, at lige netop historiske badehuse vil kunne accepteres.

Tidligere eksisterede der talrige badehuse langs Danmarks kyster. Det var dengang utænkeligt, at badegæster kunne klæde om på stranden. Tiderne skiftede, og badehusene forsvandt de fleste steder. Lige netop på Ærø er badehusene bevaret i stort tal og er med tiden vel næsten blevet en slags vartegn for øen. Dette ændrer imidlertid ikke ved, at det vil kræve en ændring af den eksisterende lokalplan, hvis badehus nr. 5 ønskes genopført. Der er gået næsten 30 år siden vedtagelsen af den gældende lokalplan, så måske man er begyndt at opfatte de gamle badehuse som et kært minde fra en svunden tid, og ikke blot som menneskeskabt "naturforurening". Alternativt kunne lokalplanen ændres, således at der fremover kun tillades 19 badehuse på Eriks Hale, men at disse i givet fald kan genopføres inden for en nærmere fastsat frist, hvis de skulle gå til grunde.

Det er ikke så svært at finde ud af, hvad lokalplanen for Eriks Hale siger, man skal gøre, hvis et af badehusene forsvinder, mener Birgit Kristiansen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Lokal redekoordinator om død havørne-familie: - Det er så meningsløst

Svendborg

Forening frygter forgiftning: Tre døde havørne fundet på Tåsinge

Langeland For abonnenter

Venstre vil bygge nyt plejehjem på Langeland: Forlod forhandlinger efter forgæves forsøg på enighed

Annonce